Ухвала
від 13.02.2024 по справі 483/63/24
ГОРОХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №483/63/24

Провадження №2/155/164/24

УХВАЛА

про звільнення від сплати судового збору

13.02.2024 м. Горохів

Суддя Горохівського районного суду Волинської області Сметана В.М., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: підрозділ з питань державної реєстрації ВЗД ЦНАП Очаківської міської ради, Сектор у справах дітей, опіки та піклування Управління освіти та з гуманітарних питань Очаківської міської ради, про надання дозволу на реєстрацію місця проживання малолітньої дитини без згоди батька

УСТАНОВИВ:

Позивач, 11 січня 2024 року звернулася до суду з вищезазначеним позовом.

Разом з вказаним позовом позивач звертається до суду із клопотанням про звільнення її від сплати судового збору.

Клопотання обґрунтовує тим, що позивач є сплата судового збору значно вплине на її майновий стан. Водночас, зазначає, що вона є внутрішньо переміщеною особою.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч.ч.1,3 ст.136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Статтею 8 Закону України «Про судовий збір», передбачено, що враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов: 1) розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік; або 2) позивачами є: а) військовослужбовці; б) батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів; в) одинокі матері (батьки), які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда; г) члени малозабезпеченої чи багатодітної сім`ї; ґ) особа, яка діє в інтересах малолітніх чи неповнолітніх осіб та осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена; або 3) предметом позову є захист соціальних, трудових, сімейних, житлових прав, відшкодування шкоди здоров`ю. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Фактичний аналіз змісту вищевказаних законодавчих норм свідчить про те, що процесуальна можливість звільнення від сплати судового збору, належить до дискреційних повноважень суду, а тому не має імперативного характеру.

В свою чергу судові витрати - передбачені законом витрати (грошові кошти) сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, понесені ними у зв`язку з її розглядом та вирішенням, а у випадках їх звільнення від сплати - це витрати держави, які вона несе у зв`язку з вирішенням конкретної справи.

Пунктом 29 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ № 10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати цивільних справах» роз`яснено, що відповідно до статті 8 Закону № 3674-VI єдиною підставою для відстрочення або розстрочення сплати судового збору є врахування судом майнового стану сторони, тобто фізичної або юридичної особи (наприклад, довідка про доходи, про склад сім`ї, про наявність на утриманні непрацездатних членів сім`ї, банківські документи про відсутність на рахунку коштів, довідка податкового органу про перелік розрахункових та інших рахунків тощо). Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Особа, яка заявляє відповідне клопотання, згідно зі ст.12 ЦПК України, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Основна умова, за якою може мати місце відстрочка чи розстрочка, зменшення розміру судового збору або звільнення від його сплати - це майновий стан сторони, який повинен бути підтверджений суду достовірними доказами.

Положення статей ЦПК України та Закону України «Про судовий збір» не містять визначеного (чіткого) переліку документів, які можна вважати такими, що підтверджують майновий стан особи. У кожному конкретному випадку суд встановлює можливість особи сплатити судовий збір на підставі наданих нею доказів щодо її майнового стану за своїм внутрішнім переконанням. Звільнення від сплати судового збору є правом суду, а відповідне клопотання сторони розглядається виходячи із визначених нею обставин, що унеможливлюють сплату судового збору на момент звернення до суду з позовною заявою, та підтвердження цих обставин належними та достатніми доказами.

Вирішуючи заяву про звільнення від сплати судового збору, суд ураховує, що згідно з відомостей з пенсійного фонду, позивач за 2023 рік отримала 13400,00 гривень, відомостей з Державного реєстру фізичних осіб платників податків про джерела/суми нарахованого доходу станом на 26 грудня 2023 року, позивач отримала 4390,94 гривень за рік. (а.с.11-13).

Крім того, суд враховує, що предметом позову є захист сімейних прав та інтересів неповнолітньої дитини.

З наведених мотивів, з врахуванням майнового статусу позивача, з метою забезпечення безперешкодного доступу до правосуддя суд дійшов висновку про наявність підстав для звільнення ОСОБА_1 від сплати судового збору в справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: підрозділ з питань державної реєстрації ВЗД ЦНАП Очаківської міської ради, Сектор у справах дітей, опіки та піклування Управління освіти та з гуманітарних питань Очаківської міської ради, про надання дозволу на реєстрацію місця проживання малолітньої дитини без згоди батька.

Керуючись ст.136 ЦПК України, ст.8 ЗУ «Про судовий збір», суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Звільнити ОСОБА_1 від сплати судового збору у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , треті особи: підрозділ з питань державної реєстрації ВЗД ЦНАП Очаківської міської ради, Сектор у справах дітей, опіки та піклування Управління освіти та з гуманітарних питань Очаківської міської ради, про надання дозволу на реєстрацію місця проживання малолітньої дитини без згоди батька.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Горохівського районного суду

Волинської області В.М. Сметана

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116983226
СудочинствоЦивільне
Сутьнадання дозволу на реєстрацію місця проживання малолітньої дитини без згоди батька

Судовий реєстр по справі —483/63/24

Рішення від 02.05.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 13.02.2024

Цивільне

Горохівський районний суд Волинської області

Сметана В. М.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області

Рак Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні