Ухвала
від 15.02.2024 по справі 632/122/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/122/24 провадження № 2/632/285/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження, призначення підготовчого провадження та витребування доказів

15 лютого 2024 рокум. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі судді Кочнєва О.В, вирішуючи питання відкриття провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення та про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

16.01.2024 року позивачка звернулася до суду із відповідним позовом, в якому просила:

- встановити факт, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 прийняв спадщину за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері ОСОБА_5 шляхом фактичного вступу в управління спадковим майном;

- визнати за позивачкою право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 у порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері ОСОБА_5 відповідно до вимог Цивільного кодексу України 1963 року.

В обгрунтування позову позивачка вказала неможливість оформити свої спадкові права після смерті чоловіка, який набув відповідне право на спадщину після смерті своєї матері, яка померла раніше, через відмову виконуючої обов`язки державного нотаріуса Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області Степанець О.Б. від 07.12.2023 року видавати відповідне свідоцтво про спадщину позивачці через відсутність встановлення факту прийняття померлим чоловіком померлої ОСОБА_4 спадщини після його померлої матері ОСОБА_5 .

Одночасно із позовною заявою ОСОБА_1 надала суду клопотання про витребування письмових доказів по цивільній справі, а саме, враховуючи необхідність повного та всебічного розгляду заявлених нею позовних вимог, просила витребувати:

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , 1921 року народження;

-з Первомайського міськрайонного суду Харківської області цивільну справу №2-1590/2007 за позовною заявою ОСОБА_1 .

Інших заяв та клопотань до суду від позивачки не надходило.

Позовна заява підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області за правилами виключної підсудності, передбаченими ч.1 ст.30 ЦПК України.

Вказану справу належить розглядати виключно у порядку загального позовного провадження на підставі п.2 ч.4 ст.274 ЦПК України, у зв`язку з чим по справі після відкриття провадження слід призначити підготовче провадження.

Заявлені позивачкою клопотання про витребування доказів слід задовольнити у повному обсязі як щодо витребування доказів щодо спадкових справ після померлих чоловіка та його матері (в разі відсутності таких справ надати відповідні витяги зі спадкового реєстру) з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області, так і в частині витребування цивільної справи №2-1590/2007 з архіву Первомайського міськрайонного суду Харківської області (в разі якщо справа не була знищена через закінчення строку її зберігання), оскільки вказані документи стосуються предмету позову та впливають на доказову справу по справі.

Тому вказана вимога позивачки є обгрунтованою та такою, яка підлягає задоволенню у порядку ст.84 ЦПК України з метою належного розгляду справи по суті.

Відповідно дозмін доЦПК України,які набуличинності 19.10.2023року,враховуючи реєстраціюпозивача вЕлектронному суді,суддя зазначає,що на підставі ч.7 ст.14 ЦПК України усі процесуальні документи по справі він буде надсилати стороні відповідача у порядку ч.5 ст.272 ЦПК України (особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд надсилає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 14, 84, 187, 196, 197, ч.5 ст.272, п.2 ч.4 ст.274, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення та про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями у порядку спадкування за законом, та призначити по справі перше судове засідання у підготовчому провадженні на 13 годину 00 хвилин 11 березня 2024 року за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3.

Витребувати:

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області (64102, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, 1/2 мікрорайон, буд. 7, приміщення 1-2) копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (за відсутності витяг зі спадкового реєстру про відсутність реєстрації спадкової справи);

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , 1921 року народження (за відсутності витяг зі спадкового реєстру про відсутність реєстрації спадкової справи);

-з архіву Первомайського міськрайонного суду Харківської області цивільну справу №2-1590/2007 за позовною заявою ОСОБА_1 .

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи засобами поштового зв`язку, окрім Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, яку повідомити засобами Електронного суду через відповідний кабінет, а також до Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області та до Первомайського міськрайонного суду Харківської області, а третім особам разом із копією позовної заяви, доданих до неї документів, зокрема, клопотання позивачки про витребування доказів. Відповідач має доступ до матеріалів справи засобами Електронного суду.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач зобов`язаний надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 191 ЦПК України, а також усі наявні у нього докази, якими він обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи (позивачці та кожній третій особі). У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Питання подання відповіді на відзив та заперечення вирішити у підготовчому провадженні.

Надати кожній третій особі час для подання письмових пояснень по суті позову на протязі п`ятнадцяти днів з дня отримання даної ухвали суду. Копія письмових пояснень повинна бути надіслана позивачці, відповідачу та іншій третій особі.

Повідомити позивачку та третіх осіб, що вони можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду. Відповідач має доступ до матеріалів справи засобами Електронного суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя -

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117004037
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —632/122/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні