Ухвала
від 09.02.2024 по справі 512/991/23
САВРАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Є.у.н.с.512/991/23

Провадження №2/512/98/24

смт. Саврань

"09" лютого 2024 р.

УХВАЛА

про залучення співвідповідача та зміну підстав позову

Савранський районний суд Одеської області у складі:

головуючого судді Брюховецького О.Ю.,

за участю секретаря Тімановського А.Г.,

представника позивача адвоката Курченка В.М.,

представника відповідача (в режимі відеоконференції) адвоката Сачаєвої І.О.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду матеріали цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Савранського районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за позовною ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди.

Представник позивача адвокат Курченко В.М. звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, у якій просить суд:

стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 :

- 169028 (сто шістдесят девять тисяч двадцять вісім) гривень 97 коп відшкодування матеріальної шкоди, пов`язаної з лікуванням;

- 600 (шістсот)гривень інші судові витрати;

- 250000 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень моральної шкоди;

- 5000 (п`ять тисяч) витрати на професійну правничу допомогу;

20.12.2023 ухвалою Савранського районного суду Одеської області прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Розгляд справи призначено у порядку загального позовного провадження з викликом сторін на 23.01.2024. запропоновано відповідачу протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення даної ухвали подати відзивна позовну заяву; встановлено позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подачі до суду відповіді на відзив, а відповідачуп`ятиденний строк для подачі заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів; визначено третій особі п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання пояснень.

Щодо заявленого клопотання позивача про залучення до участі у справі співвідповідачів, суд зазначає наступне.

Згідно з частиною 1 статті 51 ЦПК України суд першої інстанції має право за клопотанням позивача до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання залучити до участі у ній співвідповідача.

У відповідності до приписів частини 2 статті 50 ЦПК України, участь у справі кількох позивачів і (або) відповідачів (процесуальна співучасть) допускається, якщо:

1) предметом спору є спільні права чи обов`язки кількох позивачів або відповідачів;

2) права та обов`язки кількох позивачів чи відповідачів виникли з однієї підстави;

3) предметом спору є однорідні права і обов`язки.

Відповідно до частини 4 статті 51 ЦПК України про залучення співвідповідача чи заміну неналежного відповідача постановляється ухвала. За клопотанням нового відповідача або залученого співвідповідача розгляд справи починається спочатку.

Згідно з пунктом 2 частини 2статті 198 ЦПК Українисуд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи вищевикладене,з метоюоб`єктивногота всебічногорозгляду справи,суд вважаєза необхіднезадовольнити заявленеклопотання представникапозивача адвоката КурченкаВ.І., тазалучити доучасті усправі співвідповідача Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (юридична адреса: 02.081, м Київ, вул Здолбунівська, 7 д, код ЄДРПОУ 00034186).

Щодо заявленого клопотання представника позивача-адвоката Курченка В.М. про зміну підстав позову суд зазначає наступне.

29.01.2024 представник позивача адвокат Курченко В.М. подав до канцелярії суду клопотання про залучення до участі у справі як співвідповідача Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (юридична адреса: 02.081, м Київ, вул Здолбунівська, 7 д, код ЄДРПОУ 00034186).

29.01.2024представником позивачаадвокатом КурченкоВ.М. скерованочерез «Електроннийсуд», заявупро змінупідставпозову, разом з доказами направлення її копії іншим учасникам справи, у якій останній просить суд:

стягнути солідарно з Публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «ОРАНТА» (код ЄДРПОУ 00034186) та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 :

- 169028 (сто шістдесят девять тисяч двадцять вісім) гривень 97 коп відшкодування матеріальної шкоди, пов`язаної з лікуванням;

- 600 (шістсот)гривень інші судові витрати;

- 250000 (двісті п`ятдесят тисяч) гривень моральної шкоди;

- 5000 (п`ять тисяч) витрати на професійну правничу допомогу;

стягнути солідарно з Публічного акціонерного товариства «Національна акціонерна страхова компанія «ОРАНТА» (код ЄДРПОУ 00034186) та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на користь ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 судовий збір в дохід держави.

В обґрунтування вказаної заяви представник позивача адвокат Курченко В.М. зазначає, що згідно Полісу обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів №АТ/0358205,цивільно-правова відповідальність водія автомобіля марки RENAULT LACUNA, з державним номерним знаком НОМЕР_3 , була застрахована в ПАТ «НАСК «ОРАНТА» (строк дії до 09.09.2021 року).

Відповідно до пункту 22.1. статті 22 Закону України «Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» у разі настання страхового випадку страховик у межах страхових сум, зазначених у страховому полісі, відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, заподіяну внаслідок дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

В пункті 24.1 статті 24 закону №1961-ІV зазначено, що у зв`язку з лікуванням потерпілого відшкодовується обґрунтовані витрати, пов`язані з доставкою, розміщенням, утриманням, діагностикою, лікуванням, протезуванням та реабілітацією потерпілого у відповідному закладі охорони здоров`я, медичним піклуванням, лікуванням у домашніх умовах та придбання лікарських засобів.

Страховиком відшкодовується потерпілому-фізичній особі, який зазнав ушкодження здоров`я під час дорожньо-транспортної пригоди. Моральна шкода у розмірі 5 відсотків страхової виплати за шкоду, за подіяну здоров`ю (стаття 26-1 Закону 1961-ІV).

Згідно статті 1194 ЦК України, особа, яка застрахувала свою цивільну відповідальність, у разі недостатності страхової палати (страхового відшкодування) для повного відшкодування завданої нею шкоди зобов`язана сплатити потерпілому різницю між фактичним розміром шкоди і страховою виплатою (страховим відшкодуванням)

09.02.2024 представник позивача - адвокат Курченко В.М. в судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити.

09.02.2024 представник відповідача адвокат Сачаєва І.О. в судовому засіданні не заперечувала проти даного клопотання.

Вивчивши заяву представника позивача адвоката Курченка В.М. про зміну підстав позову, оглянувши матеріали цивільної справи, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до вимог частини 3статті 49 ЦПК Українидо закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.У справі, що розглядається за правилами спрощеного позовного провадження, зміна предмета або підстав позову допускається не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

При цьому, під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення.

Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу.

Таким чином, зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача, а зміна підстав позову це зміна обставин, на яких ґрунтується вимога позивача. Одночасна зміна і предмета, і підстав позову не допускається.

З огляду на вищевикладене,суд вважає, що заява представника позивача адвоката Курченка В.М. про зміну підстав позову від 29.01.2024 року відповідає вимогам ст.ст.49,175,177 ЦПК України.

Відповідно до частини 2статті 258 ЦПК Українипроцедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Зважаючи на подання представником позивача адвоката Курченка В.М. заяви про зміну підстав позову та право відповідачів подати відзив на позов з урахуванням даної заяви, з метою дотримання основних засад цивільного судочинства, зазначених устатті 2 ЦПК України, суд дійшов висновку про необхідність відкладення розгляду справи.

Керуючись ст.ст.2,49,51, 258,259,260 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача адвоката Курченка Віталія Михайловича про залучення до справи співвідповідача Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (юридична адреса: 02.081, м Київ, вул Здолбунівська, 7 д, код ЄДРПОУ 00034186) задовольнити.

Залучити як співвідповідача Публічне акціонерне товариство «Національна акціонерна страхова компанія «Оранта» (юридична адреса: 02.081, м Київ, вул Здолбунівська, 7 д, код ЄДРПОУ 00034186) до участі у справі.

Прийняти заяву представника позивача адвоката Курченка Віталія Михайловича про зміну підстав позову від 29.01.2024 року та здійснювати розгляд цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про відшкодування шкоди, з урахуванням указаної заяви.

Роз`яснити учасникам справи, що відповідно до ч. 4 ст.174 ЦПК Україниподання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Запропонувати відповідачам протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення даної ухвали подати відзив на позов з урахуванням заяви про зміну підстав позову, який повинен відповідати вимогамст. 178 ЦПК України, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам статті 178 ЦПК України, разом з доказами, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до вимог ч. 4ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, зобов`язати відповідачам надіслати (надати) копії такого відзиву та доданих до нього документів позивачу, а також іншим відповідачам.

Роз`яснити відповідачам, що згідно із ч. 8 ст.178 ЦПК Україниу разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Позивач протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву має право подати до суду відповідь на відзив. Одночасно з надісланням відповіді на відзив до суду, її копію та додані документи позивач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи.

Заперечення щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів можуть бути подані відповідачами до суду протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. Одночасно з надісланням заперечень до суду, їх копію та доданих документів відповідачі зобов`язані надіслати іншим учасникам справи.

Підготовче судове засідання по цивільній справі відкласти на 10 годину 30 хвилин 06.03.2024.

Копії ухвали направити учасникам справи.

У судове засідання викликати осіб, які беруть участь у справі.

Ознайомитись з повним текстом ухвали, в електронній формі, сторони можуть за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua/.

Учасники справиможуть отриматиінформацію щодосправи,що розглядається,на офіційномувеб-порталі«Судова владаУкраїни» вмережі Інтернетза веб-адресою: https://sr.od.court.gov.ua/sud1525/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: О.Ю. Брюховецький

Дата ухвалення рішення09.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116952769
СудочинствоЦивільне
Сутьвідшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —512/991/23

Ухвала від 15.05.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 07.03.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 06.03.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

Ухвала від 09.02.2024

Цивільне

Савранський районний суд Одеської області

БРЮХОВЕЦЬКИЙ О. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні