Рішення
від 13.02.2024 по справі 293/28/24
ЧЕРНЯХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 293/28/24

Провадження № 2/293/162/2024

13 лютого 2024 рокусмт Черняхів

Черняхівський районний суд Житомирської області в складі:

головуючої судді Проценко Л.Й.

з участю секретаря судового засідання Тишкевич К.Б.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув смтЧерняхів впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справуза позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу

ВСТАНОВИВ:

31.12.2023 представник позивача адвокат Ярмолович О.Є., який діє в інтересах позивача ОСОБА_1 на підставі ордера на надання правничої (правової) допомоги серії ВЕ №1106546, через засоби поштового зв`язку направив до Черняхівського районного суду Житомирської області позовну заяву про розірвання шлюбу з додатками.

04.01.2024 позовні матеріали надійшли до суду. У позовній заяві представник позивача просить розірвати шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 18.04.2023 Лугинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), актовий запис №16.

Свої вимогипредставник позивачобгрунтовує тим, що 18.04.2023 ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровано шлюб. Спільне життя у позивача та відповідача не склалося у зв`язку з різними поглядами на сімейне життя, що призвело о того, що вони стали зовсім чужими людьми. Шлюбні відносини між сторонами припинено, можливості зберегти сім`ю немає. Спільних дітей сторони не мають. Подальше спільне життя і збереження шлюбу суперечить інтересам позивача. Позивач на примирення не погоджується та просить розірвати шлюб.

Суд ухвалою від 15.01.2024 прийняв позовну заяву до розгляду та відкрив провадження у справі. Розгляд справи призначив у порядку спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін на 10 год. 00 хв. 13.02.2024 (а.с.15).

13.02.2024 сторони в судове засідання не з`явились. 18.01.2024 через систему «Електронний суд» ОСОБА_1 через свого представника ОСОБА_3 подав до суду заяву про розгляд справи без участі позивача та його представника. Позивач позов підтримує в повному обсязі та наполягає на його задоволенні. Просить не надавати будь-яких строків на примирення, згоден на заочний розгляд справи (а.с.20).

26.01.2024 відповідач ОСОБА_2 подала до суду заяву про визнання позову. У заяві вказує, що визнає позов в повному обсязі, проти розірвання шлюбу не заперечує. Судові засідання просить проводити без її участі (а.с.21).

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до вимог ч.2ст.247 ЦПК України, не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступні обставини справи.

Відповідно до свідоцтва про шлюб серії НОМЕР_1 від 18.04.2023 ОСОБА_1 та ОСОБА_4 зареєстрували шлюб 18.04.2023 за актовим записом №16. Дружині після реєстрації шлюбу присвоєно прізвище « ОСОБА_5 » (а.с.5).

На даний час між сторонами існують різні погляди на сімейне життя, подальше спільне життя та збереження шлюбу не можливе та суперечить інтересам позивача. Наміру примиритись позивач не має.

Згідно ст.51 Конституції України та ст.24 Сімейного кодексу України (надалі - СК України) шлюб ґрунтується на вільній згоді жінки та чоловіка. Примушування жінки та чоловіка до шлюбу не допускається.

Таке положення національного законодавства України відповідає ст.16 Загальної декларації прав людини, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року, згідно з якою чоловіки і жінки, які досягли повноліття, мають право без будь-яких обмежень за ознакою раси, національності або релігії одружуватися і засновувати сім`ю. Вони користуються однаковими правами щодо одруження під час шлюбу та під час його розірвання.

За приписами ч.ч.3,4 ст.56 СК України кожен з подружжя має право припинити шлюбні відносини. Примушування до припинення шлюбних відносин, примушування до їх збереження, в тому числі примушування до статевого зв`язку за допомогою фізичного або психічного насильства, є порушенням права дружини, чоловіка на свободу та особисту недоторканність і може мати наслідки, встановлені законом.

Відповідно до ч.3ст.105 СК України шлюб припиняється внаслідок його розірвання за позовом одного з подружжя на підставі рішення суду, беручи до уваги вимогист.110 Сімейного Кодексу.

У відповідності із ч.2ст.112 СК України суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечило б інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей, що мають істотне значення.

Задовольняючи позов про розірвання шлюбу, суд виходить із того, що добровільність шлюбу - одна з основних його засад. Шлюб - це сімейний союз, при цьому слово "сімейний" засвідчує, що шлюб створює сім`ю, а слово "союз" підкреслює договірну природу шлюбу, яка зумовлює його добровільний характер.

Розглянувши подані документи та матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов ОСОБА_1 слід задовольнити, оскільки подальше спільне життя та збереження шлюбу є неможливим і суперечить його інтересам.

Статтею 113 СК України визначено, що особа, яка змінила своє прізвище у зв`язку з реєстрацією шлюбу, має право після розірвання шлюбу надалі іменуватися цим прізвищем або відновити своє дошлюбне прізвище.

Відповідач клопотання про відновлення дошлюбного прізвища не подала.

Відповідно до ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, у разі задоволення позову - на відповідача. Враховуючи, що позивач не наполягає на компенсації понесених ним судових витрат, суд не стягує їх з відповідача.

Згідно ч. 2 ст.114, абз.2 ч.3 ст.115 СК Україниу разі розірвання шлюбу судом, шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.4,5,19,43,81,82,258, 259, 263-265 ЦПК України, ч. 2 ст.104,ч. 3 ст.105,ч.1,2 ст.110,ст.ст.112,115 СК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити повністю.

Розірвати шлюб, укладений між громадянами України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 , зареєстрований 18.04.2023 Лугинським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Коростенському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ), актовий запис №16.

Після розірвання шлюбу залишити позивачу шлюбне прізвище « ОСОБА_6 ».

Копію рішення після набрання ним законної сили направити до Черняхівського відділу ДРАЦС у Житомирському районі Житомирської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) для внесення відомостей до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та поставлення відмітки в актовому записі про шлюб.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Житомирського апеляційного суду протягом тридцятиднів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення.

Рішення суду набирає законної силипісля закінчення строку подання апеляційної скарги, а в разі подання апеляційної скарги - після розгляду справи апеляційним судом, якщо рішення не було скасовано.

Відомості про сторін по справі:

Позивач:

ОСОБА_1 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

Адреса реєстрації: АДРЕСА_1 .

РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач:

ОСОБА_2 ,

ІНФОРМАЦІЯ_2 ,

Адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Головуюча суддя Людмила ПРОЦЕНКО

СудЧерняхівський районний суд Житомирської області
Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116937056
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про розірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —293/28/24

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 27.05.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Черняхівський районний суд Житомирської області

Проценко Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні