Ухвала
від 12.02.2024 по справі 495/5981/18
БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 495/5981/18

№ провадження 2/495/1081/2024

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Про закриття провадження по справі

"12" лютого 2024 р. м.Білгород-Дністровський

Білгород Дністровський міськрайонний суд Одеської області у складі:

головуючого одноособово судді Прийомової О.Ю.,

за участю секретаря - Ульвіс К.Е.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м. Білгород - Дністровському заяву позивача про закриття провадження по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі,

ВСТАНОВИВ :

На розгляді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області перебуває цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі.

05 грудня 2023 року на адресу суду від позивача ОСОБА_1 надійшла заява, відповідно до якої просить суд закрити провадження по справі № 495/5981/18 за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі.

В судове засідання позивач надав заяву про розгляд справи за його відсутності. Зазначив, що заяву про закриття провадження підтримує в повному обсязі та просить суд задовольнити її.

Відповідач в судове засідання надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти закриття провадження не заперечує.

Суд розглядає заяву за відсутність учасників справи, належним чином повідомлених, відповідно наданих клопотання та заяви, за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, беручи до уваги заяву позивача, суд дійшов наступного висновку.

Матеріалами справи встановлено, що позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі.

06 липня 2018 року ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області відкрито загальне позовне провадження та справу призначено до підготовчого розгляду.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 27 травня 2019 по справі призначено судову почеркознавчу експертизу, на час проведення експертизи розгляд справи зупинено.

02 вересня 2019 року ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області провадження по справі відновлено.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 14 вересня 2023 року закрито підготовче провадження та справу призначено до судового розгляду по суті.

Розпорядженням № 275 від 19.12.2023 року призначено повторний автоматичний розподіл судоіої справи через тривалу відпустку судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Шевчук Ю.В.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розпоідлу судової справи між суддями від 19.12.2023 року цивільна справа № 495/5981/18 надійшла на розгляд судді Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Прийомової О.Ю.

Ухвалою Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області від 20.12.2023 року справу № 495/5981/18 прийнято до свого провадження суддею Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області Прийомовою О.Ю.

05 грудня 2023 року на адресу суду від позивача ОСОБА_1 надійшла заява, відповідно до якої просить суд закрити провадження по справі № 495/5981/18 за позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі.

Згідно з частиною третьоюстатті 3 ЦПК Українипровадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Положеннямистатті 189 ЦПК Українивизначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Таким чином, підготовче судове провадження - це стадiя судового прoцесу, в якій з`ясовується предмет спoру, позoвні вимoги, заперечення на позoвні вимoги, склад учасників судовoго процесу, вирішення відводів, xарактер спірних правовідносин та інших дій, які будуть слугувати для правильного і безперешкoдного розгляду справи пo суті, іншими словами, це важлива складова судочинства, що спрямована на створення умов для правильного, безперешкодного та своєчасного розгляду справи по суті.

Так, згідно ч.2 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про: 1) залишення позовної заяви без розгляду; 2) закриття провадження у справі; 3) закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Згідно п. 1 ч. 2ст. 49 ЦПК України,позивач вправі відмовитися від позову (всіх або частини позовних вимог), відповідач має право визнати позов (всі або частину позовних вимог) на будь-якій стадії судового процесу.

Також відповідно до ч. 1ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві

Згідно ч. 3ст. 206 ЦПК України, у разі відмови позивача від позову суд постановляє ухвалу про закриття провадження у справі.

Підстав для не прийняття заяви про відмову від позову судом не встановлено, оскільки вказаним правом наділений саме позивач.

Закриття провадження у справі - це форма закінчення розгляду цивільної справи без винесення судового рішення у зв`язку із виявленням після відкриття провадження обставин, з якими закон пов`язує неможливість судового розгляду справи.

Отже, підставами закриття провадження в справі є обставини, які підтверджують: 1) неправомірність виникнення процесу, 2) неможливість його подальшого продовження, 3) недоцільність його продовження.

Тому закриття провадження в справі виключає можливість повторного порушення в суді тотожної справи.

Відповідно до ч. 2ст. 256 ЦПК України,у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Наявність ухвали про закриття провадження у зв`язку з прийняттям відмови позивача від позову не позбавляє відповідача в цій справі права на звернення до суду за вирішенням цього спору.

На підставі вищевикладеного, суд вважає за необхідне закрити провадження по справі, а отже заява позивача від 05 грудня 2023 року є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 49, 206, 255, 256, 353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву позивача про закриття провадження по цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі - задовольнити.

Прийняти відмову позивача ОСОБА_1 від позову до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі.

Провадження поцивільній справіза позовом ОСОБА_1 до Селянського (фермерського) господарства «Мрія», третя особа - Головне територіальне управління юстиції в Одеській області про визнання недійсним договору оренди землі - закрити.

Роз`яснити позивачу, що у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала може бути оскаржено до Одеського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги.

Повний текст ухвали складений 12 лютого 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116914235
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору оренди землі

Судовий реєстр по справі —495/5981/18

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 20.12.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Прийомова О. Ю.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 06.07.2023

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 02.09.2019

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 27.05.2019

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 19.03.2019

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

Ухвала від 06.07.2018

Цивільне

Білгород-Дністровський міськрайонний суд Одеської області

Шевчук Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні