Ухвала
від 12.02.2024 по справі 709/1296/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1296/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 лютого 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді - Романової О.Г.,

присяжних - Олексієнко М.В., Передерія О.В.,

за участі секретаря судового засідання - Данілової О.С.,

представника заявника - ОСОБА_3,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою, в якій просить визнати недієздатним свого брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити заявника опікуном, заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області.

У судовому засіданні на розгляд судом було поставлено питання про залучення ОСОБА_2 адвоката, у відповідності до вимог ст. 299 ЦПК України.

У судовому засідання представник заявника ОСОБА_3 не заперечувала проти залучення ОСОБА_2 адвоката.

У судове засіданні представник заінтересованої особи Опікунської ради виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області не з`явився, направив до суду заяву, відповідно до якої просив розгляд справи проводити за його відсутності.

Виходячи з приписів ч. 1 ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов такого висновку.

Положеннями ст. 59 Конституції України передбачено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно.

За змістом ч. 1 ст. 59 ЦПК України права, свободи та інтереси недієздатних фізичних осіб захищають у суді відповідно їхні батьки, усиновлювачі, опікуни чи інші особи, визначені законом.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до змісту ч. 1 ст. 299 ЦПК України справи про визнання фізичної особи недієздатною розглядаються судом за участю заявника, особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її адвоката та представника органу опіки та піклування.

За змістом ч. 1, п.п. 2, 3 ч. 2 ст. 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» передбачено, що безоплатна вторинна правнича допомога - вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя, яка, крім іншого, включає такі види правничих послуг як здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правничу допомогу, в судах, та складення документів процесуального характеру.

Згідно з п. 24 ч. 1 ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, - мають право на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до змісту п. 1 ч. 2, ч. 5 ст. 293 ЦПК України, якщо під час розгляду судом справ про визнання фізичної особи недієздатною особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

З огляду на вказане, враховуючи обов`язковість участі адвоката під час розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною, з метою захисту інтересів такої особи, а також неможливість залучення адвоката ні заявником, ні ОСОБА_2 , суд вважає за необхідне доручити Золотоніському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити адвоката, з числа включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, для здійснення захисту прав та інтересів особи, стосовно якої у встановленому законом порядку вирішується питання про визнання її недієздатною, а саме ОСОБА_2 .

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 59, 60, 260-261, 293, 299, 300, 353 ЦПК України, суд -

п о с т а н о в и в:

Доручити Золотоніському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити особі стосовно якої вирішується питання про визнання її недієздатною - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , адвоката з числа включених до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, на час здійснення судового провадження в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки.

Золотоніському місцевому центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечити участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання її недієздатною, у судовому засіданні по справі, що призначене на 06 березня

2024 року о 10:00 год. в приміщенні Чорнобаївського районного суду Черкаської області за адресою: Черкаська область, Золотоніський район, с-ще Чорнобай, вул. Центральна, 134.

Копію ухвали невідкладно надіслати для негайного виконання в Золотоніський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя О.Г. Романова

Присяжні О.В. Передерій

М.В. Олексенко

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116922678
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —709/1296/23

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні