Ухвала
від 12.02.2024 по справі 910/3830/23
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

12 лютого 2024 року

м. Київ

cправа № 910/3830/23

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Колос І.Б. - (головуючий), Булгакової І.В., Жайворонок Т.Є.,

розглянувши матеріали касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСГ-Україна"

на рішення господарського суду міста Києва від 29.06.2023

та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.11.2023

у справі № 910/3830/23

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСГ-Україна"

до Антимонопольного комітету України

про визнання недійсним рішення,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "ЕСГ-Україна" (далі - ТОВ "ЕСГ-Україна") 31.01.2024, через підсистему "Електронний суд", звернулося до Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду з касаційною скаргою на рішення господарського суду міста Києва від 29.06.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.11.2023 (повний текст постанови складено 09.01.2024) у справі № 910/3830/23.

Перевіривши матеріали касаційної скарги, Касаційний господарський суд дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на таке.

Статтею 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) встановлено вимоги до форми і змісту касаційної скарги.

Згідно з пунктом 1 частини четвертої статті 290 ГПК України до касаційної скарги додаються докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваного рішення суду апеляційної інстанції, за наявності.

Відповідно до частин першої, другої статті 288 ГПК України касаційна скарга на судове рішення подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, що оскаржується, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення; учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Строк на касаційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині четвертій статті 293 цього Кодексу (частина третя статті 288 ГПК України).

Постанова Північного апеляційного господарського суду у справі № 910/3830/23 ухвалена 30.11.2023, повний текст постанови складено 09.01.2024, отже строк на її оскарження закінчився 29.01.2024.

Із касаційною скаргою скаржник звернувся до Касаційного господарського суду 31.01.2024, тобто із пропуском зазначеного процесуального строку, встановленого статтею 288 ГПК України.

В обґрунтування клопотання про поновлення строку на касаційне оскарження (викладено у касаційній скарзі), скаржник зазначає, що з повним текстом оскаржуваної постанови ознайомився 12.01.2024, оскільки повний текст оскаржуваної постанови був опублікований у Єдиному державному реєстрі судових рішень 11.01.2024; в електронному кабінеті представника позивача відсутні матеріали апеляційного провадження, тому позивач не міг ознайомитися з повним текстом оскаржуваного судового рішення раніше 12.01.2024, а тому вважає, що строк на подання касаційної скарги підлягає поновленню.

Розглянувши наведені підстави пропуску строку на касаційне оскарження, Суд вважає їх неповажними з огляду на таке.

Відповідно до частини першої статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

Зі змісту наведеної правової норми вбачається, що законодавець не передбачив обов`язок суду автоматично поновлювати пропущений строк за наявності відповідного клопотання заявника, оскільки в кожному випадку суд має чітко визначити, з якої саме поважної причини такий строк було пропущено та чи підлягає він поновленню.

Поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Для поновлення процесуального строку суд має встановити наявність об`єктивно непереборних обставин, які перешкоджали вчасному зверненню зі скаргою на судове рішення, у зв`язку з чим заявник має довести суду їх наявність та непереборність, оскільки, в іншому випадку нівелюється значення чіткого окреслення законодавчо закріплених процесуальних строків.

Як убачається з оскаржуваної постанови, ТОВ "ЕСГ-Україна" безумовно було обізнане про існування судового провадження у цій справі, оскільки назване товариство зверталося до апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою та оскаржувало рішення місцевого господарського суду. Посилання на ознайомлення з оскаржуваною постановою в Єдиному державному реєстрі судових рішень 12.01.2024 колегія суддів не визнає поважною причиною пропуску встановленого законом процесуального строку, оскільки навіть у разі ознайомлення з повним текстом 12.01.2024, від якої перебіг строку не починається, не звільняє від обов`язку дотриматися строку звернення зі скаргою (до 29.01.2024 включно).

Наведена обставина не може вважатися поважною причиною, яка дійсно б перешкоджала звернутися в передбачений законодавством строк до суду касаційної інстанції з касаційною скаргою, а є суб`єктивною дією скаржника, який зацікавлений у касаційному перегляді судового рішення та залежить від його волевиявлення, у зв`язку з чим наведені підстави для поновлення процесуального строку визнаються неповажними.

Отже, у цьому випадку відсутні підстави для поновлення пропущеного процесуального строку на підставі приписів статті 288 ГПК України.

Частиною третьою статті 292 ГПК України визначено, що касаційна скарга залишається без руху у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 288 цього Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, наведені нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення касаційної скарги без руху особа має право звернутися до суду касаційної інстанції із заявою про поновлення строку або навести інші підстави для поновлення строку; якщо заяву (клопотання) не буде подано особою в зазначений строк або наведені підстави для поновлення строку на касаційне оскарження визнані неповажними, суд відмовляє у відкритті касаційного провадження на підставі пункту 4 частини першої статті 293 цього Кодексу.

Водночас відповідно до пункту 2 частини другої статті 290 ГПК України у касаційній скарзі повинно бути зазначено, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Приписами частини шостої статті 6 ГПК України передбачено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі (далі - ЄСІТС) або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

ТОВ "ЕСГ-Україна", як юридична особа, згідно з наведеними приписами ГПК України, зобов`язано зареєструвати свій електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі) в обов`язковому порядку.

З матеріалів касаційної скарги убачається, що вона подана 31.01.2024, через "Електронний суд", представником ТОВ "ЕСГ-Україна" - адвокатом Завадою Тарасом Романовичем на підставі ордера від 10.03.2023, однак, усупереч вимог пункту 2 частини другої статті 290 ГПК України в касаційній скарзі не зазначено відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у ТОВ "ЕСГ-Україна".

Судом встановлено, що у ТОВ "ЕСГ-Україна" немає зареєстрованого електронного кабінету в підсистемі "Електронний суд" ЄСІТС, про що свідчить відповідь № 495176, яка сформована засобами підсистеми "Електронний суд" ЄСІТС 12.02.2024 за кодом ЄДРПОУ 38597851.

Відповідно до абзацу 2 частини восьмої статті 6 ГПК України процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Таким чином обов`язок ТОВ "ЕСГ-Україна" зареєструвати електронний кабінет, встановлений відповідно до абзацу 1 частини шостої статті 6 ГПК України, у випадку, якщо касаційну скаргу від ТОВ "ЕСГ-Україна" підписує адвокат, у якого наявний електронний кабінет, що також вбачається з вимог абзацу 2 частини восьмої статті 6 ГПК України.

Водночас відповідно до пункту 2 частини четвертої статті 290 ГПК України до касаційної скарги додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно із частиною другою статті 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено Законом України "Про судовий збір".

Підпунктом 2 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставку судового збору за подання позовної заяви немайнового характеру встановлено в 1-му розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду).

Згідно з підпунктом 5 пункту 2 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір" ставку судового збору за подання касаційної скарги на рішення господарського суду встановлено в розмірі 200% ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви.

З огляду на те, що касаційну скаргу подано через підсистему ЄСІТС "Електронний суд" судовий збір підлягає сплаті з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,8.

Статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2023 установлено у розмірі 2 684,00 грн.

Рішенням господарського суду міста Києва від 29.06.2023 у справі № 910/3830/23, яке залишено без змін постановою Північного апеляційного господарського суду від 30.11.2023 у задоволенні позову про визнання недійсним рішення Тимчасової адміністративної колегії Антимонопольного комітету України від 24.11.2022 № 52-р/тк у справі № 63/6-01-89-2020 "Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу" в частині, що стосується ТОВ "ЕСГ-Україна" відмовлено.

У касаційній скарзі скаржник просить скасувати рішення господарського суду міста Києва від 29.06.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.11.2023 у справі № 910/3830/23, справу направити на новий розгляд до господарського суду міста Києва.

Ураховуючи приписи Закону України "Про судовий збір", вимоги касаційної скарги, з огляду на немайновий характер спору (одна вимога немайнового характеру), з урахуванням понижуючого коефіцієнта 0,8, судовий збір за подання цієї касаційної скарги мав бути сплачений в сумі 4 294,40 грн (2 684 грн х 200% х 0,8).

До касаційної скарги ТОВ "ЕСГ-Україна" не додано доказів сплати судового збору у встановлених законодавством порядку та розмірі.

Згідно з частиною другою статті 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддя постановляє відповідну ухвалу.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху; якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити); якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Отже, для усунення недоліків касаційної скарги ТОВ "ЕСГ-Україна" необхідно зареєструвати електронний кабінет та надати: відомості реєстрації електронного кабінету в ЄСІТС ТОВ "ЕСГ-Україна" у відповідності до статті 6 ГПК України; докази, що підтверджують дату отримання копії оскаржуваної постанови або навести інші підстави для поновлення строку та документ, що підтверджує сплату судового збору у сумі 4 294,40 грн на відповідні реквізити рахунку для зарахування до державного бюджету судового збору за розгляд справ Верховним Судом:

- отримувач коштів: ГУК у м. Києві/Печерс. р-н/22030102;

- код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37993783;

- банк отримувача: Казначейство України (ЕАП);

- код банку отримувача (МФО): 899998

- рахунок отримувача: UA288999980313151207000026007;

- код класифікації доходів бюджету: 22030102; "Судовий збір (Верховний Суд, 055)".

Суд зауважує, що на офіційному веб-сайті Верховного Суду в розділі "судовий збір" зазначено приклад заповнення графи "Призначення платежу" в платіжному документі.

Враховуючи викладене, касаційна скарга подана без додержання відповідних вимог процесуального законодавства, а тому підлягає залишенню без руху на підставі частин другої та третьої статті 292 ГПК України.

Суд вважає за необхідне звернути увагу скаржника на те, що неусунення названих недоліків протягом встановленого строку матиме наслідком повернення касаційної скарги або відмови у відкритті касаційного провадження.

Відповідно до абзацу 2 частини восьмої статті 6 ГПК України (у редакції Закону від 29.06.2023 № 3200-IX) особа, яка зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, може подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі виключно за допомогою ЄСІТС або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, з використанням власного електронного підпису, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронні довірчі послуги", якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Суд звертає увагу, що реєстрація в ЄСІТС або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі.

Отже учасники справи можуть подавати процесуальні документи до суду через електронний кабінет в ЄСІТС або в паперовій формі.

Керуючись статтями 6, 174, 234, 288, 290, 292 ГПК України, Касаційний господарський суд

У Х В А Л И В:

1. Касаційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "ЕСГ-Україна" на рішення господарського суду міста Києва від 29.06.2023 та постанову Північного апеляційного господарського суду від 30.11.2023 у справі № 910/3830/23 залишити без руху.

2. Надати товариству з обмеженою відповідальністю "ЕСГ-Україна" строк для усунення недоліків касаційної скарги тривалістю 10 днів з дня вручення копії цієї ухвали.

3. Документи про усунення недоліків направляти поштою на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду: вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016 або через підсистему "Електронний суд".

4. Роз`яснити товариству з обмеженою відповідальністю "ЕСГ-Україна", що у разі невиконання у встановлений строк вимог цієї ухвали касаційну скаргу буде повернуто або відмовлено у відкритті касаційного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя І. Колос

Суддя І. Булгакова

Суддя Т. Жайворонок

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено13.02.2024
Номер документу116919776
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним рішення

Судовий реєстр по справі —910/3830/23

Постанова від 11.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 11.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Колос І.Б.

Постанова від 30.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 25.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Ухвала від 24.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Михальська Ю.Б.

Рішення від 29.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Щербаков С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні