Ухвала
від 25.12.2023 по справі 203/5538/21
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/5538/21

Провадження № 2-о/0203/5/2023

УХВАЛА

25 грудня 2023 року Кіровський районний суд м. Дніпропетровська в залі суду в м. Дніпрі у складі:

головуючого судді - Ханієвої Ф.М.,

присяжних - Зуйкова І.В., Машкова К.В.,

за участю секретаря судового засідання - Сливчук В.В.,

за участі:

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

представника особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , - ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження усне клопотання представника заявника про повернення без розгляду клопотання особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , про закриття провадження в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Центральна адміністрація Дніпровської міської ради, ОСОБА_5 (померлий), про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та призначення піклувальника,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Кіровського районного суду м. Дніпропетровська перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Центральна адміністрація Дніпровської міської ради, ОСОБА_5 (померлий), про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та призначення піклувальника.

Ухвалою суду від 27.09.2022 року було задоволено клопотання заявника про призначення судово-психіатричної експертизи в цивільній справі, призначено в цивільній справі №203/5538/21 судово-психіатричну експертизу; проведення судово-психіатричної експертизи доручено експертам Комунального підприємства «Дніпропетровська багатопрофільна клінічна лікарня з надання психіатричної допомоги» Дніпропетровської обласної ради» (адреса місцезнаходження: 49115, м. Дніпро, вул. Бехтерєва, буд. 1; код ЄДРПОУ 01985400); на вирішення експертів поставлені наступні питання: Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання, психічний розлад здоров`я, який істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? Якщо так, то яким саме? Чи здатен ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? Чи потребує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду, піклування, нагляду?; витрати по оплаті судово-психіатричної експертизи віднесено на рахунок держави; провадження в цивільній справі № 203/5538/21 - зупинено до отримання висновку експерта за результатами проведення судово-психіатричної експертизи.

Ухвалою суду від 24.05.2023 року було задоволено клопотання представника заінтересованої особи-2 про зміну експертної установи для проведення судової експертизи в цивільній справі, проведення призначеної ухвалою Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 27.09.2022 року, справа №203/5538/21, судово-психіатричної експертизи доручено експертам Дніпровської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (адреса місцезнаходження: 49006, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Надії Алексеєнко, будинок 84; телефон: +38(056)2423071, +38(056)2399538; e-mail: ndips@ukr.net, dfsznpd@gmail.com); на вирішення експертів поставлені наступні питання, відповідно до ухвали Кіровського районного суду м. Дніпропетровська від 27.09.2022 року, справа №203/5538/21: Чи страждає ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь-яке психічне захворювання, психічний розлад здоров`я, який істотно впливає на його здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? Якщо так, то яким саме? Чи здатен ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними? Чи потребує ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , стороннього догляду, піклування, нагляду? Провадження в цивільній справі №203/5538/21 - зупинене до отримання висновку експерта за результатами проведення судово-психіатричної експертизи.

03.11.2023 року від ОСОБА_3 - особа, яка не бере участі у справі, до суду надійшло письмове клопотання про закриття провадження у справі, у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 заінтересованої особи - ОСОБА_5 . На підтвердження вказаних тверджень ОСОБА_3 надав суду копії: свідоцтва про смерть від 03.10.2023 року, серії НОМЕР_1 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

20.11.2023 року від заявника до суду надійшла заява про закриття провадження у справі, у зв`язку зі смертю ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 .

Ухвалою суду від 17.11.2023 року було поновлено провадження у справі та призначене судове засідання.

У чергове судове засіданні 25.12.2023 року з`явились заявник та її представник, представник особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , - ОСОБА_4 .

Представник органу опіки та піклування у судове засідання не з`явився, належним чином був повідомлений про час, дату та місце розгляду справи, подав до суду письмову заяву про розгляд справи за його відсутності.

Суд, заслухавши думки заявника та її представника, на підставі положень ст. ст. 128, 211, 223, 293-294 ЦПК України продовжив судове засідання за відсутності представника органу опіки та піклування.

Під час судового засідання заявник та її представник в усному порядку заявили клопотання про повернення без розгляду клопотання особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , про закриття провадження в цивільній справі, оскільки таке подане та підписане особою, яка не є учасником справи, не була залучена до участі у справі, не має процесуальних прав, а правовідносини у справі не передбачають правонаступництва.

Представник особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 залишила вирішення клопотання сторони заявника на розсуд суду.

Суд, заслухавши пояснення заявника та її представника, представника особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , проаналізувавши матеріали справи та положення ЦПК України, дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що заінтересована особа - ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Це підтверджується копією свідоцтва про смерть від 03.10.2023 року, серії НОМЕР_1 , виданого Центральним відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Дніпрі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

Протягом судового розгляду справи адвокат Дейчман Т.М. представляла інтереси заінтересованої особи-2 - померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , відповідно до ордера на надання правової допомоги від 13.09.2020 року, серії ДП №45/81/048, виданого на підставі договору про надання правової допомоги від 13.09.2020 року №45/81/048.

При цьому відповідно до ордера на надання правової допомоги від 01.11.2023 року, серії ДП №195/000045, виданого на підставі договору про надання правової допомоги №195 від 01.11.2023 року, адвокат Дейчман Т.М. надає правову допомогу ОСОБА_3 .

Відповідно до ч. 4 ст. 293 ЦПК України, справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 64 ЦПК України, представник, який має повноваження на ведення справи в суді, здійснює від імені особи, яку він представляє, її процесуальні права та обов`язки.

Відповідно до ч. 5 ст. 64 ЦПК України, у разі припинення повноважень представника на здійснення представництва особи у справі представник не може бути у цій самій справі представником іншої сторони, третьої особи на іншій стороні або третьої особи із самостійними вимогами щодо предмета спору.

Відповідно до положень ст. 46 ЦПК України, здатність мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони, третьої особи, заявника, заінтересованої особи (цивільна процесуальна правоздатність) мають усі фізичні і юридичні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 ЦПК України, здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність) мають фізичні особи, які досягли повноліття, а також юридичні особи.

Відповідно до положень п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України, учасники справи мають право, зокрема, подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Відповідно до положень ст. 183 ЦПК України, будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), відомості про наявність або відсутність електронного кабінету;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, що вимагаються цим Кодексом.

Вимога вказати в заяві по суті справи, скарзі, заяві, клопотанні або запереченні ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України стосується лише юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України. Іноземна юридична особа подає документ, що є доказом її правосуб`єктності за відповідним іноземним законом (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо).

Письмові заява, клопотання чи заперечення підписуються заявником чи його представником.

Відповідно до положень п. 7 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо настала смерть фізичної особи або оголошено її померлою, чи припинено юридичну особу, які були однією із сторін у справі, якщо спірні правовідносини не допускають правонаступництва.

Суд, встановивши, що письмову заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої або другої цієї статті, повертає її заявнику без розгляду.

Аналіз викладеного вище дає суду підстави для висновку про те, що клопотання особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , про закриття провадження підлягає поверненню заявнику без розгляду як таке, що не відповідає вимогам ст. 183 ЦПК України. Оскільки підписане та подане заявником, який не є учасником справи, не був залучений до участі у справі та не має процесуальних прав та обов`язків, передбачених ст. 43 ЦПК України.

Тому клопотання представника заявника про повернення без розгляду клопотання особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , про закриття провадження, заявлене в усній формі, в цивільній справі підлягає задоволенню, та клопотання особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , про закриття провадження слід повернути заявнику без розгляду.

Керуючись ст. ст. 13, 183, 257-261, 263, 293, 294, 295-300, 353 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника заявника про повернення без розгляду клопотання особи, яка не бере участі у справі, ОСОБА_3 , про закриття провадження, заявлене в усній формі, в цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Центральна адміністрація Дніпровської міської ради, ОСОБА_5 (померлий), про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи та призначення піклувальника - задовольнити повністю.

Клопотання особи, яка не бере участі у справі ОСОБА_3 , про закриття провадження, в цивільній справі №203/5538/21 - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Повний текст ухвали суду складений 01.01.2024 року.

Головуючий суддя Ф.М. Ханієва

Присяжні І.В. Зуйков

К.В. Машков

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116965193
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, з них: про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —203/5538/21

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 17.11.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 06.04.2023

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

Ухвала від 27.09.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Ханієва Ф. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні