Рішення
від 09.04.2024 по справі 709/5/24
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/5/24

2-о/709/19/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Левченка В. В.,

присяжних - Півторацького Р. В., Хоменко І. П.,

за участі секретаря судового засідання - Петраш Т. М.,

заявника - ОСОБА_1 ,

адвоката Бабенко С. В. - ОСОБА_2 ,

представника Чорнобаївської селищної ради - Хоменко Ю. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - орган опіки та піклування Чорнобаївської селищної ради, ОСОБА_3 , про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна,

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою про визнання особи недієздатною та встановлення опіки. Заяву обґрунтував тим, що ОСОБА_3 являється його дочкою, яка проживає разом із ним. ОСОБА_3 має нестабільний психічний стан, неодноразово проходила лікування у Черкаській обласній психіатричній лікарні, де їй був поставлений клінічний діагноз біполярний афектний розлад, поточний епізод манії з психотичними симптомами. За станом здоров`я вона має виражені порушення психіки, не здатна давати самостійну оцінку діям, що відбуваються, не може контролювати власні дії, в період загострення хвороби не може орієнтуватися в простих життєвих ситуаціях. У зв`язку з таким психічним станом заявник, який є батьком

ОСОБА_3 , просив суд визнати її недієздатною, встановити опіку і призначити його її опікуном.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 10 січня 2024 року відкрито провадження у справі та призначено справу до судового розгляду в порядку окремого провадження.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 12 лютого 2024 року призначено у справі судово-психіатричну експертизу.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 20 березня 2024 року поновлено провадження у справі.

Заявник ОСОБА_1 у судовому засіданні підтримав свою заяву та просив її задовольнити з підстав, викладених у заяві.

Представник ОСОБА_3 - адвокат Федина О. В. в судовому засіданні не заперечував проти задоволення заяви та просив її задовольнити.

Представник заінтересованої особи Хоменко Ю. В. в судовому засіданні підтримала заяву ОСОБА_1 в повному обсязі.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, подала до суду заяву про розгляд справи в її відсутність, проти задоволення заяви не заперечувала.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Судом встановлені наступні обставини справи та визначені відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є дочкою заявника ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження від 26 лютого 1977 року серії

НОМЕР_1 (а.с. 8), та копією свідоцтва про одруження від 24 квітня 1999 року серії

НОМЕР_2 , де заінтересована особа після одруження змінила дівоче прізвище " ОСОБА_4 " на " ОСОБА_5 " (а.с. 9).

ОСОБА_3 є інвалідом ІІ групи безтерміново, що підтверджується копією довідки до акта огляду МСЕК від 19 квітня 2023 серія 12 ААВ № 645418 (а.с. 10).

Із висновку судово-психіатричного експерта Черкаської філії судово-психіатричних експертиз державної установи "Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України" № 118 від 26 лютого 2024 року, вбачається, що ОСОБА_3 в зв`язку з проявами хронічного стійкого психічного захворювання не може розуміти значення своїх дій і керувати ними. За своїм психічним станом на теперішній час ОСОБА_3 може брати участь у судовому засіданні та особисто давати пояснення по суті справи (а.с. 73-75).

Статтею 39 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

В судовому засіданні даний факт достовірно встановлений. Крім того, суд вважає за необхідне встановити щодо ОСОБА_3 опіку, оскільки за станом свого здоров`я вона потребує догляду та піклування, не може розуміти значення своїх дій і керувати ними.

Згідно із положеннями ч. 3 ст. 296 ЦПК України заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім`ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Положеннями ч. 1 ст. 300 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Відповідно до ст. 40 ЦК України фізична особа визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це. Якщо від часу виникнення недієздатності залежить визнання недійсним шлюбу, договору або іншого правочину, суд з урахуванням висновку судово-психіатричної експертизи та інших доказів щодо психічного стану особи може визначити у своєму рішенні день, з якого вона визнається недієздатною.

Крім того, відповідно до ст. 58 ЦК України, - опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними. Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Рішенням виконавчого комітету Чорнобаївської селищної ради від 17 січня 2024 року № 7 надано згоду ОСОБА_1 , жителю с. Малі Канівці, який зареєстрований та проживає за адресою АДРЕСА_1 , в призначенні його опікуном своєї доньки ОСОБА_3 , при умові визнання її за рішенням суду недієздатною, або обмежено дієздатною.

Згідно із вимогами ч. 4 ст. 63 ЦК України, опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Під час розгляду справи не встановлено обставин, які б свідчили про неможливість призначення опікуном заявника. Крім того, сам заявник виявив бажання здійснювати опіку над дочкою.

Відповідно до положень ч. 6 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

В зв`язку із даним положенням, суд визначає строк дії рішення про визнання фізичної особи ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатною у виді двох років з дня набрання рішенням законної сили.

Крім того, статтями 67, 68, 71, 72, 73, 74 ЦК України визначені права і обов`язки, які може і повинен здійснювати опікун.

За таких обставин, оцінивши наявні у справі письмові докази, суд вважає за можливе заяву задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 259, 263-265, 293, 296, 299, 300 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Заяву ОСОБА_1 ,заінтересовані особи-орган опікита піклуванняЧорнобаївської селищноїради, ОСОБА_3 ,про визнанняфізичної особинедієздатною,встановлення наднею опікита призначенняопікуна- задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 - недієздатною та встановити над нею опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , опікуном над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення суду - два роки з моменту набрання ним законної сили.

Відшкодувати за рахунок держави витрати за проведення експертизи в сумі

5379,40 грн. за наступними реквізитами: 04803492, ДУ «ІСП МОЗ України», НОМЕР_3 , призначення платежу «Черкаська філія ДУ «ІСП МОЗУ» за проведення експертизи ОСОБА_3 ", МФО 820172 ДКСУ у Подільському районі м.Києва.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Головуючий суддя В. В. Левченко

Присяжні І. П. Хоменко

Р. В. Півторацький

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118209446
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —709/5/24

Рішення від 09.04.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Левченко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні