Ухвала
від 13.02.2024 по справі 902/1504/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

13 лютого 2024 р. Справа № 902/1504/23

Господарський суд Вінницької області у складі: головуючий суддя Тісецький С.С., секретар судового засідання Шарафіна С.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду матеріали у справі

за заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБД" (вул. Стрийська, 6, м.Київ, 03062; код ЄДРПОУ 37988621)

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Оіл Енерджі Старт" (вул. Праведників Світу, 21в, м. Вінниця, 21036; код ЄДРПОУ 45068870)

про відкриття провадження у справі про банкрутство

за участю :

ТОВ "ТБД": Слободянін М.В.

В С Т А Н О В И В :

07.12.2023 року до суду надійшла заява ТОВ "ТБД" б/н від 04.12.2023 року (вх.№ 1536/23) до ТОВ "Оіл Енерджі Старт" про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою від 11.12.2023 року прийнято заяву ТОВ "ТБД" б/н від 04.12.2023 року (вх.№ 1536/23) до ТОВ "Оіл Енерджі Старт" про відкриття провадження у справі про банкрутство, до розгляду. Призначено підготовче засідання на 13.02.2024 року.

12.02.2024 року до суду від арбітражного керуючого Кравченка С.О. надійшло клопотання № 01-34/1063 від 10.02.2024 року про розгляд заяви про згоду на призначення розпорядником майна боржника у справі № 902/1504/23 за відсутності арбітражного керуючого.

12.02.2024 року до суду від представника ТОВ "ТБД" надійшло уточнення б/н від 12.02.2024 року до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

В судове засідання на визначену дату з`явився представник заявника. Боржник повноважного представника для участі в судовому засіданні не направив, витребуваних доказів та відзиву на заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство, до суду не подав.

Водночас, суд зважає на те, що відповідно до ст. 129 Конституції України, суддя, здійснюючи правосуддя, є незалежним та керується верховенством права. Основними засадами судочинства є, зокрема, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, розумні строки розгляду справи судом.

Кожна держава встановлює правила судової процедури, зокрема й процесуальні заборони та обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух. Доступ до правосуддя здійснюється шляхом точного, послідовного і неухильного дотримання процесуального алгоритму, що передбачений Господарським процесуальним кодексом України.

Статтею 42 ГПК України визначено права та обов`язки учасників судового процесу, зокрема учасники справи зобов`язані: виявляти повагу до суду та до інших учасників судового процесу; сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; з`являтися в судове засідання за викликом суду, якщо їх явка визнана судом обов`язковою; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази тощо.

Відповідно до пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікованої Законом України від 17.07.1997 р. (Закон України від 17.07.1997 р. №475/97 - ВР), кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов`язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення.

Перебіг строків судового розгляду у цивільних справах починається з часу надходження позовної заяви до суду, а закінчується ухваленням остаточного рішення у справі, якщо воно не на користь особи (справа "Скопелліті проти Італії" від 23.11.1993 р.), або виконанням рішення, ухваленого на користь особи (справа "Папахелас проти Греції" від 25.03.1999 р.).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду неефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням частини 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (параграфи 66, 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 р. у справі "Смірнова проти України").

Як вбачається з матеріалів справи, про дату, час та місце розгляду справи боржник повідомлений належним чином, ухвалою суду від 11.12.2023 року, копія якої була надіслана на відому суду адресу електронної пошти - alikalik11@ukr.net; також копію вказаної ухвали суду було надіслано засобами поштового зв`язку за адресою місцезнаходження юридичної особи: вул. Праведників Світу, 21в, м. Вінниця, 21036. Відповідно до відомостей, що містяться на сайті АТ "Укрпошта", ухвала суду від 11.12.2023 року (поштове відправлення зі штрихкодовим ідентифікатором 0600237884580) отримана боржником 21.12.2023 року.

Згідно до ч. 2 ст. 35 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - КУзПБ), підготовче засідання суду проводиться не пізніше 14 днів з дня постановлення ухвали про прийняття заяви про відкриття провадження у справі, а за наявності поважних причин (здійснення сплати грошових зобов`язань кредиторам тощо) - не пізніше 20 днів.

Згідно абз. 2 ч. 1 ст. 39 КУзПБ, неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

Слід зазначити, що відкладення розгляду справи є правом та прерогативою суду, основною передумовою для якого є не відсутність у судовому засіданні представників сторін учасників справи, а неможливість вирішення справи у відповідному судовому засіданні (стаття 202 ГПК України).

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що боржника було належним чином повідомлено про дату та час проведення судового засідання у цій справі, суд дійшов висновку про відсутність підстав для відкладення розгляду справи та можливість розгляду справи за відсутності представника боржника за наявними матеріалами справи.

В судовому засіданні, представник заявника надав суду пояснення по суті заяви та уточнення до заяви, просив суд відкрити провадження у справі про банкрутство та призначити розпорядником майна арбітражного керуючого Кравченка С.О.

Суд, заслухавши представника заявника, дослідивши матеріали заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство та надані докази, встановив наступне.

За змістом заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство та матеріалів справи, вбачається, що 05.06.2023 року між ТОВ "ТБД" (Постачальник) та ТОВ "Оіл Енерджі Старт" (Покупець) укладено договір № 05062023/1 поставки нафтопродуктів, за умовами якого, Постачальник зобов`язується передати у власність Покупця, а Покупець зобов`язується прийняти та оплатити нафтопродукти, надалі - "Продукція", за цінами та в кількості відповідно до додаткових угод до цього Договору (надалі - Додаткові угоди), що є його невід`ємною частиною та які укладаються Сторонами на підставі письмових заявок Покупця. Заявки Покупця надаються Постачальнику не пізніше 1-го робочого дня до дати відвантаження Продукції. Форма заявок зазначена у Додатку № 1 до цього Договору. В Додаткових угодах зазначаються асортимент Продукції, її кількість, одиниця виміру, ціна, умови поставки, строк оплати.

Загальна вартість цього Договору дорівнює вартості всієї Продукції відповідно до Додаткових угод (п. 2.1.).

Покупець зобов`язується оплатити повну вартість Продукції на підставі рахунку-фактури Постачальника на умовах 100% передоплати в строк, встановлений у Додатковій угоді. В платіжних документах Покупець зобов`язується зазначити призначення платежу, що дозволяє однозначно віднести відповідний платіж в якості оплати Продукції на підставі відповідної Додаткової угоди (п. 2.2.).

Обов`язок Покупця по оплаті вважається виконаним з моменту зарахування грошових коштів Покупця на поточний рахунок Постачальника (п. 2.3.).

У випадку оплати Продукції після закінчення строку, зазначеного у Додатковій угоді, чи надходження грошових коштів у відношенні яких неможливо однозначно визначити їх призначення в якості оплати Продукції, що поставляється у відповідності до відповідної Додаткової угоди, Постачальник вправі відмовитися від відвантаження даної партії Продукції Покупцю та повернути Покупцю отримані від Покупця грошові кошти (п. 2.4.).

Остаточні розрахунки між Сторонами по цьому Договору по кожній поставці Продукції здійснюються на підставі актів приймання-передачі Продукції та/чи накладних (п. 2.5.).

Продукція може поставлятися Покупцю на умовах EXW склад Постачальника та/або FCA склад

Постачальника та/або СРТ пункт призначення, та/або DDP склад Покупця в редакції "Інкотермс" 2010р. Умови конкретної поставки визначаються Сторонами у відповідних Додаткових угодах до цього Договору (п. 3.1).

Поставка партії Продукції вважається узгодженою, а заявка Покупця вважається прийнятою Постачальником до виконання з дати підписання Сторонами Додаткової угоди. Об`єм заявки, прийнятий до виконання, визначається найменуванням Продукції та її кількістю, що зазначені у Додатковій угоді (п. 3.2.).

Постачальник вважається таким, що виконав своє зобов`язання по поставці Продукції з моменту передачі Продукції Покупцю (представнику Покупця) чи перевізнику Покупця, в залежності від умов поставки, що зазначені у відповідних Додаткових угодах. Факт передачі Продукції підтверджується актом приймання-передачі Продукції та/чи накладною.

Датою поставки Продукції вважається дата, що зазначена в акті приймання-передачі Продукції та/чи накладній (п. 3.3.).

Цей Договір вступає в силу з моменту його підписання Сторонами і діє до "31" грудня 2023 року, а в частині взаєморозрахунків - до повного їх виконання. У випадку, якщо за 1 (один) календарний місяць до закінчення строку дії цього Договору ні одна із Сторін не попередить іншу Сторону про його розірвання, Договір вважається пролонгованим на кожний наступний календарний рік на тих же умовах (п. 7.1).

На виконання умов договору, ТОВ "ТБД" поставило ТОВ "Оіл Енерджі Старт" товар на загальну суму 53 398 969,45 грн., що підтверджується копіями:

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №1, видаткової накладної №787, товарно-транспортної накладної №000000766 та акту приймання передачі 1.10062023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №2, видаткової накладної №788, товарно-транспортної накладної №000000767 та акту приймання передачі 2.10062023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №3, видаткової накладної №793, товарно-транспортної накладної №000000776 та акту приймання передачі 3.11062023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №4, видаткової накладної №785, товарно-транспортної накладної №000000777 та акту приймання передачі 4.11062023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди № 5, видаткової накладної №786, товарно-транспортної накладної №000000778 та акту приймання передачі 5. 11062023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №6, видаткової накладної №1258, товарно-транспортної накладної №000001228 та акту приймання передачі 6.17082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №7, видаткової накладної №1262, товарно-транспортної накладної №000001230 до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №8, видаткової накладної №1261, товарно-транспортної накладної №000001234 та акту приймання передачі 8.21082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №9, видаткової накладної №1265, товарно-транспортної накладної №000001235 та акту приймання передачі 9.21082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №10, видаткової накладної №1271, товарно-транспортної накладної №000001243 та акту приймання передачі 10.22082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №11, видаткової накладної №1278, товарно-транспортної накладної №000001249 та акту приймання передачі 11.24082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №12, видаткової накладної №1288, товарно-транспортної накладної №000001258 та акту приймання передачі 12.25082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №13, видаткової накладної №1289, товарно-транспортної накладної №000001259 та акту приймання передачі 13. 25082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №14, видаткової накладної №1290, товарно-транспортної накладної №000001260 та акту приймання передачі 14. 25082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №15, видаткової накладної №1291, товарно-транспортної накладної №000001261 та акту приймання передачі 15. 25082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №16, видаткової накладної №1300, товарно-транспортної накладної №0000001262 та акту приймання передачі 16. 25082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального Додаткової угоди №17, видаткової накладної №1301, товарно-транспортної накладної №000001263 та акту приймання передачі 17.25082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №18, видаткової накладної №1315, товарно-транспортної накладної №000001280 та акту приймання передачі 18.29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №19, видаткової накладної №1314, товарно-транспортної накладної №000001281 та акту приймання передачі 19. 29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №20, видаткової накладної №1316, товарно-транспортної накладної №000001283 та акту приймання передачі 20. 29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №21, видаткової накладної №1317, товарно-транспортної накладної №000001284 та акту приймання передачі 21. 29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №22, видаткової накладної №1318, товарно-транспортної накладної №000001285 та акту приймання передачі 22. 29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №23, видаткової накладної №1319, товарно-транспортної накладної №000001286 та акту приймання передачі 23. 29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №24, видаткової накладної №1320, товарно-транспортної накладної №000001282 та акту приймання передачі 24. 29082023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №25, видаткової накладної №1343, товарно-транспортної накладної №000001295 та акту приймання передачі 25.10092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №26, видаткової накладної №1347, товарно-транспортної накладної №000001311 та акту приймання передачі 27.02092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №27, видаткової накладної №1348, товарно-транспортної накладної №000001312 та акту приймання передачі 27.02092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №28, видаткової накладної №1395, товарно-транспортної накладної №000001361 та акту приймання передачі 28.05092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №29, видаткової накладної №1437, товарно-транспортної накладної №000001402 та акту приймання передачі 29.09092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №30, видаткової накладної №1438, товарно-транспортної накладної №000001403 та акту приймання передачі 30.09092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №31, видаткової накладної №1480, товарно-транспортної накладної №000001439 та акту приймання передачі 31.13092023 товару до неї;

додаткової угоди №32, видаткової накладної №1501, товарно-транспортної накладної №000001440 та акту приймання передачі 32.16092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №33, видаткової накладної №1509, товарно-транспортної накладної №000001453 та акту приймання передачі 33.19092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №34, видаткової накладної №1598, товарно-транспортної накладної №000001554 та акту приймання передачі 34.29092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №35, видаткової накладної №1601, товарно-транспортної накладної №000001557 та акту приймання передачі 35.29092023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №36, видаткової накладної №1645, товарно-транспортної накладної №000001603 та акту приймання передачі 36.02102023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №37, видаткової накладної №1648, товарно-транспортної накладної №000001606 та акту приймання передачі 37.02102023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №38, видаткової накладної №1668, товарно-транспортної накладної №000001626 та акту приймання передачі 38.04102023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №39, видаткової накладної №1689, товарно-транспортної накладної №000001645 та акту приймання передачі 39.05102023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального та Додаткової угоди №40, видаткової накладної №1702, товарно-транспортної накладної №000001660 та акту приймання передачі 40.07102023 товару до неї;

заявки на відвантаження пального Додаткової угоди №41, видаткової накладної №1784, товарно-транспортної накладної №00000|742 та акту приймання передачі 41.22102023 товару.

За отриманий товар ТОВ "Оіл Енерджі Старт" розрахувалось частково, сплативши на рахунок ТОВ "ТБД" кошти в загальному розмірі 34 008 884,67 грн, що стверджується копіями платіжних доручень: № 105 від 06.06.2023, № 104 від 06.06.2023, № 110 від 06.06.2023, № 106 від 06.06.2023, № 103 від 06.06.2023, № 111 від 07.06.2023, № 112 від 08.06.2023, № 114 від 08.06.2023, №113 від 08.06.2023, № 121 від 13.06.2023, №119 від 13.06.2023, №118 від 13.06.2023, № 125 від 14.06.2023, № 126 від 14.06.2023, № 196 від 21.08.2023, № 198 від 21.08.2023, № 197 від 21.08.2023, №199 від 22.08.2023, № 200 від 22.08.2023, № 201 від 23.08.2023, №202 від 23.08.2023, № 206 від 24.08.2023, № 207 від 24.08.2023, № 205 від 24.08.2023, № 208 від 25.08.2023, № 213 від 28.08.2023, № 209 від 28.08.2023, № 214 від 29.08.2023, № 215 від 29.08.2023, № 216 від 30.08.2023, № 219 від 30.08.2023, № 218 від 30.08.2023, № 217 від 30.08.2023, № 223 від 31.08.2023, № 220 від 31.08.2023, № 221 від 31.08.2023, № 222 від 31.08.2023, № 224 від 01.09.2023, № 225 від 01.09.2023, № 226 від 04.09.2023, № 229 від 04.09.2023, № 227 від 04.09.2023, № 230 від 04.09.2023, № 228 від 04.09.2023, № 233 від 05.09.2023, № 232 від 05.09.2023, № 231 від 05.09.2023, № 236 від 06.09.2023, № 235 від 06.09.2023, № 237 від 06.09.2023, № 234 від 06.09.2023, № 247 від 08.09.2023, № 249 від 08.09.2023, № 246 від 08.09.2023, № 248 від 08.09.2023, № 251 від 11.09.2023, № 250 від 11.09.2023, № 254 від 12.09.2023, № 253 від 12.09.2023, № 260 від 13.09.2023, № 259 від 13.09.2023, № 261 від 14.09.2023, № 262 від 14.09.2023, № 265 від 15.09.2023, № 275 від 20.09.2023, № 288 від 22.09.2023, № 290 від 25.09.2023, № 293 від 26.09.2023, № 309 від 29.09.2023, № 306 від 29.09.2023, № 310 від 29.09.2023, № 307 від 29.09.2023, № 305 від 29.09.2023, № 308 від 29.09.2023, № 303 від 29.09.2023, № 304 від 29.09.2023, № 315 від 02.10.2023, № 313 від 02.10.2023, № 311 від 02.10.2023, № 316 від 02.10.2023, № 314 від 02.10.2023, № 318 від 03.10.2023, № 319 від 03.10.2023, № 317 від 03.10.2023, № 322 від 04.10.2023, № 320 від 04.10.2023, № 321 від 04.10.2023, № 336 від 05.10.2023, № 332 від 05.10.2023, № 331 від 05.10.2023, № 346 від 06.10.2023, № 348 від 09.10.2023, № 347 від 09.10.2023, № 354 від 10.10.2023, № 373 від 18.10.2023, № 362 від 18.10.2023, № 379 від 20.10.2023, № 403 від 28.10.2023, № 406 від 30.10.2023, № 389 від 31.10.2023, № 412 від 01.11.2023, № 420 від 03.11.2023, № 443 від 13.11.2023, № 448 від 14.11.2023, № 454 від 15.11.2023, № 458 від 17.11.2023, № 457 від 17.11.2023, № 460 від 20.11.2023, № 461 від 21.11.2023, № 471 від 24.11.2023, № 472 від 27.11.2023, № 473 від 28.11.2023, № 474 від 29.11.2023, № 480 від 30.11.2023, № 487 від 02.12.2023.

Також, як зазначено заявником в уточнені б/н від 12.02.2024 року до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство, боржником з дати подання до суду даної заяви і до першого підготовчого засідання, було здійснено часткове погашення заборгованості, на загальну суму 436 000,00 грн (згідно платіжних доручень: № 495 від 18.12.2023, № 501 від 19.12.2023, № 509 від 21.12.2023, № 520 від 26.12.2023, № 521 від 28.12.2023), про що надано акт звірки взаємних розрахунків за період з 01.01.2023-04.02.2024 року, згідно якого заборгованість ТОВ "Оіл Енерджі Старт" перед ТОВ "ТБД" становить 18 954 084,78 грн.

Відтак, заборгованість ТОВ "Оіл Енерджі Старт" перед ТОВ "ТБД" становить 18 954 084,78 грн.

Посилаючись на наведені обставини, заявник з урахуванням уточнення б/н від 12.02.2024 року просить суд: відкрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Оіл Енерджі Старт"; визнати конкурсні незабезпечені грошові вимоги ТОВ "ТБД" в розмірі 18 954 084,78 грн.

Обставини викладені у заяві підтверджуються наданими доказами.

Як зазначено раніше, боржник відзив на заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство до суду не подав.

З врахуванням встановлених обставин справи, суд дійшов таких висновків.

Відповідно до ч. 1, ч. 3 ст. 3 ГПК України, судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

За змістом ч. 3 ст. 13 ГПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

В силу ч. 1, ч. 2 ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ГПК України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Згідно ч. 1, ч. 2 ст. 79 ГПК України, наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування.

Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

За змістом ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Аналізуючи питання обсягу дослідження доводів учасників справи та їх відображення у судовому рішенні, суд першої інстанції спирається на висновки, що зробив Європейський суд з прав людини від 18.07.2006 у справі "Проніна проти України", в якому Європейський суд з прав людини зазначив, що п. 1 ст. 6 Конвенції зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі ст.6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи.

Аналогічна правова позиція викладена у постановах від 13.03.2018, від 24.04.2019, від 05.03.2020 Верховного Суду по справах № 910/13407/17, № 915/370/16 та № 916/3545/15.

Як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, 05.06.2023 року між ТОВ "ТБД" (Постачальник) та ТОВ "Оіл Енерджі Старт" (Покупець) укладено договір № 05062023/1 поставки нафтопродуктів, на виконання умов якого ТОВ "ТБД" було поставлено ТОВ "Оіл Енерджі Старт" товар на загальну суму 53 398 969,45 грн.

За отриманий товар ТОВ "Оіл Енерджі Старт" розрахувалось частково, сплативши на рахунок ТОВ "ТБД" кошти в загальному розмірі 34 444 884,67 грн.

Отже, зважаючи на умови зазначеного вище договору, між сторонами виникли договірні правовідносини щодо поставки товару та його оплати.

Згідно ч. 1 ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Стаття 525 ЦК України передбачає, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

За змістом ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Приписи ст. 610 ЦК України визначають, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ч. 1 ст. 612 ЦК України, боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 625 ЦК України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання.

В силу ч. 1 ст. 627 ЦК України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Частиною 1 ст. 628 ЦК України, передбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно ст. 629 ЦК України, договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 712 ЦК України, за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Судом встановлено, що станом на момент проведення підготовчого засідання у цій справі, матеріали справи не містять доказів щодо оплати Боржником заборгованості за поставлений товар за договором № 05062023/1 поставки нафтопродуктів, в загальному розмірі 18 954 084,78 грн.

Наведені вище обставини стали підставою звернення ТОВ "ТБД" до суду з заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство ТОВ "Оіл Енерджі Старт".

Згідно ч. 1 ст. 2 КУзПБ, провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України. Застосування положень Господарського процесуального кодексу України та інших законодавчих актів України здійснюється з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Приписи ст. 1 КУзПБ, передбачають, що боржник - юридична особа або фізична особа, у тому числі фізична особа - підприємець, неспроможна виконати свої грошові зобов`язання, строк виконання яких настав.

Грошове зобов`язання (борг) - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях. До складу грошових зобов`язань боржника, у тому числі зобов`язань щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, не включаються неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції, визначені на дату подання заяви до господарського суду, а також зобов`язання, що виникли внаслідок заподіяння шкоди життю і здоров`ю громадян, зобов`язання з виплати авторської винагороди, зобов`язання перед засновниками (учасниками) боржника - юридичної особи, що виникли з такої участі. Склад і розмір грошових зобов`язань, у тому числі розмір заборгованості за передані товари, виконані роботи і надані послуги, сума кредитів з урахуванням відсотків, які зобов`язаний сплатити боржник, визначаються на день подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. При поданні заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) розмір грошових зобов`язань визначається на день подання до господарського суду такої заяви.

Кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, які мають підтверджені у встановленому порядку документами вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника; конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Неплатоспроможність - неспроможність боржника (іншого, ніж страховик або кредитна спілка) виконати після настання встановленого строку грошові зобов`язання перед кредиторами не інакше, як через застосування процедур, передбачених цим Кодексом, або встановлена Національним банком України неплатоспроможність страховика відповідно до Закону України "Про страхування" чи неплатоспроможність кредитної спілки відповідно до Закону України "Про кредитні спілки".

Порядок відкриття провадження у справі про банкрутство регламентований статтею 39 КУзПБ.

Відповідно до ч.ч. 1-3, 5, 6 ст. 39 КУзПБ, перевірка обґрунтованості вимог заявника, а також з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться в порядку, передбаченому цим Кодексом.

Неявка у підготовче засідання сторін та представника державного органу з питань банкрутства, а також відсутність відзиву боржника не перешкоджають проведенню засідання.

У підготовчому засіданні господарський суд розглядає подані документи, заслуховує пояснення сторін, оцінює обґрунтованість заперечень боржника, вирішує інші питання, пов`язані з розглядом справи.

Якщо провадження у справі відкривається за заявою кредитора, господарський суд перевіряє можливість боржника виконати майнові зобов`язання, строк яких настав. Боржник може надати підтвердження спроможності виконати свої зобов`язання та погасити заборгованість.

За результатами розгляду заяви про відкриття провадження у справі та відзиву боржника господарський суд постановляє ухвалу про: відкриття провадження у справі; відмову у відкритті провадження у справі.

Господарський суд відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо: вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження; вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду.

Суд звертає увагу на те, що у цій справі судом не встановлено підстав для відмови у відкритті провадження у справі про банкрутство.

Частина 13 ст. 39 КУзПБ, передбачає, що процедура розпорядження майном вводиться господарським судом на строк, визначений частиною другою статті 44 цього Кодексу, одночасно з постановленням ухвали про відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 2 ст. 41 КУзПБ, мораторій на задоволення вимог кредиторів вводиться одночасно з відкриттям провадження у справі про банкрутство, про що зазначається в ухвалі господарського суду. Ухвала є підставою для зупинення вчинення виконавчих дій. Про запровадження мораторію розпорядник майна повідомляє відповідному органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого перебуває виконавче провадження на виконанні.

Згідно ч. 2 ст. 44 КУзПБ, процедура розпорядження майном боржника вводиться строком до 170 календарних днів.

Також, частиною 4 ст. 236 ГПК України визначено, що при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Згідно постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 28.09.2022 року у справі № 910/430/22, наявність боргу при ініціюванні справи про банкрутство підтверджується доказами у відповідному обсязі, виходячи з правової природи правовідносин між боржником та кредитором. Доказами на підтвердження наявності боргу можуть бути, зокрема, судові рішення, господарські правочини, первинні бухгалтерські документи, які містять відомості про господарську операцію та підтверджують її здійснення. Такими доказами можуть бути, зокрема, банківські виписки, платіжні доручення, видаткові накладні, довідки, листи, протоколи, та будь-які інші докази, що доводять факт невиконання відповідачем своїх зобов`язань.

Стадія відкриття провадження у справі про банкрутство має своїми наслідками не лише заходи процесуального характеру, а й майнового. При цьому, внаслідок введення мораторію на задоволення вимог кредиторів, ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство поширюється на майнові відносини між боржником та невизначеним на момент винесення ухвали підготовчого засідання колом осіб - конкурсних кредиторів.

За таких обставин, на думку Верховного Суду, обов`язком ініціюючого кредитора є надання суду достатніх належних доказів існування непогашеного грошового зобов`язання боржника перед кредитором з метою виключення у майбутньому розумних сумнівів інших кредиторів боржника в обґрунтованості відкриття провадження у справі про банкрутство (постанова Верховного Суду від 18.02.2021 у справі № 904/3251/20).

Тож, важливим питанням при відкритті провадження у справі про банкрутство є питання обґрунтованості кредиторських вимог ініціюючого кредитора, за заявою якого відкривається провадження у справі.

Верховний Суд у складі суддів палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у постанові від 22.09.2021 у справі № 911/2043/20 також зазначив, що з моменту відкриття провадження у справі банкрутство боржник перебуває в особливому правовому режимі, який змінює весь комплекс юридичних правовідносин боржника (аналогічний за змістом правовий висновок, викладений у постанові Великої Палати Верховного Суду від 12.03.2019 у справі № 918/420/16 та в низці постанов Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справах про банкрутство).

Тому, з огляду на важливі правові наслідки відкриття провадження у справі про банкрутство, які, крім заявника та боржника, стосуються невизначеного кола осіб - потенційних кредиторів боржника, ухваленню відповідного рішення суду має передувати системний аналіз обставин, пов`язаних із правовідносинами, з посиланням на які заявник обґрунтовує свої вимоги до боржника, на підставі поданих доказів. Лише після з`ясування та перевірки таких обставин суд може встановити обґрунтованість вимог кредитора до боржника, а також наявність чи відсутність спору про право у цих правовідносинах, як передумови для відкриття провадження у справі (постанова Верховного Суду від 16.02.2021 у справі № 911/2042/20).

Отже, звернення кредитора до суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство по суті є реалізацією кредитором права на судовий захист власних майнових прав за відсутності належного виконання грошового зобов`язання боржником. У зв`язку з цим, кредитор повинен надати суду докази на підтвердження наявності у нього права, яке підлягає захисту, та навести обставини, що є підставою для звернення до суду.

При цьому, на господарський суд покладається обов`язок перевірки обґрунтованості вимог ініціюючого кредитора та з`ясування наявності підстав для відкриття провадження у справі про банкрутство, що, враховуючи принцип дотримання балансу захисту публічного та приватного інтересів, має здійснюватися судом незалежно від погодження боржником із заявленими вимогами чи, навпаки, пасивної процесуальної поведінки боржника у вигляді неподання ним відзиву на заяву про відкриття відповідного провадження.

Судом встановлено, що заявлена ТОВ "ТБД" до визнання заборгованість в загальному розмірі 18 954 084,78 грн., яка виникла за договором № 05062023/1 поставки нафтопродуктів, боржником - ТОВ "Оіл Енерджі Старт" не погашена та не спростована.

Враховуючи вищевикладене та встановлені обставини справи, суд дійшов висновку, що заявлені ТОВ "ТБД" грошові вимоги в розмірі 18 954 084,78 грн - є обґрунтованими і підтверджені наданими доказами та підлягають визнанню, а представлені матеріали є достатніми для відкриття провадження у справі №902/1504/23 про банкрутство ТОВ "Оіл Енерджі Старт" та введення процедури розпорядження майном боржника на 170 календарних днів.

Також, суд звертає увагу на необхідність призначення розпорядника майна боржника у цій справі.

В силу п. 2-1 Прикінцевих та перехідних положень КУзПБ, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи призначення арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією у разі відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) здійснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

Заява ініціюючого кредитора або боржника - фізичної особи про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), крім відомостей, передбачених частиною першою статті 34, частиною другою статті 116 цього Кодексу, повинна містити пропозицію щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень розпорядника майна або керуючого реструктуризацією.

Ініціюючий кредитор або боржник - фізична особа додає до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) заяву арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, про участь у справі, яка повинна відповідати вимогам, встановленим частиною третьою статті 28 цього Кодексу.

Господарський суд, відкриваючи провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), призначає арбітражного керуючого, зазначеного в абзаці другому цього пункту, розпорядником майна або керуючим реструктуризацією.

Судом встановлено, що у заяві про відкриття провадження у справі про банкрутство, Заявник просить суд призначити арбітражного керуючого Кравченка С.О. розпорядником майна ТОВ "Оіл Енерджі Старт".

Також, до заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство додано заяву арбітражного керуючого Кравченка С.О. № 01-34/1052 від 23.11.2023 року про згоду на участь у справі № 902/1504/23.

За змістом ч. 3 ст. 28 КУзПБ, розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: 1) які є заінтересованими особами у цій справі; 2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; 3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; 4) які мають реальний чи потенційний конфлікт інтересів; які є близькими особами боржника - фізичної особи.

До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

Відповідно до абз. 2 ч. 1 ст. 44 КУзПБ, про призначення розпорядника майна господарський суд постановляє ухвалу.

Як вбачається зі змісту заяви арбітражного керуючого Кравченка С.О., арбітражний керуючий має необхідний досвід у здійсненні діяльності арбітражного керуючого (свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого № 1883 від 13.12.2018), знання, а також організаційні та технічні можливості для виконання належним чином обов`язків арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), передбачених законодавством України.

Також, у заяві повідомлено, що арбітражний керуючий не належить до жодної категорії осіб, визначених ч. 3 ст. 28 Кодексу. Зокрема, не є заінтересованою особою у цій справі; управління цим боржником раніше не здійснював; йому не було відмовлено в допуску до державної таємниці; не має конфлікту інтересів щодо боржника, його власників чи їх близьких осіб; не здійснював раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження.

На підставі викладеного, арбітражний керуючий Кравченко С.О. у заяві просить суд призначити його розпорядником майна у справі № 902/1504/23 про банкрутство ТОВ "Оіл Енерджі Старт".

Разом з цим, до поданої заяви арбітражного керуючого додано, зокрема, копії таких документів: свідоцтво на право здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1883 від 13.12.2018 року; свідоцтво № 43198 від 16.10.2020 року про підвищення кваліфікації арбітражного керуючого; свідоцтво № 937 від 17.09.2020 року про підвищення кваліфікації; свідоцтво № 24-А-23 від 14.11.2023 року про проходження підготовки у справах про банкрутство державний підприємств та господарських товариств, у статутному капіталі яких більше 50 відсотків акцій (часток) належать державі.

Також, в матеріалах справи наявна копія договору № ДЦВАК/306/23 від 09.11.2023 добровільного страхування цивільно-правової відповідальності арбітражного керуючого.

Враховуючи викладене, суд дослідивши подану заяву про згоду на участь у справі про банкрутство та надані докази, дійшов висновку про задоволення цієї заяви та призначення розпорядником майна ТОВ "Оіл Енерджі Старт" арбітражного керуючого Кравченка С.О..

Керуючись ст. ст. 1, 2, 6, 9, 28, 30, 39, 41, 44 КУ з процедур банкрутства, ст. ст. 2, 3, 13, 18, 42, 73, 74, 76-79, 86, 122, 169, 196, 232, 234-236, 242, 326 ГПК України, суд -

У Х В А Л И В :

1. Відкрити провадження у справі № 902/1504/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Оіл Енерджі Старт" (вул. Праведників Світу, 21в, м.Вінниця, 21036; код ЄДРПОУ 45068870).

2. Визнати вимоги кредитора - Товариства з обмеженою відповідальністю "ТБД" (вул. Стрийська, 6, м. Київ, 03062, код ЄДРПОУ 37988621) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Оіл Енерджі Старт" (вул. Праведників Світу, 21в, м. Вінниця, 21036; код ЄДРПОУ 45068870) в розмірі 18 954 084,78 грн - заборгованості.

3. Ввести процедуру розпорядження майном боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю "Оіл Енерджі Старт" (код ЄДРПОУ 45068870) у справі № 902/1504/23 на 170 календарних днів, до 01.08.2024 року.

4. Задоволити заяву арбітражного керуючого Кравченка С.О. № 01-34/1052 від 23.11.2023 року про згоду на участь у справі № 902/1504/23.

5. Призначити розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Оіл Енерджі Старт" (код ЄДРПОУ 45068870) арбітражного керуючого: Кравченко Сергій Олексійович (Свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 1883 від 13.12.2018 року (адреса: а/с №8, м. Київ-108, 04108; ел. пошта - ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ідент. код НОМЕР_1 ).

Встановити грошову винагороду арбітражного керуючого Кравченка С.О. за виконання повноважень розпорядника майна в розмірі трьох розмірів мінімальної заробітної плати за кожний місяць виконання арбітражним керуючим повноважень.

Сплата основної винагороди арбітражного керуючого за виконання ним повноважень розпорядника майна, здійснюється за рахунок коштів, авансованих заявником (кредитором) на депозитний рахунок господарського суду, який розглядає справу, до моменту подання заяви про відкриття провадження у справі.

У разі якщо процедура триває після закінчення авансованих заявником коштів, основна винагорода арбітражного керуючого сплачується за рахунок коштів, одержаних боржником - юридичною особою у результаті господарської діяльності, або коштів, одержаних від продажу майна боржника, яке не перебуває в заставі.

6. Зобов`язати розпорядника майна:

- розглядати заяви кредиторів з грошовими вимогами до боржника, що надійшли в установленому КУзПБ порядку;

- вести реєстр вимог кредиторів;

- повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог;

- вживати заходів для захисту майна боржника;

- проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника, встановлювати за результатами його проведення наявність або відсутність ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій у разі банкрутства;

- повідомляти правоохоронні органи у разі виявлення ознак фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої фінансової неспроможності, вчинення незаконних дій з майном боржника;

- скликати збори і комітет кредиторів та організовувати проведення їх засідань;

- подавати відомості (інформацію), необхідні для ведення Єдиного реєстру боржників, відносно яких відкрито провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), у порядку, встановленому державним органом з питань банкрутства;

- надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, а також здійснювати розкриття кредиторам інформації щодо фінансового стану боржника та ходу провадження у справі;

- за можливості проведення санації боржника розробити план санації боржника та подати його на розгляд зборам кредиторів;

- виконувати інші повноваження, передбачені КУзПБ.

Протягом процедури розпорядження майном органи управління боржника не мають права приймати рішення про: реорганізацію (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) і ліквідацію боржника; створення господарських товариств або участь в інших господарських товариствах; створення філій та представництв; виплату дивідендів; проведення боржником емісії цінних паперів; вихід зі складу учасників боржника юридичної особи, придбання в акціонерів раніше випущених акцій боржника; відчуження або обтяження нерухомого майна боржника, в тому числі його передачу в заставу, внесення зазначеного майна до статутного капіталу іншого підприємства або господарського товариства; надання позик (кредитів), надання поруки, гарантій, а також передачу в довірче управління майна боржника.

Керівник або орган управління боржника виключно за погодженням з розпорядником майна приймають рішення про: участь боржника в об`єднаннях, асоціаціях, спілках, холдингових компаніях, промислово-фінансових групах чи інших об`єднаннях юридичних осіб; передачу майна в оренду; одержання та надання позик (кредитів); задоволення вимог поточних кредиторів.

З моменту відкриття провадження у справі:

- пред`явлення конкурсними та забезпеченими кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися лише у порядку, передбаченому цим Кодексом, та в межах провадження у справі;

- пред`явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення можуть здійснюватися у випадку та порядку, передбачених цим Кодексом;

- арешт майна боржника чи інші обмеження боржника щодо розпорядження належним йому майном можуть бути застосовані виключно господарським судом у межах провадження у справі про банкрутство;

- корпоративні права засновників (учасників, акціонерів) боржника реалізуються з урахуванням обмежень, встановлених цим Кодексом;

- задоволення вимог засновника (учасника) боржника - юридичної особи про виділення частки у майні боржника у зв`язку з виходом із складу його учасників забороняється;

- рішення про реорганізацію або ліквідацію юридичної особи - боржника приймається в порядку, визначеному цим Кодексом.

7. Ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів - зупинення виконання боржником грошових зобов`язань і зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), строк виконання яких настав до дня введення мораторію, і припинення заходів, спрямованих на забезпечення виконання цих зобов`язань та зобов`язань щодо сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), застосованих до дня введення мораторію.

Ухвала є підставою для зупинення вчинення виконавчих дій.

Зобов`язати розпорядника майна повідомити відповідному органу державної виконавчої служби, приватному виконавцю, у якого перебуває виконавче провадження на виконанні про запровадження мораторію.

Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі виконання рішень у немайнових спорах;

- забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

- не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов`язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

- зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

- не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

Дія мораторію не поширюється на: вимоги поточних кредиторів, виплату заробітної плати та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування, повернення невикористаних та своєчасно неповернутих коштів загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності, відшкодування шкоди, заподіяної здоров`ю та життю громадян, виплату авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов`язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення; будь-які дії довірчого власника щодо об`єкта довірчої власності, довірчим засновником якої є боржник; на процедуру обов`язкового звернення стягнення на об`єкт довірчої власності; задоволення вимог кредиторів у разі одночасного задоволення вимог кредиторів у процедурі розпорядження майном, керуючим санацією згідно з планом санації, а також ліквідатором у ліквідаційній процедурі в порядку черговості, встановленому цим КУзПБ; задоволення вимог кредиторів шляхом звернення стягнення на предмет обтяження, що забезпечує виконання зобов`язань суб`єкта підприємницької діяльності - сторони генеральної угоди відповідно до вимог статті 94 КУзПБ.

Дія мораторію припиняється з дня закриття провадження у справі про банкрутство.

8. Вжити заходи щодо забезпечення вимог кредиторів шляхом заборони боржнику та власнику майна (органу, уповноваженому управляти майном) боржника приймати рішення щодо ліквідації, реорганізації боржника, а також відчужувати основні засоби та предмети застави.

У процедурі розпорядження майном, заборонити боржнику без згоди комітету кредиторів (зборів кредиторів - до моменту формування та обрання комітету кредиторів) вчиняти значні правочини, вчинення яких не заборонено Кодексом України з процедур банкрутства.

9. Розпоряднику майна подати до суду відомості про результати розгляду вимог кредиторів до 01.04.2024 року.

10. Розпоряднику майна скласти реєстр вимог кредиторів та подати його в попереднє засідання суду.

11. Призначити попереднє засідання у справі № 902/1504/23 на 05 червня 2024 р. - 14:30 год., в приміщенні Господарського суду Вінницької області (вул. Пирогова, 29, м. Вінниця, зал № 6).

12. Роз`яснити учасникам справи про можливість участі у судовому засіданні згідно ст. 197 ГПК України в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів за допомогою підсистеми відеоконференцзв`язку ЄСІТС.

13. Розпоряднику майна не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі № 902/1504/23 про банкрутство ТОВ "Оіл Енерджі Старт" (код ЄДРПОУ 45068870) провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість.

14. З метою виявлення кредиторів та осіб, які виявили бажання взяти участь у санації боржника, оприлюднити повідомлення про відкриття провадження у справі №902/1504/23 про банкрутство ТОВ "Оіл Енерджі Старт" (код ЄДРПОУ 45068870) на офіційному веб-порталі судової влади України.

Повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство повинне містити ім`я або найменування боржника, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, найменування та адресу господарського суду, номер справи, дату офіційного оприлюднення повідомлення, відомості про розпорядника майна (ім`я, місцезнаходження), строк подання заяв кредиторів з вимогами до боржника.

15. Копію ухвали надіслати згідно переліку рекомендованим листом; також до електронних кабінетів ЄСІТС та на електронні адреси: ТОВ "Оіл Енерджі Старт" - alikalik11@ukr.net; ТОВ "ТБД" - tovtbd2016@ukr.net; представнику ТОВ "ТБД" адвокату Слободяніну М.В. - ІНФОРМАЦІЯ_2 ; арбітражному керуючому Кравченку С.О. - ІНФОРМАЦІЯ_1; Відділу примусового виконання рішень Управління забезпечення примусового виконання рішень у Вінницькій області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - prymus@vn.dvs.gov.ua; Першому відділу державної виконавчої служби у місті Вінниці Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) - info_tsr@vnm.vn.dvs.gov.ua; Центральному міжрегіональному управлінню Міністерства юстиції (м. Київ) - info@kv.minjust.gov.ua; Департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради - cap@vmr.gov.ua; ГУ ДПС у Вінницькій області - vin.official@tax.gov.ua; Вінницькому міському суду Вінницької області - inbox@vnm.vn.court.gov.ua.

Згідно ч. 12 ст. 39 КУ з процедур банкрутства, ухвала про відкриття провадження у справі про банкрутство набирає законної сили з моменту її постановлення.

Ухвала може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції в порядку та строки, встановлені статтями 254-257 ГПК України.

Суддя Тісецький С.С.

Віддрук. прим. :

1 - до справи

2 - ТОВ "Оіл Енерджі Старт" (вул. Праведників Світу, 21в, м.Вінниця, 21036)

3 - Центру адміністративних послуг "Прозорий офіс" Вінницької міської ради (вул. Соборна, 59, м.Вінниця, 21050).

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено16.02.2024
Номер документу117008477
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —902/1504/23

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Тісецький С.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні