Ухвала
від 28.02.2024 по справі 632/122/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/122/24

провадження № 2-во/632/8/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про виправлення описок в ухвалі судді

28 лютого 2024 р. м. Первомайський

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі:

судді - Кочнєва О.В.,

за участі секретаря Клименко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду без повідомлення сторін по справі питання виправлення описок в ухвалі судді про відкриття провадження, призначення підготовчого провадження та витребування доказів від 15 лютого 2024 року у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет позову, на стороні позивача, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про встановлення факту, що має юридичне значення та про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями у порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

16.01.2024 року позивачка звернулася до суду із відповідним позовом, в якому просила:

- встановити факт, що померлий ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 прийняв спадщину за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері ОСОБА_5 шляхом фактичного вступу в управління спадковим майном;

- визнати за позивачкою право власності на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 у порядку спадкування за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 матері ОСОБА_5 відповідно до вимог Цивільного кодексу України 1963 року.

В обгрунтування позову позивачка вказала неможливість оформити свої спадкові права після смерті чоловіка, який набув відповідне право на спадщину після смерті своєї матері, яка померла раніше, через відмову виконуючої обов`язки державного нотаріуса Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області Степанець О.Б. від 07.12.2023 року видавати відповідне свідоцтво про спадщину позивачці через відсутність встановлення факту прийняття померлим чоловіком померлої ОСОБА_4 спадщини після його померлої матері ОСОБА_5 .

Одночасно із позовною заявою ОСОБА_1 надала суду клопотання про витребування письмових доказів по цивільній справі, а саме, враховуючи необхідність повного та всебічного розгляду заявлених нею позовних вимог, просила витребувати:

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , 1921 року народження;

-з Первомайського міськрайонного суду Харківської області цивільну справу №2-1590/2007 за позовною заявою ОСОБА_1 .

Ухвалою судді від 15.02.2024 року провадження у справі було відкрито у загальному позовному провадженні, призначено підготовче провадження та витребувано:

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області (64102, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, 1/2 мікрорайон, буд. 7, приміщення 1-2) копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (за відсутності витяг зі спадкового реєстру про відсутність реєстрації спадкової справи);

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області належним чином завірену копію спадкової справи до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 , 1921 року народження (за відсутності витяг зі спадкового реєстру про відсутність реєстрації спадкової справи);

-з архіву Первомайського міськрайонного суду Харківської області цивільну справу №2-1590/2007 за позовною заявою ОСОБА_1 .

Ухвала в частині витребування цивільної справи №2-1590/2007 за позовною заявою ОСОБА_1 з архіву Первомайського міськрайонного суду Харківської області була виконана 22.02.2024 року.

23.02.2024 року на адресу суду надійшла заява позивачки про виправлення описок в ухвалі суду в частині невірно зазначено роки смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , а суддею в ухвалі було зазначено рік смерті як «2024» (а.с.51), що не відповідає фактичним обставинам справи та наданій суду копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого виконкомом Берецької сільської ради Первомайського району Харківської області України (а.с.9).

Враховуючи, що вказане питання розглядається судом без участі сторін по справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України.

Відповідно дост.269ЦПК Українисуд можез власноїініціативи абоза заявоюучасників справивиправити допущенів рішеннічи ухваліописки чиарифметичні помилки. Питанняпро внесеннявиправлень вирішуєтьсябез повідомленняучасників справи,про щопостановляється ухвала.Заява провнесення виправленьрозглядається протягомдесяти днівпісля їїнадходження. Ухвала про внесення виправлень надсилається всім особам, яким видавалося чи надсилалося судове рішення, що містить описки чи арифметичні помилки.

Жодних обмежень щодо вирішення питання виправлення описок у вказаній ухвалі до розгляду справи у підготовчому провадження на стадії подання відзиву діючий процесуальний закон не містить.

Судом встановлено, що в ухвалі судді від 15.02.2024 року про відкриття провадження, призначення підготовчого та витребування доказів у пояснювальній та пункті першому абзацу другого резолютивної частині невірно вказаний рік смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме зазначено невірно « ІНФОРМАЦІЯ_1 » замість вірного « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що суперечить дійсним фактичним обставинам справи та впливає на можливість витребування доказів з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області, а тому вказані описки повинні бути виправленні.

На підставі вищевикладеного, керуючись ч.2 ст.247, ч.2 ст.258, ст. 269, ч.1 ст.353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Виправити описки, допущені в ухвалі судді від 15.02.2024 року про відкриття провадження, призначення підготовчого та витребування доказів у пояснювальній та пункті першому абзацу другого резолютивної частині щодо невірно вказаного року смерті ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , а саме змінити невірно зазначений рік «07.02.2024» на вірний «07.02.2004» та викласти пункт перший абзацу другого резолютивної частини ухвали наступним чином:

«Витребувати:

-з Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області (64102, Харківська область, Лозівський район, м. Первомайський, 1/2 мікрорайон, буд. 7, приміщення 1-2) копію спадкової справи до майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (за відсутності витяг зі спадкового реєстру про відсутність реєстрації спадкової справи);».

В іншій частині ухвалу судді від 15 лютого 2024 року залишити без змін.

Копію цієї ухвали надіслати учасникам справи засобами поштового зв`язку, окрім Олексіївської сільської ради Лозівського району Харківської області, яку повідомити засобами Електронного суду через відповідний кабінет

Після набуття даною ухвалою чинності її копію направити до Первомайської державної нотаріальної контори Харківської області для виконання в частині витребуваних документів.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду безпосередньо або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області або шляхом використання підсистеми «Електронний суд» Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому копії ухвали суду.

Суддя Олег КОЧНЄВ

Дата ухвалення рішення28.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117301045
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —632/122/24

Рішення від 03.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 28.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 15.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні