Ухвала
від 09.02.2024 по справі 278/70/24
ЖИТОМИРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа 278/70/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 лютого 2024 року м. Житомир

Житомирський районний суд Житомирської області в складі головуючого судді Євгена Татуйка, розглянув об`єднану у одне провадження цивільну справу за позовом заступника керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної військової адміністрації, Тетерівської сільської ради Житомирського району до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСТРУКТУРА", Житомирської районної військової адміністрації Житомирської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Басейнове управління водних ресурсів річки Прип`ять, третя особа на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_6 про визнання незаконним та скасування розпорядження, зобов`язання повернути земельну ділянку, скасування державної реєстрації речових прав, --

В С Т А Н О В И В :

У провадженні суду перебуває об`єднана у одне провадження дана судова справа.

Ухвалами суду залишено без руху звернення прокурора, щодо заявлених позовів з наданням її авторові строку для усунення недоліків. Зокрема, судом зазначено, що у даній категорії справ слід зазначити ціну позову і привести у відповідність із цим сплату судового збору. Перед прийняттям даного рішення судом об`єднано у одне провадження усі вимоги з однотипним предметом за зверненням прокурора.

На адресу суду від Житомирської окружної прокуратури надійшли листи, якими повідомляється, що подані позови, є немайновим і, відповідно, інформацію про ціну позову і інші пов`язані із цим дії виконувати не має необхідності.

Процесуальним законом дане питання врегульовано наступним чином.

Відповідно до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач не усунув недоліки заяви у строк, встановлений судом, вона вважається неподаною і повертається авторові.

Проаналізувавши фактичні обставини справи й вимоги процесуального закону, суд зазначає наступне.

Заявленими позовами, як зазначалось, прокурор, серед іншого, просить суд ухвалити рішення, яким зобов`язати відповідачів повернути органу місцевого самоврядування земельні ділянки із скасуванням у реєстрі запису про право власності на їх за відповідачами.

Суд вважає помилковими доводи прокурора, щодо характеру заявленого спору, оскільки вимога про повернення майна у даному випадку носить майновий характер. Щонайменше подібного висновку притримується ВС у актуальних позиціях, станом на момент прийняття даного рішення (основне рішення ВП ВС у справі 910/13737/19 (номер рішення у реєстрі 91314538), дотичне рішення ОП ВС у справі 905/105/20 з посиланням на висновки ВП ВС (номер рішення у реєстрі 93296139)).

Так, дійсно і суд погоджується з доводами прокурора, що у договірних правовідносинах, зокрема за правочином щодо оренди майна, вимоги про його повернення містять немайнових характер. Подібний висновок сформовано ВС у своїх неодноразових рішеннях, зокрема і у справі 905/98/20 (рішення від 21 грудня 2020 року, номер рішення у реєстрі 93701373). Саме такі тези ВС взяті за основу прокурором при освітленні скеровуваного позову і доповнень до нього. Більше того, суд погоджується з доводами заявника і у тому, що за результатами вирішення заявленого позову прокурор не набуде ніяких прав у тому числі власності.

Однак, у наявній справі і не ставиться питання про повернення у власність прокурора майна, оскільки вирішується питання про повернення його відповідній громаді. Земельна ділянка, повернення якої вирішується питання, вочевидь має ціну. Дійсно, майновий стан територіальної громади, у разі задоволення позову, також не зміниться у біг збагачення, однак у власність громади буде повернуто майно. Об`єктом вимоги є дія зобов`язаної сторони, що піддається грошовій (вартісній) оцінці, а вирішення спору вплине на склад майна сторін спору та змінить власника майна, повернення якого вимагається прокурором. Витребовуване майно має вартість, яка прокурором не наведена. Аналогічними за характером є і вимоги про відшкодування шкоди спричиненої, наприклад, навколишньому природньому середовищу, що відшкодовуються винною особою на користь певної територіальної громади. У такій ситуації встановлюється обсяг шкоди спричинений протиправними діями, хоча майновий стан відповідної громади фактично не змінюється до і після їх вчинення.

Таким чином, підсумовуючи наведене, суд вважає вимоги заявлені розглядуваним позовом містять майновий характер, а отже при його поданні не були виконані вимоги процесуального закону визначені ухвалою суду про залишення без руху, що вимагає звернення повернути.

Керуючись ст. 185 ЦПК України, суддя,

П О С Т А Н О В И В :

Заяву заступника керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської обласної військової адміністрації, Тетерівської сільської ради Житомирського району до Товариства з обмеженою відповідальністю "АГРОСТРУКТУРА", Житомирської районної військової адміністрації Житомирської області, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , третя особа на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору Басейнове управління водних ресурсів річки Прип`ять, третя особа на стороні відповідача, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_6 про визнання незаконним та скасування розпорядження, зобов`язання повернути земельну ділянку, скасування державної реєстрації речових прав вважати неподаною та повернути заявникові.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Житомирського апеляційного суду.

Повне рішення виготовлене 9 лютого 2024 року.

Суддя Євген Татуйко

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116906439
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування розпорядження, зобов`язання повернути земельну ділянку, скасування державної реєстрації речових прав

Судовий реєстр по справі —278/70/24

Ухвала від 06.05.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Дубовік О. М.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Житомирський районний суд Житомирської області

Татуйко Є. О.

Постанова від 25.04.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Шевчук А. М.

Постанова від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Постанова від 13.03.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Житомирський апеляційний суд

Павицька Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні