Ухвала
від 16.02.2024 по справі 501/352/24
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16 лютого 2024 року Єдиний унікальний № 501/352/24 Провадження № 1-кс/501/77/24

УХВАЛА

Іменем України

13 лютого 2024 року м. Чорноморськ

Слідчий суддя Іллічівського міського суду Одеської області ОСОБА_1

секретар судових засідань - ОСОБА_2

номерсправи № 501/352/24 провадження 1-кс/501/77/24

розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого, -

участь усправі приймали: скаржник ОСОБА_3 ,

ВСТАНОВИВ:

Стислий виклад обставин скарги.

ОСОБА_3 звернулася до Іллічівського міського суду Одеської області на бездіяльність працівників СВ ВП № 1 ОРУП № 2 ГУНП в Одеській області, щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань у порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

На обґрунтування скарги ОСОБА_3 зазначила, що 26 січня 2024 року нею було подано заяву про вчинення щодо неї кримінального правопорушення до ГУНП в Одеській області (вх. дата 29 січня 2024 року), яка була перенаправлена до ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області у зв`язку з неправомірними, як на думку скаржниці, діями керівництва ТОВ «Комунсервіс».

Скаржник зазначає, що у відповідно до ст. 214Кримінального процесуальногокодексу України відомості посадовими особами ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області внесені не були, у зв`язку зі чим просить зобов`язати посадових осіб ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за його заявою, а також зобов`язати надати йому відповідний витяг.

Позиція учасників судового процесу.

В судовому засіданні ОСОБА_3 повністю підтримав свою скаргу.

Представник відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 ГУНП Одеській області про дату, час та місце розгляду скарги повідомлявся в установленому законом порядку, до судового засідання не з`явився, що відповідно до ч.3ст.306Кримінального процесуальногокодексу України не перешкоджає розгляду даної скарги.

Вислухавши скаржника, дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приймає рішення про таке.

Мотивувальна частина та застосовані судом правові норми.

Частиною 1 ст. 303Кримінального процесуальногокодексу України визначений вичерпний перелік рішень, дій чи бездіяльності слідчого або прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування. У відповідності до п. 1 ч. 1 ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Виходячи зі змісту ч. 1 ст.214Кримінального процесуальногокодексу України бездіяльність слідчого, прокурора щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань є предметом оскарження в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України, полягає у невнесенні вказаними особами відповідних відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР впродовж 24 год. після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно ч. 2 ст.214Кримінального процесуальногокодексу України досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Положення ст. 214Кримінального процесуальногокодексу України перебувають у взаємозв`язку з ч. 1 ст. 2 Кримінального кодексу України, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад кримінального правопорушення, передбаченого цим Кодексом.

Відповідно до п. п. 2 п. 1 розділу II Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення, затвердженого наказом Генерального прокурора, від 30 червня 2020 року N 298 (далі Положення), відомості про кримінальне правопорушення, викладені у заяві, повідомленні чи виявлені з іншого джерела, повинні відповідати вимогам пункту 4 частини п`ятої статті 214 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема мати короткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

Крім того, згідно п. п. 7 п. 2 розділу II вказаного Положення до Реєстру підлягають внесенню відомості, які характеризують кримінальне правопорушення.

Аналіз вищезазначених положень закону України, а також Положення дає підстави для висновку, що чинні процесуальні норми законодавства не передбачають для слідчого чи прокурора іншої альтернативи, ніж невідкладне внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Згаданий обов`язок слідчого або прокурора не вимагає оцінки цими суб`єктами такої заяви (повідомлення) на предмет наявності ознак складу злочину для того, щоб вчинити процесуальну дію, яка полягає у внесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР. Наведене підтверджується імперативними положеннями ч. 4 ст. 214 Кримінального процесуального кодексу, згідно з якою відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Положення ст. ст. 214,303Кримінального процесуальногокодексу України свідчить про те, що предметом судового контролю слідчого судді є бездіяльність слідчого чи прокурора щодо невнесення відомостей до ЄРДР після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР та для початку досудового розслідування в кримінальному провадженні.

Встановлено, що 29 січня 2024 року ГУНП в Одеській області було отримано заяву ОСОБА_3 про кримінальне правопорушення, в порядку ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України, яка в подальшому була пере направлена до ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області

Заява містить відомості про кримінальне правопорушення, причетних осіб зазначений його склад.

Висновки суду.

Беручи до уваги, що в порушення вимог ст. 214 Кримінального процесуального кодексу України до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення згідно із заявою ОСОБА_3 не були внесені, суд вважає необхідним задовольнити та зобов`язати уповноважену на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальне правопорушення особу ВП № 1 Одеського районного управління поліції № 2 ГУНП в Одеській області, зареєструвати заяву від 29 січня 2024 року та внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальне правопорушення.

Вимоги скарги в частині зобов`язання посадових осіб ВП №1 Одеського РУП №2 ГУНП в Одеській області надати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань не підлягає задоволенню з підстав необґрунтованості клопотання в даній частині у відповідно до ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 303, 304, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 на бездіяльність слідчого задовольнити частково.

Зобов`язати уповноважену особу (слідчого) відділення поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 2 Головного управління Національної поліції в Одеській області невідкладно, не пізніше 24 (двадцяти чотирьох) годин після отримання органом досудового розслідування копії ухвали слідчого судці, внести відомості про вчинене кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою ОСОБА_3 , що зареєстрована за вхідним номером Л.-0.-64 від 29 січня 2024 року та розпочати досудове слідство.

В іншій частині скарги відмовити.

Повний текст ухвали виготовлено 16 лютого 2024 року .

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117042977
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —501/352/24

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 20.03.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 18.03.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 16.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 07.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Іллічівський міський суд Одеської області

Тордія Е. Н.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні