Ухвала
від 13.02.2024 по справі 908/134/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 34/10/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.02.2024 Справа № 908/134/24

м.Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі судді Науменка А.О., розглянувши матеріали

за позовом: Акціонерного товариства «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК», ідентифікаційний код юридичної особи 14361575 (вул. Є. Чекаленка, 42/4, м. Київ, 01024)

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Севастьянова Романа Юрійовича, ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача - Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», ідентифікаційний код юридичної особи 00032129 (01001, м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12-Г) в особі філії - Запорізьке обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ ВП: 02760363 (69063, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 48)

про стягнення 110 830 грн 00 коп.

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області 18.01.2024 надійшла позовна заява Акціонерного товариства «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» про стягнення з Фізичної особи-підприємця Севастьянова Романа Юрійовича 110 830 грн 00 коп. помилково перерахованих коштів.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 18.01.2024 справу 908/134/24 визначено для розгляду судді Науменку А.О.

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 19.01.2024 у справі № 908/134/24 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі. Ухвалено розглядати її за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи).

12.02.2024 до суду від відповідача надійшла заява про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, оскільки дана справа потребує детального розгляду по суті та з`ясування всіх обставин, оскільки відповідач не визнає позовні вимоги.

Згідно ч. 6 ст. 250 ГПК України, якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Відповідно п. 2 ч. 3 ст. 12 ГПК України загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Враховуючи поданий позов, клопотання відповідача та необхідність залучення до участі у справі третьої особи, суд вважає за необхідне перейти від спрощеного позовного провадження до розгляду даної справи за правилами загального позовного провадження зі стадії відкриття провадження у справі.

Завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2)з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5)визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті (ст. 177 ГПК України).

Відповідно до ст. 181 ГПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до ч. 1 ст. 120 ГПК України суд вважає за необхідне повідомити сторони про час та місце судового засідання, визнати їх явку обов`язковою та викликати учасників справи у судове засідання.

За змістом ч. 2 ст. 232 ГПК України процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені статтею 42 цього Кодексу.

Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Так, згідно з обставинами, викладеними у позові та клопотанні, спір стосується у т.ч. обставин, пов`язаних з рухом коштів на рахунку відповідача, відкритому в АТ «Ощадбанк».

На підставі викладеного, судом ухвалено залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», ідентифікаційний код юридичної особи 00032129 (01001, м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12-Г) в особі філії -Запорізьке обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ ВП: 02760363 (69063, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 48).

Керуючись ст. ст. 42, 50, 176, 180, 182, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Перейти до розгляду справи № 908/134/24 за правилами загального позовного провадження зі стадії відкриття провадження у справі.

2. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача - Акціонерне товариство «Державний ощадний банк України», ідентифікаційний код юридичної особи 00032129 (01001, м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12-Г) в особі філії - Запорізьке обласне управління Акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», код ЄДРПОУ ВП: 02760363 (69063, м. Запоріжжя, пр. Соборний, буд. 48).

3. Підготовче засідання призначити на 06.03.2024 о 10 год. 00 хв., яке відбудеться в приміщенні Господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м. Запоріжжя, вул. Гетьманська, буд. 4 (про залу судового засідання буде повідомлено додатково на відповідному стенді суду).

4. Запропонувати позивачеві у п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали направити третій особі позов з додатками та надати докази направлення/отримання третьою особою цих документів.

5. Запропонувати відповідачеві у п`ятиденний строк з дня отримання даної ухвали надати суду відзив на позов з документальним обґрунтуванням, докази направлення/надання іншим сторонам відзиву з додатками надати суду (додати до відзиву).

6. Запропонувати третій особі зареєструватись в системі «Електронний суд» та протягом п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали надати суду та іншим сторонам у справі письмові пояснення по суті спору з документальним підтвердженням, зокрема, щодо рахунку відповідача, відкритому у АТ «Державний ощадний банк України» та руху коштів за цим рахунком 14.04.2023.

Суд роз`яснює позивачу, що відповідно до ч.3 ст. 46 ГПК позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви не пізніше ніж за п`ять днів до початку першого судового засідання у справі.

Суд звертає увагу, що разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст.178 ГПК України).

Суд зазначає, що згідно з ч. 2 ст. 251 ГПК України позивач має право подати до суду відповідь на відзив, в порядку ст. 166 ГПК, протягом строку, що не перевищує п`яти днів з дня отримання відзиву, а відповідач заперечення, в порядку ст. 167 ГПК, у строк, що не перевищує п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив.

Звернути увагу сторін, що копії усіх заяв по суті справи, заяв з процесуальних питань та додатки до них, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи (докази направлення/вручення надаються суду).

Учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази (ч. 2 ст. 42 ГПК України). Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1 ст. 118 ГПК України).

Згідно з ч.ч. 2, 3, 8 ст. 80 ГПК України позивач повинен подати докази разом із поданням позовної заяви, відповідач разом із поданням відзиву. Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.

Суд наголошує, що в Господарському суді Запорізької області впроваджено експлуатацію підсистеми Електронний суд, що забезпечує обмін процесуальними документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, органами та установами системи правосуддя, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу. За допомогою сервісу «Електронний суд», розміщеному за посиланням: https://cabinet.court.gov.ua, учасники судового процесу можуть подавати до суду процесуальні документи (заяви по суті про справи, заяви з процесуальних питань, клопотання тощо) в електронному форматі.

Для можливості користування сервісом Електронного суду необхідно пройти передбачений порядок реєстрації офіційної електронної адреси («Електронного кабінету») з обов`язковим використанням власного електронного підпису.

Відповідно до ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування, суб`єкти господарювання державного та комунального секторів економіки та особи, які провадять клірингову діяльність у значенні, наведеному в Законі України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки", реєструють офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України) .

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі відповідно до ст. 60 ГПК України документи, що підтверджують повноваження представників.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання 13.02.2024 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Ухвалу підписано 13.02.2024.

Суддя А.О. Науменко

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116954035
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 110 830 грн 00 коп

Судовий реєстр по справі —908/134/24

Рішення від 11.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 03.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Науменко А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні