Ухвала
від 06.02.2024 по справі 908/1344/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 26/19/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

06.02.2024 Справа № 908/1344/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської справи

кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю ВЕСТА ТРАК БАТЕРИ, код ЄДРПОУ 38361903 (52005, Дніпропетровська область, Дніпровський район, смт. Слобожанське, вул. 8 Березня, 23)

боржник Товариство з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130 (69005, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 147)

За участю (найменування сторін та інших осіб, що беруть участь у справі):БоржникЛЕБІДЬ ОЛЕКСІЙ ПАВЛОВИЧ (в режимі відеоконференції)Розпорядник майнаВЕНСЬКА ОКСАНА ОЛЕКСАНДРІВНА (в режимі відеоконференції)

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 18.05.2023, зокрема, відкрито провадження у справі № 908/1344/23 про банкрутство ТОВ АБРИС ДНІПРО, визнано грошові вимоги ініціюючого кредитора до боржника у розмірі 67 104 500,00 грн основного боргу, введено мораторій на задоволення вимог кредиторів та процедуру розпорядження майном боржника. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Венську О.О. Попереднє засідання призначено на 29.06.2023 о 10-30.

На офіційному веб-порталі судової влади України здійснено публікацію оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство за № 70643 від 19.05.2023р.

Ухвалою від 29.06.2023 клопотаня розпорядника майна боржника Венської О.О. про продовження строку на проведення інвентаризації майна боржника задоволено; продовжено строк проведення розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО Венською О.О. інвентаризації майна боржника на тридцять днів; віднесено кредиторські вимоги ініціюючого кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю ВЕСТА ТРАК БАТЕРИ у розмірі 67 104 500,00 грн основного боргу до четвертої черги задоволення; зобов'язано розпорядника майна боржника провести збори кредиторів відповідно до статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства; дата проведення зборів кредиторів та комітету до 25.07.2023; підсумкове засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, призначено на 31.07.2023р. об 11-00.

Ухвалою від 31.07.2023 відкладено підсумкове засідання на 07.09.2023р. о 10-30; зобов`язано розпорядника майна боржника виконати вимоги, викладені в ухвалі суду від 29.06.2023.

Ухвалою від 07.09.2023 відкладено підсумкове засідання на 10.10.2023р. об 11-00; зобов`язано розпорядника майна боржника виконати вимоги, викладені в ухвалах суду від 29.06.2023, 31.07.2023.

Ухвалою від 10.10.2023 відкладено підсумкове засідання на 07.12.2023р. о 10-00; зобов`язано розпорядника майна боржника виконати вимоги, викладені в ухвалі суду від 29.06.2023.

Ухвалою суду від 07.12.2023 клопотання розпорядника майн боржника про відкладення судового засідання задоволено; відкладено підсумкове засідання на 06.02.2024р. о 10-00; зобов`язано розпорядника майна боржника виконати вимоги, викладені в ухвалі суду від 29.06.2023.

До суду 28.03.2023 розпорядником майна боржника Венською О.О. надано наступні документи:

-клопотання про введення процедури санації та затвердження плану санації боржника;

-план санації підприємства-боржника;

-звіти про проведену роботу;

-згода на виконання обов`язків керуючого санацією.

Дослідивши матеріали справи, судом установлено наступне:

Пунктом 4 ч. 5 ст. 48 Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що до компетенції зборів кредиторів належить право про прийняття рішення про звернення до господарського суду з клопотанням про введення наступної процедури у справі про банкрутство.

Згідно ч. 1, 2 ст. 49 Кодексу України з процедур банкрутства у підсумковому засіданні суду у процедурі розпорядження майном боржника здійснюється перехід до наступної судової процедури (процедури санації, ліквідації) або закривається провадження у справі.

До закінчення процедури розпорядження майном боржника збори кредиторів приймають одне з таких рішень: схвалити план санації та подати до господарського суду клопотання про введення процедури санації і затвердження плану санації; подати до господарського суду клопотання про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Частиною 3 даної статті встановлено, що у підсумковому засіданні господарський суд ухвалює одне з таких судових рішень: ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном у межах граничних строків, визначених цим Кодексом; ухвалу про введення процедури санації та затвердження плану санації у разі схвалення плану санації боржника зборами кредиторів та погодження його забезпеченими кредиторами в порядку, встановленому цим Кодексом; постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури; ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство.

Так, розпорядником майна були скликані збори кредиторів боржника, які оформлені протоколом від 26.01.2024., зі змісту якого вбачається, що на виконання вимог Кодексу України з процедур банкрутства та Рішення зборів кредиторів від 25.07.2023 року арбітражним керуючим було проведено аналіз фінансово-господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю «АБРИС ДНІПРО» на предмет наявності ознак приховуваного, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства.

За результатами проведеного аналізу фінансово-господарської діяльності Боржника ознак фіктивного банкрутства чи доведення ТОВ «АБРИС ДНІПРО» до банкрутства не виявлено.

Розпорядник майна Венська О.О., зауважила на тому, що запровадження процедури санації у справі про банкрутство ТОВ «АБРИС ДНІПРО» є переважним поряд із застосуванням щодо Боржника ліквідаційної процедури, оскільки під час процедури санації до Боржника будуть вживатися заходи щодо оздоровлення його фінансово-господарського становища, задоволення наявних кредиторських вимог, з метою відновлення платоспроможності Боржника та запобігання його банкрутству як суб`єкта господарювання.

Основним напрямком процедури санації Боржника є стягнення та продаж дебіторської заборгованості. Після виконання зазначених дій стане можливим швидке поновлення платоспроможності підприємства, відновлення господарської діяльності, наймання нового штату працівників та розширення діяльності на підконтрольній території України.

Кредиторами доручено розпоряднику майна Венській О.О. звернутися до Господарського суду Запорізької області з клопотанням про введення процедури санації та затвердження плану санації підприємства-боржника.

Згідно ч. 1 ст. 50 Кодексу України з процедур банкрутства, господарський суд затверджує схвалений план санації боржника і постановляє ухвалу про введення процедури санації. Під санацією розуміється система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнанню боржника банкрутом та його ліквідації, спрямованих на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом реструктуризації підприємства, боргів і активів та/або зміни організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Процедура санації є пріоритетною судовою процедурою у справі про банкрутство, оскільки є системою заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника (такий висновок викладений у постанові Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 31.07.2019р. у справі №926/1908-б/14).

Враховуючи вищевикладене, прийняте зборами кредиторів рішення, господарський суд вважає за необхідне ввести процедуру санації Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130.

Згідно представленого суду плану санації боржника визначено розмір вимог кожного класу кредиторів, які будуть задоволені у разі введення процедури санації боржника. Зокрема:

Клас кредиторів 1-ї черги:

- вимоги кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю ВЕСТА ТРАК БАТЕРИ, код ЄДРПОУ 38361903 щодо сплати судового збору за подання заяви у справі про банкрутство ТОВ «Абрис Дніпро» та авансування винагороди арбітражному керуючому. Погашення вимог кредиторів планується в наступному розмірі: 87 140,00 грн. Погашення вимог кредиторів першої черги буде здійснено за рахунок грошових коштів, отриманих від стягнення та продажу дебіторської заборгованості.

Клас кредиторів 4-ї черги:

Погашення вимог кредиторів четвертої черги планується в наступному розмірі: 67 104 000,00 грн. Погашення вимог кредиторів четвертої черги буде здійснено за рахунок грошових коштів, отриманих від стягнення та продажу дебіторської заборгованості.

Отримані суми коштів дозволять перезапустити господарську діяльність ТОВ «Абрис Дніпро». Обігові кошти, що будуть поповнюватися за рахунок вищевказаних заходів, дозволять розширити сферу діяльності ТОВ «Абрис Дніпро», найняти новий кваліфікований персонал, здійснити успішні дії щодо створення та розвитку напрямку господарської діяльності щодо реалізації товарів та сировини.

Зазначені заходи дозволять здійснити задоволення вимог кредиторів четвертої черги протягом 12 місяців з моменту затвердження плану санації.

Вимоги поточних кредиторів будуть погашатися шляхом включення до процедур погашення вимог відповідно класу кредиторів.

За наведених обставин, проаналізувавши умови поданого суду на затвердження плану санації, суд дійшов висновку, що передбачені ним заходи відновлення платоспроможності боржника відповідають загальним вимогам, визначеним у ст. ст. 51, 52 Кодексу, схвалено зборами кредиторів боржника, містить заходи, які не суперечать Кодексу та спрямовані на погашення вимог кредиторів, а в результаті - відновлення платоспроможності боржника у межах строку процедури санації, у зв`язку з чим, суд вважає за доцільне затвердити поданий суду План санації Товариства з обмеженою відповідальністю «АБРИС ДНІПРО» у редакції, схваленій зборами кредиторів 26 січня 2024 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 50 Кодексу України з процедур банкрутства, керуючий санацією боржника призначається господарським судом у порядку встановленого цим Кодексом, з числа арбітражних керуючих.

Згідно з вимогами ч. 1 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією визначається судом шляхом автоматизованого відбору із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору. Арбітражний керуючий для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, у разі відсторонення розпорядника майна або керуючого реструктуризацією, визначеного Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою, від виконання повноважень, керуючий санацією, керуючий реалізацією та ліквідатор призначаються господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Так, комітетом кредиторів погоджено кандидатуру арбітражного керуючого Венської Оксани Олександрівни, для призначення керуючим санацією Товариства з обмеженою відповідальністю «АБРИС ДНІПРО».

Як зазначалось вище, до суду надійшла письмова згода арбітражного керуючого Венської О.О. на виконання обов`язків керуючого санацією.

За наслідками розгляду поданих матеріалів, беручи до уваги, що кандидатура арбітражного керуючого Венської О.О. погоджена комітетом кредиторів і відповідає вимогам ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства, суд дійшов висновку про призначення керуючим санацією Товариства з обмеженою відповідальністю «АБРИС ДНІПРО» арбітражного керуючого Венську Оксану Олександрівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 174 від 24.04.2013; адреса: 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 62, а/с 162).

Керуючись ст. ст. 2, 48, 49, 50-56 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Припинити процедуру розпорядження майном боржника.

Припинити повноваження розпорядника майна Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130 арбітражного керуючого Венської О.О.

Затвердити план санації Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130 (69005, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 147), схвалений зборами кредиторів 26.01.2024.

Ввести процедуру санації Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130 (69005, м. Запоріжжя, пр. Соборний, 147).

Керуючим санацією призначити арбітражного керуючого Венську Оксану Олександрівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 174 від 24.04.2013; адреса: 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 62, а/с 162).

Зобов`язати посадових осіб Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130 передати керуючому санацією арбітражному керуючому Венській Оксані Олександрівні протягом 15-ти днів бухгалтерську та іншу документацію боржника, печатки, штампи, матеріальні та інші цінності.

Оприлюднити повідомлення про введення процедури санації Товариства з обмеженою відповідальністю АБРИС ДНІПРО, код ЄДРПОУ 40236130 на офіційному веб-порталі Судової влади України.

Зобов`язати керуючого санацією за 15 днів до закінчення строку проведення процедури санації, визначеного планом санації, а також за наявності підстав для припинення процедури санації подати зборам кредиторів письмовий звіт і повідомити кредиторів про час і місце проведення зборів кредиторів.

З моменту винесення ухвали про введення процедури санації арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів. Не допускається арешт грошових коштів, що знаходяться на банківських рахунках умовного зберігання (ескроу), відкритих боржником у встановленому законодавством порядку.

Копії ухвали надіслати на електронні адреси сторін.

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення, відповідно до ч.1 ст.235 ГПК України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом 10-ти днів з дня її проголошення за правилами, визначеними ст. ст. 256-259 ГПК України.

Ухвалу складено та підписано-09.02.24.

Суддя О.О. Юлдашев

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116886722
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1344/23

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 20.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 31.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні