Рішення
від 24.01.2024 по справі 183/8682/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/8682/23

№ 2/183/615/24

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24 січня 2024 року Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді - Дубовенко І.Г., за участю секретаря судового засідання Коваленко Л.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визнання права власності в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області з позовом до територіальної громади в особі Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визнання права власності в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В обґрунтування позову позивач посилався на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . ОСОБА_5 , є матір`ю її матері і відповідно її бабусею. ІНФОРМАЦІЯ_3 бабуся померла. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 є матір`ю бабусі позивача, і відповідно її прабабусею. ІНФОРМАЦІЯ_5 прабабуся померла. Після смерті матері позивача відкрилась спадщина на майно: 1/3 частку земельної ділянки площею 5,15 та, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Перещепинської міської ради, кадастровий номер 1223210500:01:019:0667; квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 ; квартиру, розташовану за адресою: АДРЕСА_2 . Позивачка звернулась до нотаріуса с заявою про прийняття спадщини, а в подальшому про видачу свідоцтва про право на спадщину та оформила свої спадкові права на два об`єкта спадкового майна. Однак щодо квартири, розташованої за адресою: АДРЕСА_2 - їй було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії, в зв`язку з тим, що за наданими позивачем документами не вбачається факт прийняття спадщини матір`ю позивача після своєї бабусі, у зв`язку з чим позивачу запропоновано звернутися до суду. Спірна квартира на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом належала прабабусі позивача - ОСОБА_6 , що також стверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 2845304 від 17.02.2004 року. Після смерті ОСОБА_6 єдиним спадкоємцем першої черги була її донька ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , оскільки більше дітей у неї не було, а чоловік помер до її смерті. Враховуючи що бабуся позивача померла до смерті прабабусі ОСОБА_6 , мати позивача ОСОБА_8 , як спадкоємець першої черги за правом представлення, прийняла спадщину після смерті своєї бабусі, оскільки на момент смерті прабабусі мати позивачки фактично проживала разом із нею за адресою: АДРЕСА_3 . У зв`язку з тим, що іншим чином ніж рішенням суду позивач не може захистити свої права, вимушена звернутися до суду з позовом.

Відповідач відзив на позов не подав.

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 26 липня 2023 року провадження у справі відкрито, ухвалено здійснювати розгляд справи в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання.

05 вересня 2023 року за заявою представника позивача ухвалою суду витребувані докази у справі.

13 жовтня 2023 року на адресу суду надійшла копія спадкової справи після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 04 грудня 2024 року закрите підготовче провадження та справу призначено до розгляду.

Позивач подав заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити, не заперечує проти заочного розгляду справи.

Відповідачі в судове засідання не з`явилися, були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

Третя особа у судове засідання не з`явилась, подавши заяву в якій просить розглянути справу за її відсутності.

Згідно ч. 4 ст. 223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення). За згодою представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 280 ЦПК України.

У зв`язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши підстави позову, докази з точки зору належності та допустимості, а у своїй сукупності з точки зору достатності встановив такі факти і відповідні їм правовідносини.

Судом по справі встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , про що виконавчим комітетом Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області складено відповідний актовий запис № 211 від 08 листопада 2021 року.

Позивач у справі ОСОБА_1 є доькою ОСОБА_3 , що підтверджується свідоцтвом про її народження та свідоцтвом про реєстрацію шлюбу, прізвище якої після реєстрації шлюбу змінено на ОСОБА_10 .

ІНФОРМАЦІЯ_3 померла ОСОБА_11 , яка є матір`ю ОСОБА_12 та бабусею позивача, що підтверджується відповідними витягами з Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Згідно свідоцтва про народження ОСОБА_13 , її батьками вказані: ОСОБА_14 та ОСОБА_6 .

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть, ОСОБА_6 померла ІНФОРМАЦІЯ_5 в місті Перещепине Новомосковського району.

З копії актового запису про смерть №13 від 26 січня 2005 року, складеного виконавчим комітетом Перещепинської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області вбачається, що ОСОБА_6 до дня смерті проживала за адресою: АДРЕСА_2 , довідку для отримання допомоги на поховання тримала ОСОБА_8 - онука померлої.

З копії спадкової справи № 722 за 2021 рік, заведеної після смерті ОСОБА_3 вбачається, що:

- 22 грудня 2021 року з заявою про прийняття спадщини за заповітом звернулась позивач ОСОБА_1 ;

- з довідки за № 2.25-70 від 10 січня 2022 року, виданої Перещепинською міською радою Новомосковського району, вбачається, що ОСОБА_3 була зареєстрована та постійно проживала з 17 грудня 2012 року до дня смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Разом з ОСОБА_3 в квартирі були зареєстровані: ОСОБА_1 - донька, ОСОБА_15 - онук, ОСОБА_16 - онук;

- з довідки за № 2.25-69 від 10 січня 2022 року, виданої Перещепинською міською радою Новомосковського району, вбачається, що ОСОБА_6 була зареєстрована та постійно проживала з 20 січня 2004 року по день смерті - ІНФОРМАЦІЯ_5 за адресою: АДРЕСА_2 . Разом з ОСОБА_6 в квартирі була зареєстрована ОСОБА_2 .

- 28 вересня 2022 року з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 на: квартиру АДРЕСА_4 , транспортний засіб марки DAEWOO моделі LANOS TF69Y, 2007 року випуску, реєстраційний номер НОМЕР_1 звернулась ОСОБА_1 . В той же день їй були видані свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно.

- 20 квітня 2023 року з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_3 на: 1/3 частки земельної ділянки площею 5,15 га, кадастровий номер 1223210500:01:019:0667, що розташована на території Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області звернулась ОСОБА_1 . В той же день їй було видано свідоцтва про право на спадщину на спадкове майно.

Як вбачається з копії свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 15 грудня 2003 року, посвідченого державним нотаріусом Новомосковської районної державної нотаріальної контори Крутько Л.П., ОСОБА_6 отримала свідоцтво про право на спадщину за заповітом на спадкове майно - квартиру АДРЕСА_3 . 17 лютого 2004 року право власності на квартиру АДРЕСА_3 було зареєстровано Новомосковським районним комунальним підприємством бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор».

Відповідно до вимог ст. 4 ЦПК України - кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно із ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Як встановлено вимогами ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 1216, 1217 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За правилами ст. 1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у ст. 1261-1265 цього Кодексу. Право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1 ст. 1266 ЦК України внуки, правнуки спадкодавця спадкують ту частку спадщини, яка належала б за законом їхнім матері, батькові, бабі, дідові, якби вони були живими на час відкриття спадщини.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

За правилами ч. 1 ст. 1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. ст.1261, 1262 ЦК України визначено, що у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки. У другу чергу право на спадкування за законом мають рідні брати та сестри спадкодавця, його баба та дід як з боку батька, так і з боку матері.

Згідно ст. ст. 1268, 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Не допускається прийняття спадщини з умовою чи із застереженням. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини.

Статтею 1274 ЦК України передбачено, що спадкоємець за заповітом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь іншого спадкоємця за заповітом. Спадкоємець за законом має право відмовитися від прийняття спадщини на користь будь-кого із спадкоємців за законом незалежно від черги. Спадкоємець має право відмовитися від частки у спадщині спадкоємця, який відмовився від спадщини на його користь.

Згідно з роз`ясненнями, викладеними в пункті 3.1 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування, право власності спадкоємця на спадкове майно підлягає захисту в судовому порядку шляхом його визнання у разі, якщо таке право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином в судовому засіданні встановлено що за життя ОСОБА_6 не залишила заповіт, однак мати позивачки - ОСОБА_3 фактично прийняла спадщину після смерті бабусі за правом представлення, оскільки донька ОСОБА_6 - ОСОБА_17 , яка є матір`ю ОСОБА_3 померла ще ІНФОРМАЦІЯ_3 . ОСОБА_3 піклувалась про свою бабусю до самої смерті, оскільки бабуся тяжко хворіла і дуже погано себе почувала, проживала разом з нею за адресою: АДРЕСА_2 . Крім того, суд вважає встановленим факт, що ОСОБА_3 фактично вступила у володіння спадковим майном, оскільки вже після смерті ОСОБА_6 укладала договори про реструктуризацію заборгованості, а в подальшому сплатила всі комунальні платежі, укладала дозвіл на проведення індивідуального опалення у спадковій квартирі, технічні умови, сплачувала квитанції.

Після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_7 , відкрилася спадщина на вказане нерухоме майно. Єдиним спадкоємцем за законом, який прийняв спадщину після її смерті є позивач, яка своєчасно звернулась до нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини.

А тому позовні вимоги позивача про визнання права власності на квартиру АДРЕСА_3 в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 - підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 76-81, 89, 258-259, 263-268 ЦПК України, суд -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_1 до територіальної громади в особі Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, ОСОБА_2 , третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна про визнання права власності в порядку спадкування за законом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на квартиру АДРЕСА_3 в порядку спадкування за законом після смерті матері - ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом 30 днів з моменту отримання ним копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Дніпровського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасники справи:

Позивач: ОСОБА_1 , (РНОКПП НОМЕР_2 , адреса місця проживання: АДРЕСА_5 );

Відповідач: територіальної громади в особі Перещепинської міської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04338463, адреса місцезнаходження: вулиця Шевченка, будинок 43 м. Перещепине Новомосковський район Дніпропетровської області, 51200; електронна адреса: nmpereshmr@mail.dp.gov.ua);

Відповідач: ОСОБА_2 ( РНОКПП невідомий, адреса місця реєстрації: АДРЕСА_6 );

Третя особа: приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області Ріхтер Наталія Володимирівна (адреса місцезнаходження: АДРЕСА_7 , адреса електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_8 ).

Рішення суду складено і підписано 24 січня 2024 року.

Суддя І.Г.Дубовенко

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117004920
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —183/8682/23

Рішення від 24.01.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 05.09.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Дубовенко І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні