Ухвала
від 13.02.2024 по справі 711/5563/22
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

Справа № 711/5563/22

Номер провадження 2/711/313/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 січня 2024 року Придніпровський районний суд м. Черкаси в складі: головуючого судді Демчика Р.В., секретаря судового засідання Кофановій А.О., за участі: представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача Калити А.В., представника відповідача Степушенко П.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_2 , в особі представника адвоката Ковтун Андрія Володимировича до Приватного акціонерного товариства «Українська транспортна страхова компанія», Товариство з обмеженою відповідальністю «МАЯМІ ТРАНС ГРУП» про стягнення заподіяних збитків,-

в с т а н о в и в:

У провадженні Придніпровського районного суду м.Черкаси перебуває зазначена цивільна справа.

Ухвалою Придніпровського районного суду м.Черкаси 02 листопада 2022 року позовну заяву ОСОБА_2 до ПАТ «Українська транспортна страхова компанія», ТОВ «МАЯМІ ТРАНС ГРУП» про стягнення заподіяних збитків було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін та запропоновано відповідачу протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання цієї ухвали подати до суду відзив на позов, який має відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, разом з документами, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

27.12.2022 року до суду надійшов відзив ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» на позовну заяву про стягнення заподіяних збитків. Разом з відзивом до суду надійшла заява ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» про поновлення процесуального строку для подачі відзиву на позовну заяву. Заяву обґрунтовано тим, що 14.11.2023 відповідач ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» отримав копію ухвали про відкриття провадження у справі разом з позовом, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення. Таким чином, останнім днем строку для подання відзиву є 29 листопада 2023 року. Однак у зв`язку з військовою агресією Російської федерації проти України 24 лютого 2022 року в Україні введено воєнний стан, масові ракетні обстріли, часті повітряні тривоги, відключення електроенергії, не працюючи поштові установи, а також перебування представника відповідача в іншій області перешкоджали у реалізації процесуального права на подання відзиву у встановлений строк.

Представники ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» та ТОВ «МАЯМІ ТРАНС ГРУП» в судовому засіданні клопотання про поновлення строку підтримали, просили його задовольнити, поновити процесуальний строк, прийняти до розгляду відзив ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія».

Представник позивача адвокат Ковтун А.В у судовому засіданні заперечував проти заяви представника відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» про поновлення строку для подання відзиву.

Суд, заслухавши думку представників сторін, розглянувши заяву представника відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» про поновлення строку для подання відзиву на позов, перевіривши матеріали справи, зазначає наступне.

За приписами ч.ч. 1-3 ст. 174 ЦПК України при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом.

Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч.ч.1, 7, 8 ст.178 ЦПК України у відзиві відповідач викладає заперечення проти позову.

Відзив подається в строк, встановлений судом, який не може бути меншим п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі. Суд має встановити такий строк подання відзиву, який дозволить відповідачу підготувати його та відповідні докази, а іншим учасникам справи - отримати відзив не пізніше першого підготовчого засідання у справі.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

За приписами ч.2 ст.43 ЦПК України учасники справи зобов`язані, зокрема, подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Відповідно до ч. 1, ч. 2, ч. 4 ст. 127 ЦПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом,якщо визнає причини його пропуску поважними,крім випадків,коли цим Кодексом встановлено не можливість такого поновлення.

Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подана заява, скарга, документи тощо), щодо якої пропущено строк.

При цьому, поважними можуть бути визнані лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій, які повинні бути підтверджені належними доказами.

Згідно з наявним у матеріалах цивільної справи №711/5563/22 рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» 14.11.2023 року отримало копію ухвали про відкриття провадження у справі від 02 листопада 2023 року, позовну заяву з додатками та судову повістку.

Таким чином, 15-денний строк на подачу відзиву для відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» сплив 29 листопада 2023 року.

27.12.2022 року від представника відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» до суду надійшов відзив на позов з доданими до нього документами, який було надіслано представником відповідача ОСОБА_3 засобами поштового зв`язку.

Отже, відзив подано представником відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія», зі спливом строку, встановленого в ухвалі суду від 02 листопада 2023 року.

Крім того суд зазначає, що саме лише посилання представника відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» на введення на території України воєнного стану не є безумовним доказом наявності поважних причин пропуску процесуального строку.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалах Верховного Суду від 20.07.2022 у справі № 924/939/21, від 05.08.2022 у справі № 921/328/21 та постанові Верховного Суду від 16.11.2022 у справі № 904/1938/15.

Відповідно до статей 43, 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається.

На осіб, які беруть участь у справі, покладається загальний обов`язок - добросовісно здійснювати свої процесуальні права і виконувати процесуальні обов`язки. Під добросовісністю треба розуміти таку реалізацію прав і виконання обов`язків, що передбачають користування правами за призначенням, здійснення обов`язків в межах, визначених законом, недопустимість посягання на права інших учасників цивільного процесу, заборону зловживати наданими правами.

Відповідно до ч.ч.1-4 ст.12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін.

Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Обґрунтовуючи висновки про обов`язок сторони належним чином використовувати процесуальні права, у рішенні від 07 липня 1989 року у справі «Union Alimentaria Sanders S.A. v. Spain» Європейський суд з прав людини зазначив, що заявник зобов`язаний демонструвати готовність брати участь на всіх етапах розгляду, що стосуються безпосередньо його, утримуватися від використання прийомів, пов`язаних зі зволіканням у розгляді справи, а також максимально використовувати всі засоби внутрішнього законодавства для прискорення процедури слухання.

Враховуючи зазначене, доводи представника відповідача ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» щодо поважності причин пропуску строку для подання відзиву на позовну заяву визнаються судом неспроможними, у зв`язку з чим клопотання ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» про поновлення строку для подання відзиву на позовну заяву є необґрунтованим, а тому задоволенню не підлягає.

Згідно приписів ст. 126 ЦПК України право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Враховуючи відмову в задоволенні клопотання ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» про поновлення строку для подання відзиву на позовну заяву, а також те, що відзив подано після закінчення процесуального строку на його подання, встановленого судом, суд дійшов висновку про залишення відзиву ПрАТ «Українська транспортна страхова компанія» на позовну заяву без розгляду.

Керуючись ст.ст.12,13,126,127,178,191,197,212,ч.2ст.258,ст.ст.260,261,353,354 ЦПК України, суд,-

ухвалив:

Клопотання представника Приватного акціонерного товариства «Українська транспортна страхова компанія» про поновлення пропущеного строку для подання відзиву на позовну заяву залишити без задоволення.

Відзив Приватного акціонерного товариства «Українська транспортна страхова компанія» залишити без розгляду.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий: Р.В.Демчик

Повний текст ухвали складено 29.01.2024 року.

Головуючий: Р. В. Демчик

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено14.02.2024
Номер документу116938464
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи у спорах про недоговірні зобов’язання, з них про відшкодування шкоди, з них завданої внаслідок ДТП

Судовий реєстр по справі —711/5563/22

Ухвала від 15.03.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 24.01.2024

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 12.07.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 30.05.2023

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

Ухвала від 02.11.2022

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Демчик Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні