Ухвала
від 06.02.2024 по справі 742/7041/23
ПРИЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/742/267/24

Єдиний унікальний № 742/7041/23

УХВАЛА

06 лютого 2024 року

Прилуцький міськрайоннийсуд Чернігівськоїобласті ускладі головуючого-суддіКоваленко А.В.,за участюсекретаря судовогозасідання РиндяЛ.А.,розглянувши увідкритому підготовчомусудовому засіданніцивільну справуза позовом ОСОБА_1 ,представника позивача ОСОБА_2 ,до Линовицькоїселищної радиПрилуцького районуЧернігівської областіпро визнанняправа власностіна спадковемайно,

встановив:

Ухвалою Прилуцького міськрайонного суду від 11.12.2023 року відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

В підготовчому судовому засіданні позивач та її представник в судове засідання не з`явились, але надали заяву про розгляд справи без їх участі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився.

Позивач звернувся з клопотанням про витребування доказів, а саме: витребувати з Другої Прилуцької державної нотаріальної контори, відомості щодо заведення спадкових справ та кола спадкоємців після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно до положень ст.84 ЦПК України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений у частині другій та третій статті 83 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї.

У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійно отримати цього доказу.

Вивчивши заявлене клопотання про витребування доказів у справі, суд вважає, що дане клопотання підлягає задоволенню, оскільки зазначені в ньому документи мають суттєве значення для повного та всебічного розгляду справи, а вжиті стороною заходи свідчать про неможливість самостійно отримати дані докази.

Крім того представник позивача заявив клопотання про залучення у справі у якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Аргументує свої вимоги тим, що спадкодавець ОСОБА_3 є власником 1 / 2 частки житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями та спорудами буд. АДРЕСА_1 , якій присвоєно адресу квартира АДРЕСА_2 , що складає 1 / 2 частину цього житлового будинку.

Інша 1 / 2 частка цього житлового будинку була передана як квартира АДРЕСА_3 у спільну сумісну власність ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , і належить їм на підставі дубліката свідоцтва про право власності серії НОМЕР_1 від 24.09.2012, виданного Линовицькою селищною радою, Прилуцького району, Чернігівської області.

Відповідно доч.1 ст.53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно з ч.5 ст.53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Відповідно до ч.6,7 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права і обов`язки, встановлені статтею 43 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Вивчивши заявлене клопотання, судом встановлено, що позивач звернувся до суду з позовом про визнання права власності на квартиру АДРЕСА_4 , а ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 є співвласниками квартири АДРЕСА_5 та їх участь у справі необхідна для законного, обґрунтованого та справедливого вирішення виниклого спору.

Тому клопотання представника позивача про залучення у справі у якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.1 ст.240 ЦПК України, суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 223 цього Кодексу.

Згідно з ч.3 ст.240 ЦПК України, про відкладення розгляду справи або перерву в судовому засіданні, місце, дату і час нового судового засідання або продовження судового засідання суд повідомляє під розписку учасників справи, свідків, експертів, спеціалістів, перекладачів, які були присутніми в судовому засіданні. Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не прибули або яких суд вперше залучає до участі в судовому процесі, повідомляються про судове засідання в порядку, визначеному цим Кодексом.

У зв`язку з витребуванням доказів та залученням до участі у справі в якості третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 розгляд справи необхідно відкласти.

На підставі вищевикладеного керуючись ст.53, 84, 240 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Залучити до участіу справів якостітретьої особи,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмета спору ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Другій Прилуцькій державній нотаріальної контори надати до часу підготовчого розгляду справи відомості щодо заведення спадкових справ та кола спадкоємців після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с-щі Линовиця, Прилуцького району, Чернігівської області, та ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Запропонувати Третім особам, щодо позову або відзиву в п`ятнадцятиденний строк після отримання позову, або відзиву на позов надати до суду пояснення, щодо предмету спору з викладенням своїх аргументів та міркувань на підтримку або заперечення проти позову.

Роз`яснити сторонам, що згідно ч.2 ст.27, ст.131 ЦПК України особи, які беруть участь у справі, для підтвердження своїх вимог або заперечень зобов`язані подати суду усі наявні у них докази до початку розгляду справи по суті. Докази, подані з порушенням цих вимог, не приймаються, якщо сторона не доведе, що докази подано несвоєчасно з поважних причин. Сторони до початку розгляду справи по суті зобов`язані повідомити суд про всі відомі їм рішення судів, що стосуються предмету спору, а також про всі відомі їм незавершені судові провадження, що стосуються предмету спору.

Роз`яснити сторонам, що згідно ч.2 ст.136 ЦПК України заява про виклик свідка має бути подана до початку розгляду справи по суті.

Роз`яснити сторонам, що згідно ч.1 ст.137 ЦПК України клопотання про витребування доказів має бути подано до початку розгляду справи по суті із долученням відомостей про неможливість отримання таких доказів особисто стороною або іншою особою, яка бере участь у справі.

Розгляд справи відкласти до 09 год 00 хв 14 березня 2024 року.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою:inbox@pr.cn.court.gov.ua.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя:Анатолій КОВАЛЕНКО

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено15.02.2024
Номер документу116981755
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —742/7041/23

Рішення від 17.04.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коваленко А. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коваленко А. В.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коваленко А. В.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коваленко А. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Коваленко А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні