Ухвала
від 12.02.2024 по справі 542/204/24
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Іменем України

про прийняття заяви до розгляду та

відкриття провадження в справі

12 лютого 2024 року Справа № 542/204/24

Провадження № 2-о/542/24/24

Суддя Новосанжарського районного суду Полтавської області Кашуба М.І., розглянувши заяву:

ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

заінтересовані особи: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, місцезнаходження: вул. Миру, 3, с. Нехвороща Полтавського району Полтавської області, 39354;

Орган опіки і піклування виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, місцезнаходження: вул. Миру, 3, с. Нехвороща Полтавського району Полтавської області, 39354;

про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна,

встановив:

До Новосанжарського районного суду Полтавської області надійшла вказана заява.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема, у порядку окремого провадження.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Дану заяву подано в суд з додержанням правил підсудності.

Подана заява відповідає вимогам статей 295-297 ЦПК України. Підстави для залишення заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні.

Перешкод для відкриття провадження по даній справі немає.

Вважаю за необхідне прийняти заяву до розгляду в порядку окремого провадження, відкрити провадження у справі і призначити дату, час і місце судового засідання.

Крім цього, з метою повного з`ясування обставин справи та дотримання прав та інтересів ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її слід залучити до участі у справі як заінтересовану особу.

Відповідно до п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення доступу до безоплатної правничої допомоги" № 3022-IX від 10.04.2023, який набув чинності 03.08.2023 року, та яким ч. 5ст. 293 ЦПК Українивикладено в такій редакції. У випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Отже, враховуючи, що заявник ОСОБА_1 не залучив адвоката Петренко Євдокії Авер`янівні, стосовно якої вирішується питання про визнання фізичної особи недієздатною та призначення опікуна, суд вважає за необхідне залучити його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги.

На підставі викладеного, керуючись статтями 187, 258-260, 293, 294, 297 ЦПК України, суд,

постановив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, Орган опіки і піклування виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Справу розглядати в порядку окремого провадження.

Залучити до участі у справі, як заінтересовану особу, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце проживання: АДРЕСА_2 .

Доручити Полтавському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката Петренко Євдокії Авер`янівні, ІНФОРМАЦІЯ_1 , для представництва її інтересів під час розгляду цивільної справи за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, Орган опіки і піклування виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, та забезпечити його прибуття до Новосанжарського районного суду Полтавської області на 06 березня 2024 року на 09 год 20 хв.

Справу розглядати судом за участю присяжних, визначених за результатами автоматизованого розподілу справи, та за участю заявника і заінтересованих осіб.

Призначити судове засідання по розгляду заяви на 06березня 2024року на09год 20хв в приміщенні Новосанжарського районного суду Полтавської області(селище Нові Санжари, вул. Незалежності, 32).

В судове засідання викликати учасників справи.

Копію ухвали про прийняття до розгляду та відкриття провадження надіслати учасникам справи.

Заінтересованим особам направити копію ухвали разом з копією заяви і копіями доданих до заяви документів.

Заінтересовані особи можуть надати свої пояснення по справі до 06.03.2024.

Повідомити учасників справи про наявність у суді технічної можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Повідомити учасників справи, що інформацію щодо справи, що розглядається, вони можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ns.pl.court.gov.ua/sud1621.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Кашуба М.І.

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116921791
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна

Судовий реєстр по справі —542/204/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні