Ухвала
від 14.02.2024 по справі 615/192/24
ВАЛКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 615/192/24

Провадження № 2/615/130/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2024 року м. Валки

Суддя Валківського районного суду Харківської області Токмакова А.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Валківської міської ради Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , приватний нотаріус Богодухівського районного нотаріального округу Харківської області Дем`яненко Валентина Олександрівна, про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

09.02.2024представник позивача ОСОБА_4 звернулася досуду зпозовною заявою,в якійпросить визнати запозивачем правовласності нагідротехнічну спорудуставка вс.Михайлівка натериторії Валківськоїміської територіальноїгромади Богодухівського району Харківської області, що знаходиться на земельній ділянці з кадастровим номером 6321284000:01:000:0208.

Перевіривши позовну заяву та додані до неї матеріали, суддя доходить висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст.175 ЦПК, яка передбачає обов`язкове зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Ст.176 ЦПК визначено, що ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування вартістю майна.

За змістом ст.4 ЗУ «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

За поданнядо судупозовної заявимайнового характеру,яка подана фізичною особоюабо фізичноюособою -підприємцем ставка судового збору складає 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Представник позивача визначила ціну позову в розмірі 14 144 грн., що, на її думку, є останньою відомою вартістю об`єкта майна (балансовою вартістю) на момент передачі ОСОБА_5 , тобто станом на 1961 рік згідно водогосподарського паспорту ставка. Із цього розрахунку позивачем сплачено судовий збір в мінімальному розмірі 1211,20 грн., який є необґрунтованим та очевидно не відповідає дійсній вартості майна, на яке позивач бажає отримати право власності.

У Національних стандартах бухгалтерського обліку визначено декілька видів вартості основних засобів: первісна, справедлива, залишкова, ліквідаційна, ринкова, відновлювальна, переоцінена, та ін. Пріоритетними видами оцінки вважаються оцінка за первісною та справедливою вартістю.Первісна вартість об`єктів основних засобів формується в момент їхнадходженняна підприємство, визначається як «історична (фактична) собівартість необоротних активів в сумі грошових коштів або справедливої вартості інших активів, сплачених (переданих), витрачених дляпридбання(створення) необоротних активів».

Справедлива вартість - це сума, за якою може бути здійснений обмін активу, або оплата зобов`язання в результаті операції між обізнаними, зацікавленими та незалежними сторонами.

Для визначення справедливої вартості основних засобів законом передбачено проведення експертної оцінки. Крім цілей бухгалтерського обліку проведення експертної оцінки майна є обов`язковим у випадках створення, реорганізації, банкрутства, ліквідації підприємств, приватизації, оренди, обміну державного майна, оподаткування та інших операцій.

Окрім того, близько 90% від вартості основних засобів у рибному господарстві складають гідротехнічні споруди, які у своїй масі були введені в експлуатацію в 50-80 роках минулого століття. Первісна вартість таких об`єктів за весь період експлуатації зазнала значних змін і не в змозі дати уявлення про їх реальну вартість. Тому визначення справедливої вартості основних засобів у рибному господарстві є необхідною умовою для відображення реальної ціни виробництва.

Оцінці підлягають майно та майнові права, які є об`єктами оцінки та класифікуються за різними ознаками. Об`єкти оцінки поділяються на об`єкти у матеріальній формі, у нематеріальній формі та об`єкти цілісного майнового комплексу. Об`єктами оцінки у матеріальній формі є рухоме та нерухоме майно.

Оцінка гідротехнічних споруд в рибному господарстві проводиться в такій послідовності:розрахунок вартості об`єкта вибраним методом; визначення права користування земельною ділянкою ;визначення права користування водними ресурсами.

Разом з тим, представником позивача не додано до позовної заяви оцінку гідротехнічних споруд, проведену в передбаченому законом порядку, а зазначена у водогосподарському паспорті ставка балансова вартість, на яку посилається представник, відповідає повній смітній вартості гідровузла станом на 1961 рік, а не однієї гідроспоруди.

Відповідно до ч.1 ст.185 ЦПК суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, позовну заяву слід залишити без руху і надати строк в десять днів із дня вручення копії ухвали для надання суду доказів щодо реальної вартості нерухомого майна, на яке претендує позивач, станом на дату подання позовної заяви до суду.

Керуючись ст.185,259-261 ЦПК України, суддя

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Валківської міської ради Харківської області, треті особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , приватний нотаріус Богодухівського районного нотаріального округу Харківської області Дем`яненко Валентина Олександрівна, про визнання права власності на спадкове майно залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вказані в ухвалі недоліки протягом десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз`яснити, що у разі, якщо позивач не усуне недоліки позовної заяви у встановлений судом строк, заява буде вважатись неподаною і повернута позивачеві.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.П. Токмакова

СудВалківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117003686
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —615/192/24

Ухвала від 23.09.2024

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Рішення від 19.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Рішення від 19.08.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 04.06.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 19.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 05.03.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Валківський районний суд Харківської області

Токмакова А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні