Ухвала
від 31.01.2024 по справі 227/2695/23
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

31.01.2024 227/2695/23

У Х В А Л А

09 лютого 2024 року м. Добропілля

Суддя Добропільського міськрайонного суду Донецької області Здоровиця О.В., розглянувши клопотання адвоката Трун Ольги Валентинівни, яка діє в інтересах ОСОБА_1 про витребування доказів,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаним позовом і просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Краснолиманське» компенсацію втрати частини заробітку за період з 05.03.2019 року до моменту фактичного розрахунку (03.08.2023 року).

Ухвалою суду від 31.01.2024 року провадження відкрито та вирішено її розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Звертаючись до суду з позовом представник позивача ОСОБА_2 , одночасно подала клопотання про витребування доказів, а саме, просить суд витребувати у ТОВ «Краснолиманське» відомості щодо розміру помісячної заборгованості по заробітній платі позивача на момент його звільнення.

Вирішуючи вищевказане клопотання суд виходить з такого.

Відповідно до ч.2 ст.83, ч.5 ст.177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги

Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують, що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу(ч.4 ст.83 ЦПК України).

Відповідно до ч.1,2 ст.84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подано позивачем у строк, зазначений у частині другій статті 83 цього Кодексу. У клопотанні повинно бути зазначено:

1) який доказ витребовується;

2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати;

3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа;

4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Подане представником позивача, який є адвокатом і повинен знати норми діючого законодавства, клопотання не в повній мірі відповідає нормам ч.2 ст.84 ЦПК України, оскільки в ньому не зазначено відомостей, передбачених п.2,4 вказаної частини.

Але, в той же час суд зазначає, що питання, пов`язані зі здійсненням компенсації громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, врегульованіЗаконом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати»та Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв`язку з порушенням термінів їх виплати, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 159.

Відповідно до статей1,2 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати»підприємства, установи і організації всіх форм власності та господарювання здійснюють компенсацію громадянам втрати частини доходів у випадку порушення встановлених строків їх виплати, у тому числі з вини власника або уповноваженого ним органу (особи).

Компенсація громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати провадиться у разі затримки на один і більше календарних місяців виплати доходів, нарахованих громадянам за період починаючи з дня набрання чинності цим Законом.

Згідно ізстаттею 3 Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати»сума компенсації обчислюється шляхом множення суми нарахованого, але невиплаченого громадянину доходу за відповідний місяць (після утримання податків і обов`язкових платежів) на індекс інфляції в період невиплати доходу (інфляція місяця, за який виплачується доход, до уваги не береться).

Згідно зістаттею 4 цього Законувиплата громадянам суми компенсації провадиться у тому ж місяці, у якому здійснюється виплата заборгованості за відповідний місяць.

Таким чином, враховуючи наведені норми, суд зазначає, що інформація про щомісячний розмір заборгованості з заробітної плати позивача за період його роботи у відповідача по день звільнення має значення для розрахунку компенсації втрати частини доходів у зв`язку з порушенням строків їх виплати.

Тому клопотання представника позивача - адвоката Трун О.В. про витребування доказів, підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.84, 182-183 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача - адвоката Трун Ольги Валентинівни про витребування доказів - задовольнити.

Витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Краснолиманське» (код ЄДРПОУ 32281519) інформацію щодо сум заробітної плати, які були нараховані та не виплачені ОСОБА_1 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) своєчасно за період з 05.03.2019 року по 04.05.2020 року(день звільнення).

Вказану інформацію надати суду у вигляді таблиці:

Місяць/рік за який нараховувалась заробітна плата Нарахована сума заробітної плати (після утримання податків) Сума заробітної плати, яка виплачена своєчасно /дата виплатиСума заборгованості заробітної платиДата виплати заборгованості заробітної плати12345

Витребувані документи надати суду протягом 20 днів з дня отримання копії даної ухвали.

В разі неможливості надання витребуваних відомостей повідомити про причини, які цьому перешкоджають.

Попередити ТОВ «Краснолиманське», що за неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, судом можуть бути застосувані заходи процесуального примусу у вигляді штрафу в дохід держави у сумі від 0,3 до трьох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Застосування до особи заходів процесуального примусу не звільняє її від виконання обов`язків, встановлених цим Кодексом.

Копію ухвали направити сторонам для відома та ТОВ «Краснолиманське» (01001, м.Київ, вул. Прорізна,12-а) для виконання.

Ухвала неоскаржується танабирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.В. Здоровиця

Дата ухвалення рішення31.01.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116901903
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із трудових правовідносин

Судовий реєстр по справі —227/2695/23

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 31.01.2024

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Постанова від 10.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 07.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 23.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 09.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Зубакова В. П.

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Здоровиця О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні