Рішення
від 01.02.2024 по справі 904/3408/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.02.2024м. ДніпроСправа № 904/3408/23

Господарський суд Дніпропетровської області у складі судді Манько Г.В. за участю секретаря судового засідання Махортової Д.Р.

за позовом Приватного акціонерного товариства"ДТЕК ПАВЛОГРАДВУГІЛЛЯ"

до Комунального некомерційного підприємства "Першотравенська міська лікарня" Першотравенської міської ради

третя особа без самостійних позовних вимог на предмет позову Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області

про стягнення 386 126 грн.

Представники:

від позивача Тюлькіна О.О.

від відповідача Коваль Ю.В.

від третьої особи не з"явився

СУТЬ СПОРУ:

Приватне акціонерне товариство "ДТЕК Павлоградвугілля" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом про стягнення з комунального некомерційного підприємства "Першотравенська міська лікарня" суми понесених збитків у розмірі 386 126 грн. 63 коп. за шкоду, завдану необґрунтованою видачею листів непрацездатності. Судові витрати просить стягнути з відповідача.

Позивач наполягав на задоволенні позову в повному обсязі. Вважає, що наданими у справі доказами у повному обсязі підтверджені позовні вимоги. Заявив клопотання про долучення доказів. Зазначив, що усі докази, що є підставою позовних вимог надав до господарського суду. Надав відповідь на відзив та письмові пояснення. Заяви клопотання про витребування доказів яке судом було задоволено. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у позовній заяві. Звертав увагу суду, що на адвокатський запит позивачем отримано відповідь Управління виконавчої дирекції ФСС України в Дніпропетровській області за вих.№11-16/284 від 24.01.2023р. з переліком працівників, яким КНП "Першотравенська міська лікарня" Першотравенської міської ради необґрунтовано видано листки непрацездатності (далі - ЛН); зазначенням номерів таких ЛН та датами їх видачі і періодами непрацездатності. З даної відповіді стало відомо, що за період з 10.12.2020р. по 14.06.2021р. - 103 листка непрацездатності Відповідачем було видано працівникам ПрАТ "ДТЕК ПАВЛОГРАДВУГІЛЛЯ" необґрунтовано, а саме - без дотримання вимог.

Відповідач проти позову заперечував, просив суд у позові відмовити. Надав відзив на позов. Надав заперечення на відповідь на відзив та письмові пояснення. У судовому засіданні підтримав доводи, викладені у відзиві на позов. Звертав увагу суду, що виходячи із системного аналізу положень законодавства можливо дійти висновку, що правовідносини у зв`язку з виплатами перших п`яти днів матеріального забезпечення по тимчасовій втраті працездатності, здійснені Позивачем застрахованій особі за листками непрацездатності, виданими/подовженими Відповідачем є страховими та виникають між суб`єктами соціального страхування: застрахованою особою та страхувальником в особі позивача. Відповідач, як лікувальна установа, яка видає листки непрацездатності не є суб`єктом правовідносин по виплаті коштів з тимчасової втрати працездатності у Порядку надання допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Третя особа заявила клопотання про розгляд справи без її участі. Надала пояснення у справі, підтримує позовні вимоги.

У судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частину рішення.

Розглянувши наявні матеріали справи, дослідивши надані докази, заслухавши пояснення представника позивача та відповідача, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців та громадських формувань Комунальне некомерційне підприємство "Першотравенська міська лікарня" Першотравенської міської ради здійснює види економічної діяльності: 86.10 Діяльність лікарняних закладів (основний); 86.21 Загальна медична практика; 86.22 Спеціалізована медична практика; 86.90 Інша діяльність у сфері охорони здоров`я; 87.10 Діяльність із догляду за хворими із забезпеченням проживання..

Управління виконавчої дирекції Фонду в Дніпропетровської області Фонду соціального страхування України звернулось до КНП "Першотравенська міська лікарня" Першотравенської міської ради з вимогою про відшкодування коштів за №11-16/7225 від 26.10.2021р. За текстом вимоги зазначено, що за результатами позапланової перевірка обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності в комунальному і некомерційному підприємстві "Першотравенська міська лікарня" Першотравенської міської ради згідно запитів ТОВ "ДТЕК-СЕРВІС" № 07/6-293/2021, № 07/6-294/2021, № 07/6-291/2021 від 19.07.2021 року та листів виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України № 1738-03-2; № 1739-03-2; №1741-03-2 від 26.07.2021, яка проводилась головним спеціалістом відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Дніпропетровській області, за участю головного спеціаліста ПОВЛН Першотравенського відділення УВД Фонду в період з 09.08.2021 по 12.08.2021 року встановлені випадки необґрунтованої (неправомірної) видачі та продовження ЛН, що є порушенням вимог пп. 1.7, 2.2, 2,5 та 2.8 "Інструкції" про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян Мінастерства охорони здоров`я України від 13.11.2001 №455.

За текстом вказаного листа перелічені листки непрацездатності. По кожному окремому листу непрацездатності не визначені допущені, на думку Фонду, порушення.

Позивачем долучено до матеріалів справи Довідку про нарахування допомоги з тимчасової втрати працездатності за перші 5 календарних днів за рахунок підприємства ВСП Шахтоуправління Дніпровське Виробничого структурного підрозділу "Шахтоуправління Дніпропеське" ПрАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" №351 від 07.03.2023р. згідно якої нараховано 30 253,47 грн.

Позивачем долучено до матеріалів справи Довідку про нарахування допомоги по тимчасовій втраті працездатності за перші 5 календарних днів за рахунок підприємства ВП Шахтоуправління Першотравенське ПрАТ "ДТЕК Павлоградвугілля" №318 від 07.03.2023р., сума коштів за перші 5 календарних згідно якої нараховано 355 873 грн. 16 коп.

Наказом Міністерства охорони здоров`я України від 13.11.2001 № 455 зареєстровано в Міністерстві юстиції України 4 грудня 2001 р. за № 1005/6196 Інструкцію про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян. За текстом ця Інструкція розроблена відповідно до статті 51 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням" ( 2240-14 ) та визначає порядок і умови видачі, продовження та обліку документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, здійснення контролю за правильністю їх видачі. Видача та продовження документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, здійснюються тільки після особистого огляду хворого лікуючим лікарем (фельдшером), про що робиться відповідний запис у медичній карті амбулаторного чи стаціонарного хворого з обґрунтуванням тимчасової непрацездатності (п. 1.7 Інструкції). При втраті працездатності внаслідок захворювання або травми лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто терміном до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 15 календарних днів. Якщо непрацездатність триває понад 15 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі - ЛКК, яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу, після комісійного огляду хворого, з періодичністю не рідше 1 разу на 10 днів, але не більше терміну, встановленого для направлення до МСЕК. В окремих випадках, коли захворювання вимагає тривалого лікування, наприклад у разі важких травм та туберкульозу періодичність оглядів ЛКК з продовженням листка непрацездатності може бути не рідше 1 разу на 20 днів залежно від тяжкості перебігу захворювання. На період проведення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацією та ліквідацією її спалахів та епідемій в Україні, лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто на строк, необхідний для лікування пацієнтів з коронавірусною хворобою (COVID-19) та/або завершення самоізоляції пацієнтом у відповідності до галузевих стандартів у сфері охорони здоров`я (п. 2.2 Інструкції). Тимчасово непрацездатним особам, направленим на консультацію, обстеження, лікування в лікувально-профілактичні заклади за межі адміністративного району, листок непрацездатності видається за рішенням ЛКК на необхідну кількість днів з урахуванням проїзду (п. 2.8 Інструкції).

Згідно приписів ст. 1 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" загальнообов`язкове державне соціальне страхування - система прав, обов`язків і гарантій, яка передбачає страхові виплати та надання соціальних послуг застрахованим особам за рахунок коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (далі - кошти соціального страхування), коштів державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством; медичний висновок про тимчасову непрацездатність - електронний документ, що формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров`я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи з тимчасової втрати працездатності, що засвідчує тимчасову непрацездатність та є підставою для створення листка непрацездатності; листок непрацездатності - сформований програмними засобами електронного реєстру листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність або документа, що засвідчує факт усиновлення дитини, і зареєстрований за єдиним реєстраційним номером цього реєстру електронний документ, що є підставою для звільнення від роботи, призначення страхових виплат відповідно до законодавства про соціальне страхування.

Згідно ст. 22 Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" оплата перших п`яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов`язаної з нещасним випадком на виробництві, здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

До матеріалів справи позивачем долучено довідки по шахті "Степова", шахті "Ювілейна", шахті Дніпровська, в яких йде посилання на пункти Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян. Безпосередньо, докладно не викладені обставини щодо порушень по кожній особі.

19.04.2023р. позивач звернувся до відповідача з листом за №01-24/11-552 яким зазначив, що припущення щодо неналежного оформлення медичної документації, зафіксовані у довідці стосувалися не достатньо повного викладення у медичній картці певних аспектів стану пацієнта. Наявність непогоджених висновків щодо порядку ведення медичної документації не свідчить про відсутність захворювання у застрахованої особи і не можуть ставити під сумнів сам факт тимчасової непрацездатності працівників. Відсутні факти протиправної поведінки лікарів.

Згідно ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Згідно ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування.

Згідно приписів ст.22 Цивільного кодексу України особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування. Збитками є: 1) втрати, яких особа зазнала у зв`язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки); 2) доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Наявними у справі доказами не підтверджено нікчемність спірних листків непрацездатності, не доведено відсутність хвороби фізичних осіб при видачі спірних листків непрацездатності, що доводить відсутність збитків за обставинами, викладеними позивачем у позовній заяві. У розумінні приписів ст.22 Цивільного кодексу України цивільне право позивача у спірних відносинах не порушено.

Згідно вимог ст. 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на сторони пропорційно задоволених позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 73, 74, 123, 129, 232, 233, 236-241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

ВИРІШИВ :

В задоволенні позову відмовити.

Рішення набирає законної сили у відповідності до приписів ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржена в порядку та строк, передбачений ст. ст. 254, 256 Господарського процесуального кодексу України .

Повне рішення складено 12.02.2024

Суддя Г.В. Манько

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення01.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116916812
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань

Судовий реєстр по справі —904/3408/23

Ухвала від 04.06.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Чередко Антон Євгенович

Рішення від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Манько Геннадій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні