Ухвала
від 12.02.2024 по справі 501/352/24
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12 лютого 2024 року Єдиний унікальний № 501/352/24 Провадження № 1-кс/501/78/24

УХВАЛА

Іменем України

07 лютого 2024 року м. Чорноморськ

Слідчий суддя Іллічівського міського суду Одеської області ОСОБА_1

секретар судових засідань - ОСОБА_2

номер справи№ 501/352/24 провадження 1-кс/501/78/24

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого,-

участь усправі приймали: скаржник ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад обставин скарги.

01 лютого 2024 року до Іллічівського міського суду Одеської області звернулась ОСОБА_3 , яка просить зобов`язати відділ поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 ГУНП Одеській області, внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за матеріалами, що зазначені в заяві від 24 січня 2024 року.

Скаргу мотивовано тим, що 23 січня 2024 року було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення на ім`я Начальника Головного управління Національної поліції в Одеській області, яка була перенаправлена до відділення поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області, де зареєстрована за вхідним номером Л.-О.-50 від 24 січня 2024 року, що невстановлені особи прямо погрожують 29 січня 2024 року безпідставно відключити мене від життєзабеспечуючої послуги (водопостачання), прошу: вжити всіх відповідних заходів для захисту мене від рекетирських дій невстановлених мною осіб; відкрити кримінальну справу по факту розсипки листа з погрозами і вимогами грошей, встановити осіб, причетних до цих дій і притягнути їх до відповідальності.

Проте, станом на дату подання цієї скарги 01 лютого 2024 року в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України слідчим відділення поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань не внесені, досудове розслідування не розпочате.

Тому, просить зобов`язати уповноважену особу (слідчого) відділення поліції №1 Одеського районного управління поліції №2 Головного управління Національної поліції в Одеській області невідкладно, але не пізніше 24 (двадцяти чотирьох) годин після отримання органом досудового розслідування копії ухвали слідчого судці, внести відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за моєю заявою, що зареєстрована за вхідним ОСОБА_4 від 24.01.2024р та розпочати досудове слідство.

Позиція учасників судового процесу.

Скаржник ОСОБА_3 в судовому засіданні скаргу підтримала просила задовольнити.

Представник Відділення поліції № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області до судового засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду скарги повідомлений встановленому законом порядку.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали справи, доходить наступного.

Мотивувальна частина та застосовані судом правові норми.

Відповідно до п. 18 ч. 1 ст.3Кримінального процесуальногокодексу України до повноважень слідчого судді належить здійснення судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні.

Порядок оскарження рішень, дій, бездіяльності слідчого, прокурора під час досудового розслідування чітко визначено та регламентовано Главою 26 Кримінального процесуального кодексу України.

Відповідно до вимог ст. ст. 7, 26 Кримінального процесуального кодексу України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх процесуальних прав.

Слідчий суддя у кримінальному провадженні вирішує лише ті питання, що винесені на його розгляд сторонами та віднесені до його компетенції Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 304 Кримінального процесуального кодексу України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого, дізнавача чи прокурора, подається протягом 10 днів з моменту прийняття рішення вчинення дії або бездіяльності.

Суд бере до уваги викладені в скарзі підстави звернення до суду 11 жовтня 2023 року та вважає можливим поновити строк для звернення.

Положеннями статті 303 Кримінального процесуального кодексу України, передбачено вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого, дізнавача або прокурора, що підлягають оскарженню.

Відповідно до положень ст.ст. 214, ч. 1 п. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України предметом судового контролю слідчого судді під час досудового розслідування є, зокрема, бездіяльність слідчого чи прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Підставами вважати заяву чи повідомлення саме про кримінальне правопорушення є наявність в таких заявах або повідомленнях об`єктивних даних, які дійсно свідчать про ознаки злочину.

Таким чином, підставою початку досудового розслідування є не будь-які прийняті та зареєстровані заяви, повідомлення, а лише ті з них, з яких вбачаються вагомі обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, короткий виклад яких разом із прізвищем, ім`ям, по-батькові (найменуванням) потерпілого або заявника, серед іншого, вноситься до Єдиного реєстру досудових розслідувань» (постанова від 30 вересня 2021 у справі № 556/450/18).

Системний аналіз положень ст. ст. 214, 303 Кримінального процесуального кодексу України, свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні, і вказана заява чи повідомлення повинна містити достатні дані про наявність ознак кримінально-караного діяння.

Отже, заява скаржника не містить підстав, які б давали можливість вважати її заявою про вчинення кримінального правопорушення, а суду не надано доказів того, що скаржник повідомляв поліції будь-які інші об`єктивні дані, які б свідчили про ознаки конкретного кримінального правопорушення.

Таким чином, підставою для виникнення обов`язку уповноважених осіб внести відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань є подання заяви або повідомлення, яке містить ознаки складу певного кримінального правопорушення.

При цьому слідчій суддя при розгляді справи враховує правову позицію Верховного Суду яка вказує на таке : якщо не було події кримінального правопорушення або в діях особи немає складу кримінального правопорушення, то за таких обставин кримінальне провадження не може бути розпочато. А якщо через помилку чи з інших причин таке провадження було розпочато, то воно негайно має бути припинено і з позиції вимог правопорядку, і з огляду дотримання інтересів всіх учасників правовідносин ...» (постанова від 16 травня 2019 у справі № 761/20985/18, провадження № 51-8007км18); (2)»… слідчий, прокурор після прийняття та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, виходячи з їх змісту, має перевірити достатність даних, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, за наслідками чого ним приймається рішення про початок досудового розслідування шляхом внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Такий висновок відповідає і рішенню Конституційного Суду України від 17 червня 2020 року (справа № 461/2633/21 провадження № 1-кс/461/2034/21 ), згідно пункту 5 мотивувальної частини якого зазначено, що «встановлений законодавцем обсяг судового захисту стосовно оцінки бездіяльності уповноважених державних органів має забезпечити ефективність судового контролю, який має бути забезпечено під час розгляду відповідних питань хоча б у двох судових інстанціях: законодавець має запровадити такий обсяг судового контролю за бездіяльністю слідчого чи прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Реєстру після отримання заяви, повідомлення про кримінальне правопорушення, що дозволяв би здійснити ефективний судовий контроль щодо відповідних питань та за наявності підстав надати особі можливість ініціювати початок кримінального провадження, а отже, надати їй реальний доступ до судового захисту».

Оцінивши обставини справи, суд вважає, відсутність підстав для внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаним повідомленням, оскільки в даній заяві не наведено формальних ознак злочину, які заявник вважає вчиненим.

Висновок суду.

Враховуючи досліджені докази слідчій суддя дійшов висновку, що доводи викладені у скарзі свого підтвердження не знайшли, а тому у суду є підстави залишити скаргу ОСОБА_3 без задоволення.

На підставі викладеного, керуючись ст. 9, 107, 214, 303-307, 309, 310, ч. 2 ст. 376 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого - залишити без задоволення.

Повний текст ухвали виготовлено 12 лютого 2024 року .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення12.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116969067
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —501/352/24

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні