Рішення
від 08.04.2024 по справі 235/1020/24
КРАСНОАРМІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 235/1020/24

Номер провадження 2-о/235/47/24

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 квітня 2024 року м. Покровськ

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області в складі:

головуючого - судді Хмельової С.М.

присяжних Павловської Н.С., Слабій Н.О.

за участю секретаря судового засідання Юриної К.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна,

В С Т А Н О В И В:

До Красноармійського міськрайонного суду звернулася ОСОБА_1 , заінтересована особа опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, з заявою про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна. Заява обґрунтована тим, що донька заявниці ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І групи категорії «Б» (безстроково), що підтверджується довідкою до акту огляду медико - соціальною експертною комісією від 08.07.2020 року. Донька є інвалідом з дитинства з причин хронічного психіатричного захворювання, у зв`язку з чим перебуває на обліку в психіатричному кабінеті Красноармійської ЦРЛ Донецької області з діагнозом; аутизм, затримка розумового розвитку. У зв`язку із психіатричним захворюванням ОСОБА_2 не може повною мірою усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, потребує як медичного нагляду та лікування, так і постійної сторонньої допомоги та контролю. Дитина заявницею всиновлена, батько дитини (усиновлювач) - ОСОБА_3 від виконання батьківських обов`язків та піклування дитиною усунувся та був за його згоди позбавлений батьківських прав. На теперішній час заявниця є єдиною близькою людиною, яка може надавати ОСОБА_2 відповідну фізичну, духовну та матеріальну допомогу та забезпечувати реалізацію нею її законних особистих немайнових і майнових прав та інтересів.

Заявниця просить суд визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , встановити опіку та призначити її опікуном.

Ухвалою суду від 02.02.2024 року відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Ухвалою суду від 14.02.2024 року призначено судово-психіатричну експертизу, проведення якої доручено експертам Дніпровській філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України». Провадження у справі зупинене.

Ухвалою суду від 01.04.2024 року поновлено провадження у справі та призначено судове засідання.

Заявниця до судового засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі.

Представник заінтересованої особи опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без їх участі.

Суд, дослідивши матеріали цивільної справи, з`ясувавши всі обставини, на яких ґрунтуються вимоги, об`єктивно оцінивши докази, що мають значення для вирішення справи по суті, встановивши фактичні дані та відповідні їм правовідносини, приходить до висновку, що вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом І групи категорії «Б» (безстроково), що підтверджується довідкою до акту огляду медико - соціальною експертною комісією від 08.07.2020 року. Потребує постійного стороннього догляду та нагляду.

ОСОБА_2 є інвалідом з дитинства з причин хронічного психіатричного захворювання, у зв`язку з чим перебуває на обліку в психіатричному кабінеті Красноармійської ЦРЛ Донецької області з діагнозом; аутизм, затримка розумового розвитку.

Відповідно до висновку судово-психіатричної експертизи № 108 від 22.03.2024 року, який надано експертами Дніпровській філії судово-психіатричної експертизи Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», на підставі ухвали суду від 14.02.2024 року ОСОБА_2 виявляє хронічний стійкий психічний розлад у формі помірної розумової відсталості з порушенням емоцій і поведінки. Дитячий аутизм. Зазначений хронічний стійкий психічний розлад позбавляє її в даний час здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. За своїм психічним станом в теперішній час не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Таким чином, досліджені судом докази свідчать про наявність у ОСОБА_2 стійкого психічного розладу, внаслідок якого вона не здатна усвідомлювати свої дії та керувати ними, що є підставою для визнання її недієздатною.

Опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) при Покровській міській військовій адміністрації Покровського району Донецької області прийняла рішення, яке виклала у поданні про визнання недієздатним та призначення опікуна від 20.03.2024 року, вважати доцільним призначення опікуном над ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, її матір ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Враховуючи те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , буде здійснювати догляд та нагляд за дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1, керуючись ст. 60 Цивільного кодексу є необхідність призначення опіки (піклування) над ОСОБА_2 . Орган опіки просить суд призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , над її дочкою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у разі рішення суду визнати її недієздатною за результатами медичних висновків.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

За приписами ч. 1 ст.58 ЦК України опіка встановлюється над малолітніми особами, які позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.

Опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров`я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов`язки (ст. 55 ЦК України).

Положеннями статті 63ЦК України передбачено, що опікуном призначається лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю за її письмовою заявою, переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування (ч. 1 ст. 60 ЦК України).

Згідно ч. ч. 6-7 ст. 300 ЦПК України, строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років. Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною першою цієї статті.

Згідно ч. 2 ст.299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 39, 60 Цивільного кодексу України, ст. ст. 293, 294, 299, 300, 352, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа опікунська рада з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, про визнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Встановити опіку над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Призначити опікуном ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженку міста Українськ Донецької області, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 , паспорт НОМЕР_1 , виданий 05.11.1997 року Красноармійським МВ УМВС України в Донецькій області, РНОКПП НОМЕР_2 , над недієздатною ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уроженкою міста Донецька, громадянкою України, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Визначити строк дії рішення суду 2 (два) роки, починаючи з дня набрання судовим рішенням законної сили.

Роз`яснити заявнику ОСОБА_1 положення ст. 300 ЦПК України, відповідно до якого, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою ст. 300 ЦПК України.

Клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповідним висновком судово-психіатричної експертизи.

Копію рішення надіслати до опікунської ради з питань забезпечення прав повнолітніх осіб, які потребують опіки (піклування) Покровської міської військової адміністрації Покровського району Донецької області, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 08.04.2024 року.

Суддя Хмельова С.М.

Присяжні:

Павловська Н.С.

Слабій Н.О.

Дата ухвалення рішення08.04.2024
Оприлюднено10.04.2024
Номер документу118200909
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання громадянина недієздатним, встановлення над ним опіки та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —235/1020/24

Рішення від 08.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Красноармійський міськрайонний суд Донецької області

Хмельова С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні