Ухвала
від 12.02.2024 по справі 915/125/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

12 лютого 2024 року Справа № 915/125/24

Суддя господарського суду Миколаївської області Алексєєв А.П., попередньо розглянувши матеріали позовної заяви фізичної особи - підприємця Коваля Вадима Олеговича, код НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ), яка пред`явлена до відповідача Ухіна Романа Володимировича, код НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 ), про стягнення грошових коштів у сумі 79450,84 грн.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом, в якому просить стягнути з відповідача грошові кошти за договором оренди від 01.09.2023 року у сумі 79450,84 грн.

Позовна заява підлягає залишенню без руху з огляду на наступне.

Позовна заява має бути пред`явлена із додержанням вимог, викладених у ст. 162, 164, 172 ГПК (Господарський процесуальний кодекс України).

Подана позовна заява має певні недоліки, що має наслідком залишення її без руху відповідно до приписів ст. 174 ГПК України.

По-перше.

Позовна заява повинна містити, зокрема місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) (п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України).

Як вбачається з відомостей із Єдиного державного демографічного реєстру, місцем проживання ОСОБА_1 (код НОМЕР_2 ) є АДРЕСА_2 . Позивачем у позовній заяві зазначена інша адреса місця проживання відповідача, а саме - АДРЕСА_2 .

По-друге.

Пунктом 3 ч. 3 статті 162 ГПК України встановлено, що позовна заява повинна містити, зокрема обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Позовна заява разом із додатками не містить обґрунтованого розрахунку заявлених до стягнення грошових коштів у сумі 79450,84 грн.

По-третє.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 ГПК позовна заява, окрім переліку документів та інших доказів, що додаються до заяви, повинна містити зазначення доказів, що підтверджують вказані у ній обставини.

Тобто, у самому тексті позовної заяви позивачем має бути зазначено, що доказом (доказами) відповідної обставини (факту, події) є: відповідні документи (письмові докази), показання свідка (свідків), висновок експерта, річ (речові докази), електронні докази.

Наприклад, якщо у тексті позову є посилання на обставину укладення між сторонами договору оренди №1 від 01.09.2023 року, то у тексті позову одразу має бути посилання, що доказом зазначеної обставини є договір оренди №1 від 01.09.2023 року.

По-четверте.

Позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви (п. 8 ч. 3 ст. 162 ГПК України).

Наведений у позовній заяві перелік документів та інших доказів має певні недоліки.

Так, наприклад, у п. 2 переліку позивач зазначив, що до позовної заяви додається договір 1.

Проте, позивачем не зазначено реквізити даного документа у достатньому для його ідентифікації обсязі (має бути зазначена дата і номер документу).

Це також стосується документів зазначених у пунктах 1, 3-11 переліку додатків до позову.

Також у позовній заяві позивачем не зазначено щодо наявності у нього або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

По-п`яте.

Позовна заява повинна містити попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи (п. 9 ч. 3 ст. 162 ГПК України).

У позовній заяві позивачем не зазначено відомостей щодо попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

По-шосте.

18.10.2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» № 3200-IX від 29.06.2023 року.

Згідно абз. 2 ч. 5 ст. 6 ГПК України електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Згідно ч. 7 ст. 42 ГПК України, якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Позовна заява повинна містити, зокрема відомості про наявність або відсутність електронного кабінету (п. 2 ч. 3 ст. 162 ГПК України).

Позивачем в позовній заяві не зазначено відомості про наявність або відсутність у відповідача електронного кабінету.

Так, у разі наявності у відповідача електронного кабінету, копії документів в електронній формі направляються з використанням Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом надсилання до електронного кабінету учасника справи, а в разі відсутності у відповідача електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Отже, позивачу необхідно:

1. Виправити позовну заяву в частині:

- зазначення у позовній заяві вірного місця проживання відповідача;

- зазначення відомостей про наявність або відсутність у відповідача електронного кабінету у ЄСІТС;

- зробити у тексті позовної заяви посилання на докази, якими підтверджуються викладені у позовній заяві обставини;

- у переліку документів та інших доказів, що додаються до позовної заяви, зазначити реквізити кожного документа у достатньому для ідентифікації обсязі (назва, дата, номер);

- зазначення у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви;

- зазначення відомостей щодо попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

- викласти у позовній заяві або додати до позовної заяви обґрунтований розрахунок заявленої до стягнення суми грошових коштів.

2. Направити виправлений примірник позовної заяви на адресу суду в електронній формі.

3. Направити виправлений примірник позовної заяви відповідачу з додатками у електронний кабінет відповідача або листом з описом вкладення (лише за відсутності у відповідача електронного кабінету). Докази направлення виправленої позовної заяви разом із додатками відповідачу подати суду.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, оскільки позовна заява не відповідає вимогам господарського процесуального законодавства, вважаю за необхідне залишити позовну заяву без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків.

На підставі викладеного, керуючись ст. 162, 174, 232-235 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву фізичної особи - підприємця Коваля В.О. залишити без руху.

2. Встановити позивачу строк у 10 днів з дня вручення цієї ухвали для усунення недоліків зазначених у цій ухвалі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню.

Суддя А.П. Алексєєв

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116954620
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань оренди

Судовий реєстр по справі —915/125/24

Ухвала від 30.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 17.04.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 29.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 04.03.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Алексєєв А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні