Рішення
від 13.02.2024 по справі 552/4140/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ПОЛТАВИ

Справа №552/4140/23

Провадження № 2-о/552/3/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.02.2024 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

Головуючого судді Турченко Т.В.,

Присяжних Єрмолаєвої О.О., Завори О.В.,

При секретарі Цимбалюк І.О.,

За участю захисника Хлистун І.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою виконавчого комітету Шишацької селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та влаштування фізичної особи до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання,-

В С Т А Н О В И В :

24.07.2023 року до Київського районного суду м.Полтави надійшла заява Шишацької селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та влаштування фізичної особи до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання. В заяві вказували на те, що 15.06.2023 року медичними працівниками КНП «Шишацької ЛПД» ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було госпіталізовано до КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» у зв`язку з загостренням стану його психічного здоров`я. Погіршення здоров`я ОСОБА_1 спровоковано смертю матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та яка здійснювала за ним догляд. 21.07.2023 року було прийнято рішення виконавчого комітету Шишацької селищної ради №4/21/07/2023 «Про затвердження висновку про доцільність визначення ОСОБА_1 недієздатною особою та влаштування його до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання». З огляду на акт обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_1 та відсутності родичів чи близьких, які б могли здійснювати опіку над ним у зв`язку зі станом здоров`я ОСОБА_1 , та вирішення подальшого його влаштування постало питання про доцільність визнання його недієздатною особою та влаштування його до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання. В зв`язку з чим просили суд визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , недієздатним та влаштування ОСОБА_1 до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання.

Ухвалою суду від 24.07.2023 року відкрито провадження по справі.

Ухвалою суду від 06.09.2023 року по справі призначено судово психіатричну експертизу та зупинено провадження по справі.

Ухвалою суду від 16.01.2024 року відновлено провадження по справі.

В судове засідання заявник виконавчий комітет Шишацької селищної ради свого представника не направив, попередньо надали клопотання про розгляд справи за їх відсутності, заяву підтримують в повному обсязі, просять задовольнити.

Заінтересована особа КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Полтавської обласної ради» свого представника в судове засідання не направила. Причини неявки суду не відомі.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_1 адвокат Хлистун І.М. при винесенні рішення покладалася на розсуд суду.

Враховуючи згоду адвоката Хлистун І.М. та наявність у справі достатніх доказів, суд приходить до висновку про розгляд справи за відсутності учасників справи, які не з`явилися в судове засідання.

Суд, заслухавши захисника Копчі І.І. адвоката Хлистун І.М, вивчивши та дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 300 ЦК України суд ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна. Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

Судом встановлено, що 15.06.2023 року медичними працівниками КНП «Шишацької ЛПД» ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 було госпіталізовано до КП «Обласний заклад з надання психіатричної допомоги ПОР» у зв`язку з загостренням стану його психічного здоров`я.

Судом також встановлено, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є інвалідом 2 групи по психзахворюванню.

Як вбачається з Акту обстеження житлово-побутових умов проживання №02-20/156 від 20.06.2023 року, ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований та одиноко проживає в АДРЕСА_1 . До цього проживав разом з матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та яка здійснювала за ним догляд.

Згідно з висновком судово-психіатричного експерта № 630 від 22.12.2023 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час виявляє ознаки стійкого, хронічного психічного розладу, у вигляді деменції внаслідок епілепсії. Наявний у нього стійкий хронічний психічний розлад позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

За таких обставин, враховуючи, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на даний час не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, суд приходить до висновку про необхідність визнання його недієздатним.

Крім того,в судовомузасіданні встановлено,що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрований та одиноко проживає в АДРЕСА_1 . До цього проживав разом з матір`ю ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 та яка здійснювала за ним догляд.

На даний час відсутня інша особа, яка б опікувалася ОСОБА_1 .

Згідно ч.1 ст.41 ЦК України, над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка.

Статтею 55ЦК України визначено, що опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки.

Вимогами ст.58ЦК України передбачено, що опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Згідно з ч.1 ст.60ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Статтею 62ЦК України визначено, що опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 1 ст.300 ЦПК України, суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

21.07.2023 року рішенням виконавчого комітету Шишацької селищної ради №4/21/07/2023 затверджено висновок про доцільність визначення ОСОБА_1 недієздатною особою та влаштування його до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання.

За таких обставин, суд приходить до висновку, що заява виконавчого комітету Шишацької селищної ради про визнання фізичної особи недієздатною та влаштування фізичної особи до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. 41, 55, 58, 60, 62, 63, 64 ЦК України, ст. ст. 2, 10, 89, 265, 300, 354 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву виконавчого комітету Шишацької селищноїради провизнання фізичноїособи недієздатноюта влаштуванняфізичної особидо інтернатногозакладу психоневрологічноготипу наповне державнеутримання- задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрованого за адресою: в АДРЕСА_1 - недієздатним.

Влаштувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання.

Призначити тимчасовим опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - виконавчий комітет Шишацької селищної ради на період влаштування його до інтернатного закладу.

Строк дії рішення два роки з моменту набрання законної сили.

Копію рішення направити органу ведення Державного реєстру виборців.

Рішення суду може бути оскаржено безпосередньо до Полтавського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 13.02.2024 року.

Суддя Турченко Т.В.

Присяжні Єрмолаєва О.О.

Завора О.В.

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116948177
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною та влаштування фізичної особи до інтернатного закладу психоневрологічного типу на повне державне утримання

Судовий реєстр по справі —552/4140/23

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 01.02.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні