Рішення
від 09.02.2024 по справі 160/33554/23
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 лютого 2024 рокуСправа №160/33554/23 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

Головуючого судді Горбалінського В.В.

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Нікопольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії, -

ВСТАНОВИВ:

21.12.2023 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Нікопольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, в якій позивач просить:

- визнати протиправним рішення (оформлене протоколом) Нікопольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про перерахунок пенсії №047250018938 від 03.10.2023 року ОСОБА_1 в частині блокування виплати пенсії;

- зобов`язати Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області виплачувати ОСОБА_1 належні суми пенсії починаючи з 12.09.2023 року.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що відповідачем-1 призначено пенсії за віком на пільгових умовах позивачу, однак рішенням №047250018938 від 03.10.2023 року протиправно заблоковано виплату пенсії позивача. Позивач наголошує, що підстава для блокування виплати пенсії «приховані або надані недостав. дані» є незрозумілою. У зв`язку з чим позивач звернувся до суду з даною позовною заявою.

25.12.2023 року ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду відкрито провадження у справі та призначено до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області отримало копію ухвали про відкриття провадження у справі 26.12.2023 року, що підтверджується довідкою про доставку електронного листа, яка наявна в матеріалах справи.

Відповідач-2 установлений судом строк відзиву на позовну заяву не надав, як і заяви про визнання позовних вимог.

Відповідно до ч.6 ст.162 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Нікопольське об`єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області припинено як юридичну особу.

На адресу Нікопольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області судом засобом електронного зв`язку направлялись копія ухвали про відкриття провадження у справі, однак відповідно до довідки про помилку доставки електронного листа документ повернено (не доставлено) адресату.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позовна заява, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

З 12.09.2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області заблоковано виплату ОСОБА_1 пенсії за віком на пільгових умовах відповідно до ч.3 ст.114 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

Згідно пенсійної справи ОСОБА_1 03.10.2023 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області заблоковану виплату пенсії позивача та зазначено підставу блокування приховані або надані недостовірні дані.

Не погоджуючись з припиненням виплати пенсії, позивач звернувся до суду з даною позовною заявою.

Надаючи правову оцінку відносинам, що виникли між сторонами, суд виходить з наступного.

При вирішенні спору суд виходить з того, що відповідно до ч.2 ст.19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Суд зазначає, що Закон України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» не передбачає процедури блокування виплати пенсії пенсіонера.

В свою чергу з матеріалів пенсійної справи позивача вбачається, що Головним управлінням Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області вчинено дії щодо блокування пенсії позивача з 03.10.2023 року.

Суд зауважує, що з огляду на положення статті 19 Конституції України, Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області зобов`язане діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

З огляду на відсутність порядку блокування виплати пенсії, у спосіб встановлений законом, суд доходить висновку про протиправність дій відповідача-2 щодо блокування виплати пенсії позивача.

В свою чергу суд звертає увагу на наступне.

Відповідно до ч.1,2 ст.49 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування» виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду припиняється:

- якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;

- на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України;

- у разі смерті пенсіонера;

- у разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;

- в інших випадках, передбачених законом.

Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з`ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати. Виплата пенсії поновлюється в порядку, передбаченомучастиною третьоюстатті 35тастаттею 46цього Закону.

Суд зазначає, що стаття 49 Закону №1058-ІV передбачає припинення виплати пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду.

В даному випадку, в матеріалах пенсійної справи позивача, яка була витребувана судом у відповідача, відсутнє відповідне рішення Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про припинення виплати пенсії позивача з 03.10.2023 року.

А отже відсутній факт припинення виплати пенсії позивача у спосіб встановлений Законом України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування».

З огляду на відсутність порядку блокування виплати пенсії, а також відсутність в даному випадку факту припинення виплати пенсії у встановлений законом спосіб, суд доходить висновку про відсутність відповідно до ч.2 ст.49 Закону №1058-ІV підстав для зобов`язання відповідача-2 виплачувати позивачу належні суми пенсії починаючи з 12.09.2023 року.

З урахуванням вищезазначеного суд доходить висновку, що вимога позивача про зобов`язання відповідача-2 виплачувати позивачу належні суми пенсії починаючи з 12.09.2023 року є безпідставною та такою, яка не підлягає задоволенню.

Відповідно до ст.90 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні.

Згідно ч.1 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна, довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Частиною 2 ст.77 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Суб`єкт владних повноважень повинен подати суду всі наявні у нього документи та матеріали, які можуть бути використані як докази у справі.

Повно та всебічно дослідивши матеріали справи, проаналізувавши чинне законодавство України, суд дійшов висновку про часткове задоволення позовної заяви ОСОБА_1 до Нікопольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії.

Вирішуючи питання щодо судового збору, суд зазначає наступне.

Позивачем при зверненні до суду сплачено судовий збір у розмірі 1073,60 грн.

Згідно п.13 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються учасники бойових дій, постраждалі учасники Революції Гідності, Герої України - у справах, пов`язаних з порушенням їхніх прав.

Як встановлено судом позивач є учасником бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 .

Таким чином позивач звільнений від сплати судового збору, а отже сплачений позивачем при зверненні до суду судовий збір у розмірі 1073,60 грн. є надмірно сплаченим.

Керуючись ст.2, 72-77, 139, 243-246, 255, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до Нікопольського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області (53210, Дніпропетровська область, м. Нікополь, пр. Трубників, 11б, код ЄДРПОУ 37837355), Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області (49094, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, 26, код ЄДРПОУ 21910427) про визнання рішення протиправним та зобов`язання вчинити певні дії задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області щодо блокування виплати пенсії ОСОБА_1 з 03.10.2023 року.

В задоволенні іншої частини позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в порядку та строки, передбачені ст.295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Горбалінський

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено12.02.2024
Номер документу116898293
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо управління, нагляду, контролю та інших владних управлінських функцій (призначення, перерахунку та здійснення страхових виплат) у сфері відповідних видів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з них загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

Судовий реєстр по справі —160/33554/23

Ухвала від 05.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 05.04.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Ухвала від 14.03.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

Рішення від 09.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Горбалінський Володимир Володимирович

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Горбалінський Володимир Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні