Ухвала
від 12.02.2024 по справі 921/63/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

12 лютого 2024 року м. ТернопільСправа № 921/63/24 Господарський суд Тернопільської області у складі судді Руденко О.В., розглянувши позовну заяву №б/н (вх. №75) від 29.01.2024

за позовом КП "Міськсвітло", вул. П. Дорошенка, 55А, м. Рівне, Рівненська область, 33001

до відповідача ПП "Ялинка України", вул. Лісова, будинок 39, с. Нове Село, Тернопільський район, Тернопільська область, 47811

про стягнення 39 082,50 грн боргу.

ВСТАНОВИВ: До Господарського суду Тернопільської області поступила позовна заява КП "Міськсвітло" до ПП "Ялинка України" про стягнення 39 082,50 грн боргу.

Форма та зміст позовної заяви, а також порядок звернення до господарського суду унормовано у розділі III ГПК України.

Перевіряючи поданий позов на відповідність приписам процесуального законодавства, суддя прийшов до висновку, що він не в повній мірі відповідає його вимогам, з наступних підстав.

Вимогами пункту 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України визначено, що позовна заява повинна містити, зокрема повне найменування (для юридичних осіб) та відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Як вбачається з позовної заяви позивачем у якості повного його найменування та найменування відповідача вказано КП "Міськсвітло" та ПП "Ялинка України", водночас з безкоштовного витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що повним найменуванням юридичної особи позивача є Комунальне підприємство "Міськсвітло", а відповідача - Приватне підприємство "Ялинка України". В позовній заяві вказані скорочені назви сторін.

Отже, зазначені у позовній заяві повні найменування як позивача, так і відповідача є невірними, тому позивачу слід усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом подання до суду позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній повних найменувань сторін.

Крім цього, дана позовна заява не містить відомостей про наявність електронного кабінету відповідача, як і не містить інформації, що такі відомості позивачу не відомі.

Відповідно до пунктів 8, 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України позовна заява повинна містити, зокрема зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи.

Разом з тим, зазначені вище відомості у самій позовній заяві відсутні.

Пунктом 10 ч. 3 ст. 162 ГПК України визначено, що позовна заява має містити підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Проте, позовна заява не містить зазначення про те, що позивачем не поданого іншого позову до відповідача.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Позивач у позовній заяві вказує, що з метою досудового врегулювання спору 15.11.2023 ним було направлено на адресу відповідача претензію №11. Однак доказів у підтвердження наведеного позивачем до позовної заяви не подано.

Відповідно до ч.1 ст.174 ГПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч.2 ст.174 в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З наведених обставин суддя дійшов висновку, що позовну заяву слід залишити без руху, надавши позивачу час для усунення недоліків позовної заяви, шляхом подання: 1) позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній повного найменування як позивача, так і відповідача; 2) відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача; 3) зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів; 4) попереднього (орієнтовного) розрахунку сум судових витрат, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом даної справи; 5) письмового підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав; 6) належним чином засвідченої копії претензії №11 та доказів її надіслання відповідачу.

Якщо позивач усуне недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу. Якщо ж позивач ці недоліки не виправить у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою (ч.ч.3,4 ст.174 ГПК).

Відповідно до статей 162,164,174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк - протягом 10-ти днів з дня одержання цієї ухвали, для усунення недоліків позовної заяви шляхом надання: 1) позовної заяви в уточненій редакції із зазначенням в ній повного найменування як позивача, так і відповідача; 2) відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету відповідача; 3) зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів; 4) попереднього (орієнтовного) розрахунку сум судових витрат, які позивач очікує понести у зв`язку із розглядом даної справи; 5) письмового підтвердження про те, що позивачем не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав; 6) належним чином засвідченої копії претензії №11 та доказів її надіслання відповідачу.

3. Відповідно до статті 6 ГПК України копію ухвали у даній справі направити КП "Міськсвітло" на його адресу виключно в електронній формі.

4. У разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання (суддею) та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду у справі.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб - адресою: https://te.court.gov.ua/sud5022.

Суддя О.В. Руденко

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116919410
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —921/63/24

Судовий наказ від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Рішення від 20.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні