Ухвала
від 12.02.2024 по справі 709/5/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/5/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2024 року смт Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

присяжних - Півторацького Р. В., Хоменко І. П.,

за участі секретаря судового засідання - Нікітенко В. Г.,

заявника - ОСОБА_1 ,

адвоката ОСОБА_2 - Федини О. В.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Чорнобаївської селищної ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

У провадженні Чорнобаївського районного суду Черкаської області перебуває вказана вище цивільна справа.

В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_2 , яка є дочкою заявника, має нестабільний психічний стан, неодноразово проходила лікування у Черкаській обласній психіатричній лікарні, де їй був поставлений клінічний діагноз біполярний афектний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами. За станом здоров`я вона має виражені порушення психіки, не здатна давати самостійну оцінку діям, що відбуваються, не може контролювати власні дії, в період загострення хвороби не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях. У зв`язку з таким психічним станом заявник, який є батьком

ОСОБА_2 , просив суд визнати її недієздатною, встановити опіку і призначити його її опікуном.

Заявником ОСОБА_1 в судовому засіданні заявлено клопотання про призначення у даній справі судово-психіатричної експертизи з метою визначення психічного стану

ОСОБА_2 .

Адвокат заінтересованої особи ОСОБА_2 - ОСОБА_3 проти задоволення клопотання не заперечував.

Представник заінтересованої особи Хоменко Ю. В. в судове засідання не з`явилася, подала заяву, в якій підтримала заяву ОСОБА_1 в повному обсязі, просила розгляд справи проводити без її участі.

Заслухавши заявника та інших учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд встановив наступне.

Із матеріалав справи вбачається, що заявник просить суд визнати його дочку

ОСОБА_2 недієздатною, у зв`язку з тим, що вона має біполярний афектний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами, в період загострення хвороби не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях.

Статтею 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22 лютого 2000 року №1489-III визначено, що судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом.

Статтею 103 ЦПК України передбачено, що суд призначаєекспертизу усправі засукупності такихумов: дляз`ясування обставин,що маютьзначення длясправи,необхідні спеціальнізнання усфері іншій,ніж право,без якихвстановити відповідніобставини неможливо; сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизисудом єобов`язковим такожза клопотаннямхоча боднієї ізсторін,якщо усправі необхідновстановити психічний стан особи.

Згідно з ч. 1 ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я; для визначення фактичної можливості такої особи з`явитися в судове засідання, а також про можливість особисто дати пояснення по суті справи у разі необхідності суд може призначити відповідну експертизу.

Так, відповідно до копій епікризів виписних з медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_2 має клінічний діагноз «біполярний афектний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами» (а.с. 11, 12-13, 14, 15-16, 17-18, 19-20).

Таким чином, на переконання суду, у матеріалах справи містяться достатні відомості про наявність психічного розладу здоров`я у ОСОБА_2 , а тому є підстави для призначення судово-психіатричної експертизи.

З огляду на викладене суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи та, враховуючи думку заявника, проведення експертизи слід доручити експертам Черкаської філіїсудово-психіатричнихекспертиз Державноїустанови «Інститутпсихіатрії,судово-психіатричнихекспертиз тамоніторингу наркотиківМОЗ України» в м. Сміла, Черкаської області, яких попередити про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України.

Оскільки для проведення зазначеної експертизи потрібний значний проміжок часу, а тому відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 252 ЦПК України, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 103-105, 223, 247, 252, 258,260 ЦПК України, суд,

у х в а л и в :

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - орган опіки та піклування Чорнобаївської селищної ради, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна судово-психіатричну експертизу стосовно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Проведення експертизи доручити експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричних експертиз та моніторингу наркотиків МОЗ України» (вул. Павлова, 46, м. Сміла, Черкаська область).

На вирішення експертів поставити питання:

- Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , психічними захворюваннями? Якщо так, то якими?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміти значення своїх дій та керувати ними?

- Чи може ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , брати участь в судовому засіданні та особисто дати пояснення по суті справи?

В розпорядження експерта надати матеріали цивільної справи № 709/5/24 та медичну карту амбулаторного хворого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов`язків, передбачену ст.ст. 384, 385 КК України.

Провадження у справі зупинити до отримання висновку експертизи.

Оплату за проведення експертизи віднести на рахунок держави.

Роз`яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України, відповідно до якої, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Копію ухвали направити експертній установі для виконання, сторонам у справі - до відома.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, але може бути оскаржена.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала не була вручена в день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому ухвали суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Головуючий суддя В. В. Левченко

Присяжні Р. В. Півторацький

І. П. Хоменко

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116909230
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —709/5/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні