Ухвала
від 12.02.2024 по справі 916/445/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


УХВАЛА

"12" лютого 2024 р.м. Одеса Справа № 916/445/24

Суддя Господарського суду Одеської області Рога Н.В., розглянувши заяву (вх.№467/24 від 06.02.2024р.) Комунального підприємства Слов`янської міської ради "Керуюча компанія №4" (84116, Донецька обл., м. Словянськ, вул. Г.Батюка, буд.48, код ЄДРПОУ 32233355) про видачу судового наказу до боржника Публічного акціонерного товариства "МІСТО БАНК" (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17, код ЄДРПОУ 20966466)

ВСТАНОВИВ:

Комунальне підприємство Слов`янської міської ради "Керуюча компанія №4" звернулося до Господарського суду Одеської області із заявою про видачу судового наказу про стягнення з Публічного акціонерного товариства "МІСТО БАНК" заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території у розмірі 8 961 грн 09 коп.

Підсудність заяви про видачу судового наказу Господарському суду Одеської області заявник обґрунтував посиланням на положення ч.5 ст.29 ГПК України та тим, що фактичним місцезнаходженням боржника є м. Одеса.

Статтею 125 Конституції України передбачено, що судоустрій в Україні будується за принципами територіальності та спеціалізації і визначається законом. Аналогічні положення закріплені в ч. 1 ст. 17 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Територіальна підсудність - це компетенція із розгляду справ однорідними судами залежно від території, на яку поширюється їх юрисдикція.

Основними видами територіальної підсудності є, зокрема, загальна, альтернативна та виключна.

Види підсудності передбачають в одних випадках пільги сторонам при виборі суду, в інших - створення найсприятливіших умов для вирішення справи, забезпечення незалежності та неупередженості суду, захист прав заінтересованих осіб.

Загальна територіальна підсудність встановлюється як загальне правило і застосовується у тому випадку, коли вона не змінена або доповнена іншим видом територіальної підсудності.

Суд відзначає, що право особи на звернення до суду може бути реалізоване у визначеному процесуальним законом порядку, оскільки воно зумовлене дотриманням процесуальної форми, передбаченої для цього чинним законодавством, а також встановленими ним передумовами для звернення до суду, в тому числі додержання правил юрисдикції у господарських судах.

Виключна підсудність - це правило, відповідно до якого справа має бути розглянута тільки певним господарським судом. Виключна підсудність означає, що певні категорії справ не можуть розглядатися за загальними правилами підсудності, а також за правилами альтернативної підсудності. Правило про виключну підсудність застосовується судом у будь-якому випадку за наявності визначених законом умов, не залежить від волі сторін, а також наявності чи відсутності обґрунтувань учасників справи щодо її застосування.

За загальним правилом, згідно з ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом. Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Згідно з відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань адресою місцезнаходження відповідача - Публічного акціонерного товариства "МІСТО БАНК" є: 04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17, код ЄДРПОУ 20966466, а отже даний спір належить до територіальної підсудності Господарського суду міста Києва.

Частиною 1 ст. 147 ГПК України встановлено, що судовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбачених ст. 148 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст. 149 ГПК України заява про видачу судового наказу подається до суду першої інстанції за загальними правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для подання позовної заяви.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 152 ГПК України суддя з метою визначення підсудності не пізніше наступного дня з дня отримання заяви про видачу судового наказу перевіряє зазначене у заяві місцезнаходження боржника за відомостями, внесеними до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань. Якщо за результатами розгляду отриманих судом відомостей про місцезнаходження боржника буде встановлено, що заява про видачу судового наказу не підсудна цьому суду, суд не пізніше десяти днів з дня надходження заяви постановляє ухвалу про передачу заяви про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами за підсудністю.

За таких обставин, оскільки відповідачем у справі є Публічне акціонерне товариство "МІСТО БАНК", суд дійшов висновку, що матеріали заяви про видачу судового наказу за вх.№467/24 від 06.02.2024р. підлягають передачі за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Керуючись ст.ст. 27, 149, 152, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Передати матеріали заяви про видачу судового наказу (вх.№467/24 від 06.02.2024р.) Комунального підприємства Слов`янської міської ради "Керуюча компанія №4" до Публічного акціонерного товариства "МІСТО БАНК" про стягнення заборгованості по утриманню будинку та прибудинкової території у розмірі 8 961 грн 09 коп. за територіальною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Ухвала набирає законної сили в порядку ст.235 ГПК України та може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги протягом 10 днів з дня її проголошення (підписання).

Суддя Н.В. Рога

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116954778
СудочинствоГосподарське
Сутьвидачу судового наказу до боржника Публічного акціонерного товариства "МІСТО БАНК" (04053, м. Київ, вул. Січових Стрільців, буд. 17, код ЄДРПОУ 20966466

Судовий реєстр по справі —916/445/24

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Судовий наказ від 07.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Плотницька Н.Б.

Ухвала від 12.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні