Ухвала
від 12.02.2024 по справі 945/291/24
МИКОЛАЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Справа № 945/291/24

Провадження № 1-в/945/54/24

УХВАЛА

12 лютого 2024 року Миколаївський районний суд Миколаївської області в складі: головуючого-судді ОСОБА_1 ,

за участю

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Миколаєві подання завідувача відділення № 13 з посиленим наглядом відділу спецдомопоги КНП МОЦП МОР про припиненнязастосування примусовихзаходів медичногохарактеру увиді застосуванняпримусових заходівмедичного характеруу видігоспіталізації дозакладу знадання психіатричноїдопомоги увідділенні зізвичайним наглядомвідносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

встановив:

09 лютого 2024 року до Миколаївського районного суду Миколаївської області звернувся завідувач відділення № 13 з посиленим наглядом відділу спецдомопоги КНП МОЦП МОР про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги у відділенні зі звичайним наглядом відносно ОСОБА_3 .

Відповідно дост.507КПК Україниу кримінальному провадженні щодо застосування примусових заходів медичного характеру участь захисника є обов`язковою.

Пунктом 1 частини 1 статті 49 КПК України встановлено, що слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд зобов`язані забезпечити участь захисника у кримінальному провадженні у випадках, якщо відповідно до вимог статті 52 цього Кодексу участь захисника є обов`язковою, а підозрюваний, обвинувачений не залучив захисника.

Згідно з положеннями п. 5) ч. 2 ст. 52 КПК України обов`язкова участь захисника забезпечується у кримінальному провадженні щодо осіб, стосовно яких передбачається застосування примусових заходів медичного характеру або вирішується питання про їх застосування, - з моменту встановлення факту наявності в особи психічного захворювання або інших відомостей, які викликають сумнів щодо її осудності.

У судовому засіданні суд ініціював питання про призначення захисника у встановленому законом порядку через центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги ОСОБА_3 , оскільки останній у силу свого психічного стану не може самостійно здійснити своє право на захист.

Згідно зположеннями ч.2ст.49КПК України,у випадках,передбачених частиноюпершою цієїстатті,слідчий,прокурор виноситьпостанову,а слідчийсуддя тасуд постановляєухвалу,якою доручаєвідповідному органу(установі),уповноваженому закономна наданнябезоплатної правовоїдопомоги,призначити адвокатадля здійсненнязахисту запризначенням тазабезпечити йогоприбуття узазначені упостанові (ухвалі)час імісце дляучасті укримінальному провадженні.

Враховуючи вищевикладене, з метою дотримання прав особи відносно якої розглядається подання, з урахуванням того, що ОСОБА_3 не може здійснювати захист своїх прав самостійно, суд дійшов висновку про необхідність призначення захисника через Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях.

Крім цього, завідувач відділення № 13 з посиленим наглядом відділу спеціалізованої допомоги КНП МОЦПЗ МОР просив суд проводити судове засідання у режимі відеоконференції.

Згідно з п. 5 ч. 1 ст. 336 КПК України судове провадження може здійснюватися у режимі відеоконференції під час трансляції з іншого приміщення, у тому числі яке знаходиться поза межами приміщення суду (дистанційне судове провадження), у разі наявності інших підстав, визначених судом достатніми.

Частиною 2 ст. 336 КПК України передбачено, що суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження.

З огляду на викладене вище, суд вважає за необхідне здійснювати судове провадження у режимі відеоконференції.

Керуючись ст. 49 КПК України, суд, -

постановив:

Доручити Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях, призначити ОСОБА_3 захисника для здійснення захисту за призначенням та забезпечити прибуття захисника до Миколаївського районного суду Миколаївської області у судове засідання, яке відбудеться 22 лютого 2024 року об 11 годині 00 хвилин, для участі у кримінальному провадженні.

Копію ухвали негайно направити для виконання Регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях.

Судове засідання з розгляду подання завідувача відділення № 13 з посиленим наглядом відділу спецдомопоги КНП МОЦП МОР про припинення застосування примусових заходів медичного характеру у виді госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги у відділенні зі звичайним наглядом відносно ОСОБА_3 , здійснювати у приміщенні Миколаївського районного суду Миколаївської області, а з представником заявника та особою, стосовно якої вирішується подання у режимі відеоконференції з Комунальним некомерційним підприємством Миколаївський обласний центр психічного здоров`я Миколаївської обласної ради.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1

СудМиколаївський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116933767
СудочинствоКримінальне
КатегоріяСправи в порядку виконання судових рішень у кримінальних провадженнях про продовження, зміну або припинення застосування примусових заходів медичного характеру

Судовий реєстр по справі —945/291/24

Ухвала від 01.04.2024

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Миколаївський районний суд Миколаївської області

Шаронова Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні