Ухвала
від 08.02.2024 по справі 197/968/23
ШИРОКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 197/968/23

провадження № 2-о/197/49/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2024 рокуШироківський районний суд Дніпропетровської області в складі головуючого судді Леонідової О.В., за участі секретаря Горлова О.В., заявника ОСОБА_1 , представника заявника ОСОБА_2 , заінтересованих осіб ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Широке Криворізького району Дніпропетровської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи - орган опіки та піклування виконавчого комітету Карпівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуном іншої особи,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернулась до суду із заявою про звільнення її від обов`язків опікуна над недієздатною дочкою ОСОБА_4 , оскільки за станом свого здоров`я не може виконувати обов`язки опікуна. В судовому засіданні заявник та її представник підтримали заявлені вимоги, заявник пояснила. що вона зараз дуже хворіє, оформлює групу інвалідності, чоловік помер, її дочка ОСОБА_5 є інвалідом з дитинства, не розмовляє, нічого не розуміє, добре ставиться до свого брата ОСОБА_6 , який здійснює за нею повноцінний догляд.

Заінтересована особа орган опіки та піклування виконавчого комітету Карпівської сільської ради у судове засідання представника не направили, на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за їх відсутності, надали подання про призначення ОСОБА_3 опікуном, проти задовольняння заяви не заперечують.

Заінтересована особа ОСОБА_3 в судовому засіданні пояснив, що він має недієздатну сестру ОСОБА_5 , з самого початку за нею доглядає, зараз мати хворіє, а він здійснює постійний догляд за сестрою. Він зараз не працює, веде господарство, обробляє землю, також йому допомагає доглядати за сестрою його дружина.

Суд, вислухавши сторони, дослідивши письмові докази по справі, вважає, що заява підлягає задоволенню з таких підстав.

Так,рішенням Широківськогорайонного судуДніпропетровської областівід 27.10.2011визнано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,недієздатною,призначено опікуном її мати ОСОБА_1 , в рішенні суду встановлено, ОСОБА_4 виявляє ознаки тяжкого розумового відставання та за психічним станом не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. (а.с. 13).

При цьому суд враховує, що рішення суду ухвалено до 15.12.2017 року, коли набрала чинності нова редакція ЦПК України. Згідно з ч. 4 ст. 3 ЦПК України закон, який встановлює нові обов`язки, скасовує чи звужує права, належні учасникам судового процесу, чи обмежує їх використання, не має зворотної дії в часі.

Відповідно до виписок з медичної картки стаціонарного хворого, висновку ЛКК від 13.10.2023 заявник ОСОБА_1 має ряд хронічних захворювань, проходила стаціонарне лікування (а.с. 13, 31, 38).

Заінтересованою особою ОСОБА_3 надавались до органу опіки та піклування документи, перебачені п. 3.3 Правил опіки та піклування. ОСОБА_3 є громадянином України, має постійне місце проживання в АДРЕСА_1 , є рідним братом ОСОБА_4 відповідно до свідоцтв про народження. Згідно з довідкою до акта МСЕК № 556370 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є інвалідом з дитинства безстроково, непрацездатна, потребує постійного стороннього догляду та нагляду (а.с. 14), місце її проживання зареєстровано в АДРЕСА_1 , в будинку є для неї окрема кімната відповідно до акту обстеження умов проживання та довідки з місця проживання, ОСОБА_3 характеризується позитивно, має у спільній власності приватний будинок та земельну ділянку, яку обробляє самостійно та має дохід, за станом здоров`я може бути опікуном, що підтверджується його поясненнями, характеристикою, довідками, висновком про стан здоров`я заявника від 08.12.2023, свідоцтвами про право власності на спадщину(а.с. 55-72).

Згідно з поданням виконавчого комітету Карпівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області, затвердженого рішенням № 26 від 29.01.2024 орган опіки та піклування вважає за можливе призначення нового опікуна над ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , у разі звільнення ОСОБА_1 від обов`язків діючого опікуна (а.с. 52-54).

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюється з метою забезпечення особистих немайнових та майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Згідно із ч. 1, ч. 4 ст. 67 ЦК України опікун зобов`язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням. Опікун зобов`язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.

За приписами ч. 1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника. Ця заява розглядається судом або органом опіки та піклування протягом одного місяця.

Особа виконує повноваження опікуна або піклувальника до винесення рішення про звільнення її від повноважень опікуна або піклувальника чи до закінчення місячного строку від дня подання заяви, якщо вона не була розглянута протягом цього строку.

Частиною 2 ст. 300 ЦПК України передбачено, що суд за заявою органу опіки та піклування чи особи, призначеної піклувальником або опікуном, у місячний строк звільняє її від повноважень піклувальника або опікуна і призначає за поданням органу опіки та піклування іншу особу, про що постановляє ухвалу.

Відповідно до ст. 58 ЦК України опіка встановлюється над фізичними особами, які визнані недієздатними.

Положеннями ч. 1 ст. 60 ЦК України визначено, що суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюється за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Згідно із ст. 63 ЦК України закріплено, що опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою; опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника. Фізичній особі може бути призначено одного або кількох опікунів чи піклувальників.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку про необхідність задоволення заяви.

Оскільки заявлені вимоги випливають із обов`язку забезпечення прав недієздатної особи, судові витрати відповідно до ч. 2 ст. 299 ЦПК України відносяться на рахунок держави.

Керуючись ст.ст. 55, 58, 60, 63, 75 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 49, 76, 259, 298, 299, 300 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - орган опіки та піклування виконавчого комітету Карпівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , про звільнення від повноважень опікуна та призначення опікуном іншої особи, задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , від повноважень опікуна над недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Призначити опікуном над недієздатною ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 ,

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання (проголошення).

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

СуддяО.В.Леонідова

Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116946604
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від повноважень опікуна та призначення опікуном іншої особи

Судовий реєстр по справі —197/968/23

Ухвала від 08.02.2024

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 10.01.2024

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Широківський районний суд Дніпропетровської області

Леонідова О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні