Рішення
від 06.03.2024 по справі 709/1296/23
ЧОРНОБАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 709/1296/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 березня 2024 року с-ще Чорнобай

Чорнобаївський районний суд Черкаської області у складі:

головуючого судді Романової О.Г.,

присяжних Олексієнко М.В., Передерія О.В.,

за участі секретаря судового засідання Данілової О.С.,

представника заявника Руденко Ю.В.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні у залі судових засідань Чорнобаївського районного суду Черкаської області в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки, -

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернувся до Чорнобаївського районного суду Черкаської області із заявою, в якій просить визнати недієздатним свого брата ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити над ним опіку та призначити заявника опікуном, заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області.

В обґрунтування заяви зазначалося, що ОСОБА_2 є особою з інвалідністю з дитинства ІІ групи, потребує консультування у психіатра, проведення постійного підтримуючого психофармакологічного лікування, психотерапії та психокорекції. Батьки ОСОБА_2 померли, а тому догляд за останнім здійснює заявник. ОСОБА_2 , внаслідок психічної хвороби, не може повною мірою висловлювати свої думки, усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги і контролю.

Таким чином, посилаючись на приписи цивільного законодавства, заявник просить суд визнати брата ОСОБА_2 недієздатним, встановити над ним опіку та призначити заявника опікуном. Крім цього, заявник просив суд призначити у даній справі судову психіатричну експертизу стосовно ОСОБА_2 .

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 05 вересня

2023 року прийнято заяву до розгляду та відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 04 жовтня 2023 року призначено у даній справі судово-психіатричну експертизу для визначення психічного стану ОСОБА_2 . Провадження у справі зупинено до отримання висновку експерта.

Ухвалою Чорнобаївського районного суду Черкаської області від 19 січня 2024 року провадження у справі поновлено у зв`язку із отриманням висновку експерта.

У судовому засіданні представник заявника ОСОБА_3 заяву підтримала та просила задовольнити. Суду повідомила про те, що інших осіб, які би виявили бажання бути опікуном ОСОБА_2 , немає. Батьки у нього померли, сестра ОСОБА_4 за сімейними обставинами, а саме: наявністю трьох дітей, не може здійснювати догляд за ним. Заявник ОСОБА_1 до його мобілізації здійснював опіку над братом та має змоги це робити і наразі після звільнення його зі служби. Окрім того, орган опіки та піклування досліджував питання щодо можливості заявника бути опікуном над ОСОБА_2 та надав позитивний висновок, відповідно до якого рекомендував суду призначити опікуном саме заявника ОСОБА_1 .

У судове засіданні представник заінтересованої особи Опікунської ради виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області не з`явився, направив до суду заяву, відповідно до якої просив розгляд справи проводити за його відсутності.

У судове засідання адвокат Охріменко Н.І. не з`явилася, направила заяву, у якій просила розгляд справи проводити за її відсутності. Крім цього, повідомила суд, що ознайомившись із матеріалами справи та висновком судово-психіатричної експертизи, не заперечує проти задоволення заяви.

Виходячи з приписів ч. 1ст. 223 ЦПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Суд, заслухавши пояснення представника заявника, дослідивши матеріали цивільної справи, встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

В порядку цивільного судочинства суди розглядають справи в порядку позовного, наказного та окремого провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи недієздатною (п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України).

За правилами ч. 1 ст. 296 ЦПК України заява про визнання фізичної особи недієздатною може бути подана членами її сім`ї, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

ОСОБА_2 являється рідним братом по матері заявнику ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого повторно, серії НОМЕР_1 від 14 липня 2023 року (відповідно до якого матір`ю ОСОБА_2 являється ОСОБА_5 ) та копією свідоцтва про народження, виданого повторно, серії НОМЕР_2 від 12 лютого 2014 року (відповідно до якого матір`ю ОСОБА_1 являється ОСОБА_5 ) (а.с. 10, 17).

Батьки ОСОБА_2 ОСОБА_6 та ОСОБА_5 померли ІНФОРМАЦІЯ_2 та

08 травня 2012 року відповідно, що підтверджується копіями свідоцтв про смерть серії НОМЕР_3 від 26 серпня 2023 року (видане повторно) та серії НОМЕР_4 від 08 травня 2012 року (а.с. 18 19).

ОСОБА_2 було надано статус особи з інвалідністю з дитинства ІІ групи терміном до 01 січня 2024 року, що підтверджується копією довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією серії 12 ААБ № 778157 від 10 грудня 2020 року (а.с. 11).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта Черкаської філії судових експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України»

№ 684 від 11 січня 2024 року у ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , наявні прояви хронічного стійкого психічного розладу у формі помірної розумової відсталості з помірно вираженими емоційно-вольовими розладами і несформованістю соціальних навиків (F-71.1 за міжнародною класифікацією хвороб 10-го перегляду) через що він нездатний усвідомлювати значення своїх дій і керувати ними (а.с. 50 51).

Статтею 39 ЦК України передбачено, що фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Таким чином судом встановлено, що ОСОБА_2 має бути визнаний недієздатним, оскільки в наслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст.41 ЦК України над недієздатною особою встановлюється опіка.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над особами, визнаними недієздатними.

Згідно з ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає їй опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника (ч. 4 ст. 63 ЦК України).

Суд, ухвалюючи рішення про визнання особи недієздатною, відповідно до ч. 1 ст. 300 ЦПК України, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Відповідно до п. 2 Рішення виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області № 141 від 16 серпня 2023 року рекомендовано Чорнобаївському районному суду Черкаської області, у разі визнання ОСОБА_2 недієздатним, призначити його опікуном ОСОБА_1 (а.с. 24).

Як встановлено судом, ОСОБА_1 та ОСОБА_2 перебувають у родинних відносинах, є рідними братами по матері, інші особи які можуть та бажають стати опікуном останнього відсутні.

Суд вважає, що призначення ОСОБА_1 опікуном над ОСОБА_2 повноцінно забезпечить його права, свободи та інтереси згідно чинного законодавства.

Таким чином заява підлягає до задоволення у повному обсязі.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Фізична особа, відповідно до ч. 1 ст. 40 ЦК України, визнається недієздатною з моменту набрання законної сили рішенням суду про це.

У відповідності з ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 223, 259, 263-265, 293, 300 ЦПК України, суд,-

у х в а л и в:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: Опікунська рада виконавчого комітету Іркліївської сільської ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання особи недієздатною та встановлення опіки - задовольнити у повному обсязі.

Визнати ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , недієздатним та встановити над ним опіку.

Призначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_5 , опікуном над ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визначити строк дії рішення суду - два роки з моменту набрання ним законної сили.

Судовий збір віднести на рахунок держави.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Черкаського апеляційного суду.

Головуючий суддя О.Г. Романова

Присяжні О.В. Передерій

М.В. Олексієнко

Дата ухвалення рішення06.03.2024
Оприлюднено07.03.2024
Номер документу117460740
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи недієздатною та встановлення опіки

Судовий реєстр по справі —709/1296/23

Рішення від 06.03.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 12.02.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 19.01.2024

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Чорнобаївський районний суд Черкаської області

Романова О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні