Ухвала
від 14.02.2024 по справі 235/1020/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/1020/24

Номер провадження 2-о/235/47/24

УХВАЛА

про призначення експертизи

14 лютого 2024 року місто Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючогосудді Хмельової С.М.

присяжних Павловської Н.С., Слабій Н.О.

за участю секретаря судового засідання Юриної К.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особаорган опіки та піклування Покровської міської ради Донецької області, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні суду перебуває цивільна справа за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особаорган опіки та піклування Покровської міської ради Донецької області, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, в якій заявник ставить питання визнання недієздатною своєї доньки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявником подане суду клопотання про призначення у справі судово-психіатричної експертизи стану здоров`я її доньки.

Частиною першоюстатті 298 ЦПК Українипередбачено, що суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Відповідно дост.103 ЦПК Україниякщо для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо а також якщо сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності, суд призначає експертизу у справі.

Положеннямистатті 105 ЦПК Українивстановлено, що призначення експертизи є обов`язковим, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Відповідно дост.7Закону України«Про судовуекспертизу» виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз. Тому проведення відповідної судово-психіатричної експертизи має бути доручено експертам Дніпровській філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», яка є державною спеціалізованою установою.

Як зазначається в п.4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 28.03.1972 №3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним», судово-психіатрична експертиза призначається у справах про визнання громадянина недієздатним. В ухвалі про призначення експертизи на вирішення експертів мають бути поставлені такі питання: 1) чи хворіє даний громадянин на психічну хворобу; 2) чи розуміє він значення своїх дій та чи може керувати ними.

Враховуючи, що для з`ясування фактичних обставин у даній справі необхідні спеціальні знання, та на підставі викладеного вище, керуючись ст.ст.103,104,105,252,296,298 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у цивільній справі №235/1020/23 за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особаорган опіки та піклування Покровської міської ради Донецької області, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна, судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам Дніпровській філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (49006, Дніпропетровська область, м.Дніпро, вул. Надії Алексєєнко, 84).

На вирішення експертизи поставити такі питання:

1) чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . на психічне захворювання?

2) чи розуміє ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , значення своїх дій та чи може керувати ними?

3) чи може ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за станом свого здоров`я брати участь у судових засіданнях та надавати пояснення по суті справи?

4) чи потребує ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , установлення відносно неї опіки?

Для проведення експертизи направити експертам копію цієї ухвали, матеріали цивільної справи.

Зобов`язати заявника ОСОБА_1 забезпечити явку ОСОБА_3 для проведення вказаної експертизи.

Зобов`язати Комунальне некомерційне підприємство «Покровська клінічна лікарня інтенсивного лікування» Покровської міської ради надати в розпорядження суду оригінал медичної амбулаторної карти ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст.384,385 КК України.

Провадження у справі зупинити у зв`язку з призначенням експертизина час проведення експертизи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення, в частині зупинення провадження може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Хмельова С.М.

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу116998413
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —235/1020/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні