Ухвала
від 12.02.2024 по справі 903/716/23
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про залишення апеляційної скарги без руху

"12" лютого 2024 р. Справа № 903/716/23

Суддя (суддя-доповідач у справі) Північно-західного апеляційного господарського суду Миханюк М.В., перевіривши матеріали апеляційної скарги Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Городище" на додаткове рішення Господарського суду Волинської області, ухваленого 03.01.24р.

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптіма-315"

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Городище"

про стягнення 856 891,67 грн

ВСТАНОВИВ:

Додатковим рішенням заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Оптіма-315" про ухвалення додаткового рішення задоволено частково. Стягнуто з Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю Городище на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Оптіма-315 42500,00 грн витрат на професійну правничу допомогу. В решті заяви представника ТОВ "Оптіма-315" про ухвалення додаткового рішення відмовлено.

В задоволенні заяви представника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Городище" про ухвалення додаткового рішення, відмовлено.

Не погоджуючись з ухваленим додатковим рішенням, скаржник звернувся до Північно-західного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати додаткове рішення Господарського суду Волинської області від 3 січня 2024 року у справі № 903/716/23 Ухвалити нове рішення, яким заяву представника Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Городище" про ухвалення додаткового рішення задовольнити повністю, у задоволенні заяви представника «Оптіма-315» відмовити повністю.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги та додані до неї документи, суддя дійшла висновку, що подана апелянтом апеляційна скарга не відповідає вимогам Господарського процесуального кодексу (ГПК) України з огляду на таке.

18.10.2023 введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким, серед іншого, внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих та перехідних положень вказаного Закону, справи у судах першої, апеляційної та касаційної інстанцій, провадження у яких відкрито до набрання чинності цим Законом, розглядаються за правилами, що діють після введення в дію цього Закону.

Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу, а також фіксування судового процесу і участь учасників судового процесу у судовому засіданні в режимі відеоконференції (ч. 4 ст. 6 ГПК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 6 ГПК України Суд направляє судові рішення та інші процесуальні документи учасникам судового процесу до їхніх електронних кабінетів, вчиняє інші процесуальні дії в електронній формі із застосуванням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, в порядку, визначеному цим Кодексом, Положенням про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та/або положеннями, що визначають порядок функціонування її окремих підсистем (модулів).

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Згідно з ч. 6 ст. 6 ГПК України, адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Отже у відповідності до ст. 6 ГПК України Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Городище" (код ЄДРПОУ 31890591), як юридична особа, зобов`язане зареєструвати Електронний кабінет в підсистемі Електронний суд ЄСІТС, який станом на 12.02.2024 не зареєстроване скаржником.

Відповідно до ч. 2 ст. 260 ГПК України, до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

За змістом ч. 1 ст. 174 ГПК України, суд постановляє ухвалу про залишення апеляційної скарги без руху, якщо апеляційну скаргу подано без додержання вимог ст. 258 ГПК України, а також у разі, якщо апеляційну скаргу подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до ч.2 ст.174 ГПК України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Отже, скаржнику необхідно зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 ГПК України в підсистемі Електронний суд ЄСІТС та надати відповідні докази про реєстрацію електронного кабінету.

З огляду на вищенаведене, клопотання Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Городище" подане з апеляційною скаргою про поновлення строків на подання апеляційної скарги наразі не розглядається.

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Городище" на додаткове рішення Господарського суду Волинської області, ухваленого 03.01.24р. - залишити без руху.

2. Зобов`язати апелянта усунути встановлені при поданні апеляційної скарги недоліки протягом 10 днів із дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, а саме: зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 ГПК України в підсистемі Електронний суд ЄСІТС та надати відповідні докази про реєстрацію електронного кабінету.

3. Роз`яснити апелянту, що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею-доповідачем та не підлягає оскарженню.

5. Ухвалу направити апелянту.

Суддя Миханюк М.В.

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116916517
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 856 891,67 грн

Судовий реєстр по справі —903/716/23

Судовий наказ від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Постанова від 02.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 02.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 16.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Миханюк М.В.

Судовий наказ від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

Рішення від 03.01.2024

Господарське

Господарський суд Волинської області

Гарбар Ігор Олексійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні