Ухвала
від 06.03.2024 по справі 542/204/24
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І м е н е м У к р а ї н и

Справа № 542/204/24

Провадження № 2-о/542/24/24

06 березня 2024 року селище Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Кашуби М.І.,

присяжних: Скирди Н.М., Олефір Л.Р.,

за участю секретаря судового засідання Журавель О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в селищі Нові Санжари цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, Орган опіки і піклування виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулася до суду із заявою про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною та призначення його опікуном над ОСОБА_2 .

У заяві також просив призначити у справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

В судове засідання заявник та його представник не з`явилися. Представник заявника адвокат Плішкін Ю.С. надав до суду заяву, у якій просив призначити у справі експертизу з метою визначення психічного стану ОСОБА_2 . Розгляд справи просив здійснити без його участі та участі заявника.

Представник заінтересованих осіб виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради та Органу опіки і піклування виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі. У заяві також вказав, що покладається на розсуд суду.

Представник особи щодо якої вирішується питання про визнання її недієздатною адвокат Чуй А.І. в судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі. У заяві також просив призначити у справі експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 .

Відповідно до ч. 1 ст. 299 ЦПК України питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров`я.

Разом з цим, відповідно до повідомлення представника заявника ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не може брати участь в судовому засіданні у зв`язку з психічним захворюванням.

Згідно з частиною 2 статті 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що клопотання про призначення судово-психіатричної експертизи необхідно задовольнити з огляду на наступне.

Відповідно до частини 1 статті 39 ЦК Українифізична особаможе бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

За змістом положень частини 1 статті 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Частина друга статті 39 ЦК України визначає, що порядок визнання фізичної особи недієздатною встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

Процесуальний порядок розгляду судом справ про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цивільним процесуальним законодавством та здійснюється судом у порядку окремого провадження (статті 295-300 ЦПК).

Відповідно достатті 298 ЦПК Українисуд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Під достатніми даними слід розуміти будь-яку інформацію, яка дозволяє припустити наявність у фізичної особи певних психічних розладів. Джерелом інформації може бути медична документація (медичні карти амбулаторного чи стаціонарного хворого із психіатричних закладів або виписки з них; довідки з психоневрологічних закладів про те, що особа перебувала чи перебуває на обліку через психічне захворювання; довідки з медичних закладів про наявність захворювань які не є психічними, але які впливають на психічну діяльність особи).

Як вбачається зі змісту заяви, заявником зазначені достатні дані, підтверджені належними доказами, які дають підстави для вирішення судом питання щодо встановлення психічного стану особи та призначення у справі експертизи.

Зокрема, в матеріалах справи наявний консультаційний висновок спеціаліста КНП Новосанжарської центральної районної лікарні від 19.01.2023, згідно з яким ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 має діагноз ДЕІІ зниженого генезу (гіпертонічна, остеросклеротична) з розсіяною органічною симптоматикою з цефалгічним вестибуло - атактичним синдромами (а.с. 9).

Відповідно до консультаційного висновку спеціаліста КП Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР від 04.10.2023, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 має діагноз деменція помірного ступеня нез`ясованого генезу (а.с. 11).

Відповідно до пункту 2частини 1статті 105ЦПКУкраїнипризначення експертизи судом є обов`язковим у разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами. Призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Приймаючи доуваги,що дляз`ясування обставин,що маютьзначення длясправи,необхідніспеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд вважає за необхідне призначити у справі судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України».

Відповідно до пункту 5 частини 1 статті 252 ЦПК України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі, у випадку призначення судом експертизи.

Керуючись статтями 103, 105, 252, 260, 298, 299 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: виконавчий комітет Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, Орган опіки і піклування виконавчого комітету Нехворощанської сільської ради Полтавського району Полтавської області, ОСОБА_2 про визнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна, судово - психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Полтавської філії судових експертиз державної установи «Інститут судової психіатрії МОЗ України» (36013, місто Полтава, вулиця Медична, 1)

На вирішення експертів поставити такі питання:

1.Чи страждає ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , хронічним, стійким психічним розладом і якщо так, то яким саме?

2.Чи здатна ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

3.Чи є можливою за станом здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , її участь в судовому засіданні для дачі пояснень по суті справи?

4. Який ступінь глибини психічного розладу у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (зазначене питання висвітлити з огляду на положення ч. 6 ст. 300 ЦПК України щодо необхідності визначення строку дії рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною).

Надіслати в розпорядження експертів матеріали цивільної справи.

Зобов`язати заявника та заінтересованих осіб надати в розпорядження експертів наявну медичну документацію про стан здоров`я ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями 384, 385 КК України.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Направити експерту ухвалу на виконання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Полтавського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Кашуба М.І.

Присяжні Скирда Н.М.

Олефір Л.Р.

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено08.03.2024
Номер документу117475160
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення їй опікуна

Судовий реєстр по справі —542/204/24

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Кашуба М. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні