Ухвала
від 15.02.2024 по справі 692/53/24
ДРАБІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 692/53/24

Провадження № 2-о/692/9/24

15.02.2024

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2024 року с-ще Драбів

Драбівський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді Левченко Л.О.

присяжних: Мельник І.В., Тараненко Л.О.

за участю секретаря Савенко О.В.

заявника ОСОБА_1

представника заявника ОСОБА_2

представника

заінтересованої особи Черненко Н.А.

особи, стосовно якої

розглядається клопотання ОСОБА_3

адвоката особи Орла С.І.

розглядаючи у закритому судовому засіданні в залі суду смт Драбів цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування виконавчого комітету Драбівської селищної ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання фізичної особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

Заявники ОСОБА_1 в особі свого представника адвоката Погасій С.М. звернулась до суду з заявою про визнання фізичної особи ОСОБА_3 недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна.

Подана заява обґрунтована тим, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідно до довідки МСЕК серії 2-18 АЖ № 180147 від 21.06.1995р. є інвалідом з дитинства другої групи, внаслідок чого потребує стороннього догляду, не може висловлювати свої думки, погано розмовляє, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо неї, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому. Матеріали заяви містять клопотання представника заявника ОСОБА_2 про призначення амбулаторної судово-психіатричної експертизи для встановлення психічного стану ОСОБА_3 і здатності усвідомлювати нею значення своїх дій та керувати ними, які представник просить доручити експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46).

У судовому засіданні заявник ОСОБА_1 та її представник ОСОБА_2 клопотання підтримали, для встановлення психічного стану ОСОБА_3 просили призначити амбулаторну судово-психіатричну експертизу, для проведення якої просили витребувати наявну медичну документацію відносно ОСОБА_3 , у КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня» Драбівської селищної ради.

Представник заінтересованої особи - органу опіки і піклування виконавчого комітету Драбівської селищної ради Золотоніського району Черкаської областіу судовому засіданні підтримала заявлене клопотання.

Особа, психічний стан якої встановлюється, ОСОБА_3 та її представник адвокат Орел С.І. проти задоволення клопотання не заперечували.

Заслухавши думку учасників справи, суд вважає, що клопотання сторони заявника про витребування документів та призначення у справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи підлягає до задоволення, оскільки вказане забезпечить повне, всебічне та об`єктивне з`ясування судом обставин справи, задля ухвалення законного рішення у ній.

Відповідно до ст. 298 ЦПК України суд за наявності достатніх даних про психічний розлад здоров`я фізичної особи призначає для встановлення її психічного стану судово-психіатричну експертизу.

Згідно положень п. 2 ч. 1 ст. 105 ЦПК України призначення експертизи судом є обов`язковим також за клопотанням хоча б однієї із сторін, якщо у справі необхідно встановити психічний стан особи.

Положеннями ч. 3 ст. 107 ЦПК України передбачено, що при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Враховуючи те, що вирішення питання про встановлення психічного стану ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , потребує спеціальних знань в галузі психіатрії, суд вважає необхідним призначити по справі амбулаторну судово-психіатричну експертизу для встановлення її психічного стану.

Відповідно до ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» судово-психіатрична експертиза в цивільних справах призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, має бути визначено судом у судовому засіданні, як це передбачено ч.ч. 1-4 ст. 103 ЦПК України.

Згідно ст. 7 Закону України «Про судову експертизу», виключно державними спеціалізованими установами здійснюється судово-експертна діяльність, пов`язана з проведенням судово-психіатричних експертиз.

З огляду на вказане, проведення відповідної судово-психіатричної експертизи може бути доручено експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України», яка є державною спеціалізованою установою.

Положеннями ч. 10 ст. 139 ЦПК України передбачено, якщо у справах окремого провадження виклик свідків, призначення експертизи, залучення спеціалістів здійснюються за ініціативою суду, а також у випадках звільнення від сплати судового збору або зменшення його розміру, відповідні витрати відшкодовуються за рахунок державного бюджету.

Згідно з ч. 2 ст. 299 ЦПК України судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Оскільки для проведення судово-психіатричної експертизи потрібний значний проміжок часу, з метою дотримання розумних строків розгляду справи, суд, відповідно до положень п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253 ЦПК України, вважає за необхідне на час проведення судово-психіатричної експертизи провадження у справі зупинити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 3, 10, 11, 84, 103-105, 139, 252, 253, 260, 298, 299, 353, 354 ЦПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання про витребування документів та призначення у справі амбулаторної судово-психіатричної експертизи - задовольнити.

Витребувати з психо-неврологічного кабінету та лікарсько-консультативної комісії комунального некомерційного підприємства «Драбівська багатопрофільна лікарня Драбівської селищної ради» (вул. Садова, 1 б, смт. Драбів, Черкаської області) медичну документацію ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , яку надати до Драбівського районного суду Черкаської області, не пізніше п`яти днів з дати отримання вказаної ухвали.

Попередити, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин, протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

Призначити по справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа орган опіки і піклування виконавчого комітету Драбівської селищної ради Золотоніського району Черкаської області, про визнання фізичної особи недієздатною - амбулаторну судово-психіатричну експертизу на вирішення якої поставити наступні питання:

1. Чи страждає ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на будь - яке психічне захворювання?

2. Якщо так, то чи є це захворювання хронічним та стійким?

3. Чи здатна ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за своїм психічним станом здоров`я усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними?

4. Чи має можливість ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з`являтись в судові засідання та надавати особисті пояснення по суті справи?

Проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи доручити експертам Черкаської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут судової психіатрії Міністерства охорони здоров`я України» (Черкаська область, м. Сміла, вул. Павлова, 46), попередивши експертів про кримінальну відповідальність за ст.ст. 384, 385 КК України за надання завідомо неправдивого висновку або відмову без поважної причини від виконання покладених на них обов`язків.

Про день і час проведення експертизи повідомити заявника ОСОБА_4 , АДРЕСА_2 , моб. тел. НОМЕР_1 .

Для проведення амбулаторної судово-психіатричної експертизи у розпорядження експертів надати вказану ухвалу, матеріали цивільної справи № 692/53/24 та медичну документацію, надану комунальним некомерційним підприємством «Драбівська багатопрофільна лікарня Драбівської селищної ради» на виконання даної ухвали.

Витрати, пов`язані з проведенням амбулаторної судово-психіатричної експертизи віднести на рахунок держави.

Провадження по справі зупинити до отримання висновку судово-психіатричної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом 15 днів з дня проголошення ухвали.

Суддя Левченко Л.О.

Присяжні: Мельник І.В.

Тараненко Л.О.

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117001159
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —692/53/24

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЛЕВЧЕНКО Л. О.

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЛЕВЧЕНКО Л. О.

Ухвала від 02.02.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЛЕВЧЕНКО Л. О.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЛЕВЧЕНКО Л. О.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Драбівський районний суд Черкаської області

ЛЕВЧЕНКО Л. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні