Рішення
від 09.02.2024 по справі 578/1506/23
КРАСНОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 578/1506/23>

провадження № 2/578/21/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

09 лютого 2024 року селище Краснопілля

Краснопільський районний суд Сумської області у складі: головуючого судді Басової В.І., з участю секретаря с/з Верещак С.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Відділ "Служба у справах дітей" Краснопільської селищної ради про позбавлення батьківських прав,-

учасники провадження:

позивач- ОСОБА_1

представник третьої особи- Шевченко Т.Г.

в с т а н о в и в:

У жовтні2023року позивачзвернувся до судуз позовомдо відповідачівпро позбавленнябатьківських прав відносноїхнього сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .В обґрунтуванніпозову позивачзазначив,що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є рідним онуком позивача. Його батьками є відповідачі по справі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 . Дошлюбне прізвище відповідача ОСОБА_3 - ОСОБА_5 та вона є донькою позивача. ОСОБА_6 проживає разом з позивачем та членами його родини за адресою АДРЕСА_1 . В його сім`ї дитина проживає з дворічного віку по теперішній час. З ними також проживають його дружина, а рідна баба ОСОБА_7 та підопічний ОСОБА_8 . Мати малолітнього ОСОБА_9 не проживає за місцем реєстрації в смт. Угроїди з травня 2022 року. Вона перебуває за межами України. За весь цей період вона дитини не бачила, з нею не спілкується і в телефонному режимі, матеріально сина не забезпечує взагалі. Батько дитини ОСОБА_2 також перебуває за межами України з січня 2022 року. І мати і батько дитини на протязі тривалого часу взагалі не цікавляться життям дитини, станом здоров`я сина, його навчальними досягненнями, тобто повністю самоусунулися від виконання батьківських обов`язків. На неодноразові прохання вивезти дитину за кордон на період війни, щоб убезпечити дитину в цей час, батьки відмовились і припинили контактувати з позивачем і сином, мати заблокувала номери телефонів його, баби та дитини. На спробу вийти на контакт з телефону сусідки, відповідач також заблокувала і номер телефону сусідки. Батько дитини також на протязі півтора року не виходить на контакт ні з дитиною ні з позивачем, добровільно матеріально дитину не утримує. ОСОБА_4 знаходиться на утриманні позивача тривалий час, він забезпечую його одягом, взуттям, засобами гігієни, його інтереси в шкільному та медичному закладах весь час представляє він та його дружина. Відповідачі усвідомлено покинули дитину проживати у його родині. Але він не може представляти в повній мірі інтереси онука, а відповідачі ігнорують виконання батьківських обов`язків, тому ОСОБА_4 не може також у повній мірі реалізовувати свої права, і він змушений звернутися до суду з позовною заявою про позбавлення відповідачів батьківських прав та має намір оформити піклування над дитиною до досягнення нею повноліття.

Позивач у судовому засіданні позовні вимоги підтримав, не заперечував проти винесення заочного рішення.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, про день та час місце розгляду справи повідомлялись через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади, про причини неявки суд не повідомили.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета позову позовні вимоги підтримав у повному обсязі, зазначив, що родина та ситуація з ОСОБА_10 їм відома тривалий час, що батьки покинули дитину на дідуся з бабусею та жодним чином не опікуються своїм сином. Вважав доцільним позбавлення відповідачів батьківських прав відносно їхнього сина.

Зі згоди позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України.

Заслухавши сторони провадження, свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьками є відповідачі по справі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (ас.11-16,22).

Позивач єрідним дідусем ОСОБА_4 ( ас.9,10,17,19).

Згідно довідки про склад сім`ї № 1456 від 02.10.2023 року позивач зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 та має такий склад сім`ї : дружина ОСОБА_11 , дочка ОСОБА_3 , внук ОСОБА_4 та прийомний син ОСОБА_8 (ас. 18 ).

З письмових пояснень вчителя ОСОБА_12 вбачається, що ОСОБА_4 протягом року знаходиться під опікою рідних бабусі та дідуся. Мама на контакт виходила дуже рідко, участі у вихованні та навчанні дитини не приймала ( ас.23)

З письмових пояснень дільничного лікаря Угроїдської СЛА ОСОБА_13 встановлено, що дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 з часу появи на дільниці Угроїдської СЛА більше 5 років тому, батька не мала, з ними він не проживав, вона його ніколи не бачила, мати спочатку декілька разів з`являлась з дитиною в лікарню, потім весь час піклувався за ним дідусь з бабусею, приводили до лікарні на медичний огляд та щеплення або коли він захворіє. Вони виконували всі вказівки лікаря по догляду за дитиною ( ас.24).

З письмових пояснень ОСОБА_4 вбачається, що він проживає з дідусем та бабусею. Мама виїхала в травні 2022 року, а тато в лютому 2022 року. За цей час вони йому ні разу не зателефонували, нічого не передавали. Мама заблокувала його телефон, він був підключений на батьківський контроль, тепер він не може ним користуватися. Він не заперечує проти позбавлення батьків батьківських прав відносно нього (ас.25).

Рішенням виконавчого комітету № 168 від 05.09.2023 року затверджено висновок про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 по відношенню до малолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (ас.34-36).

Свідок ОСОБА_14 , пояснила, що дитина живе на сусідній вулиці у діда з бабою, Мати дитини на початку війни виїхала в Польшу, дитиною не цікавиться, жодним чином не допомогає .

Свідок ОСОБА_15 пояснила, що є сусідкою позивача через стінку. ОСОБА_16 поїхала в Польшу і кинула дитину на батьків. Телефон вимкнула, не спілкується.

Свідок ОСОБА_17 пояснила, що вона з позивачем є сусідами. Дитина проживає разом з дідом та бабою з дитячого садка та у шкільному віці. Весною 2022 року бачила ОСОБА_16 останній раз.

Свідок ОСОБА_18 пояснила, що бачила як дочка позивача, ОСОБА_16 на початку війни поїхала. Вона жодної допомоги сину не надає, не спілкується з сином, не телефонує, не цікавиться дитиною.

Згідно ст. 150 Сімейного Кодексу України, батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Передача дитини на виховання іншим особам не звільняє батьків від обов`язку батьківського піклування щодо неї.

Згідно ст. 164 Сімейного Кодексу України мати, батько можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Згідно ст. 165 Сімейного Кодексу України право звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, орган опіки та піклування, та інші.

За таких обставин суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі, оскільки в судовому засіданні доведено факт ухилення відповідачів від виконання своїх обов`язків по вихованню та матеріальному забезпеченню свого неповнолітнього сина, що мало місце у відсутності піклування про фізичний і духовний розвиток дитини, у відсутності спілкування з дитиною в обсязі, необхідному для її морального самоусвідомлення, не виявляли інтересу до її внутрішнього світу.

Позивач не заявляв вимоги про стягнення судових витрат, тому дане питання судом не вирішувалось.

Керуючись ст.ст. 258, 259, 264, 265, 268, 272, 280-283, 352, 354 Цивільного процесуального кодексу України.

у х в а л и в:

Позов задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 , відносно його дитини сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , відносно її дитини сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заява про перегляд заочного рішення може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Якщо в судовому засіданні було проголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Якщо було подано апеляційну скаргу і рішення за цією скаргою не скасовано, воно набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Повні найменування учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_3 .

Відповідач 1: ОСОБА_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 .

Відповідач 2: ОСОБА_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Відділ "Служба у справах дітей" Краснопільської селищної ради, адреса смт. Краснопілля вул.Мезенівська, 16 Сумського району Сумської області .

Повний текст рішення виготовлений 13 лютого 2024 року .

Суддя В.І.Басова

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116950709
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав,- учасники провадження: позивач- ОСОБА_1 представник третьої особи- Шевченко Т.Г

Судовий реєстр по справі —578/1506/23

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Рішення від 09.02.2024

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 16.11.2023

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

Ухвала від 18.10.2023

Цивільне

Краснопільський районний суд Сумської області

Басова В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні