Рішення
від 17.01.2024 по справі 911/2858/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" січня 2024 р. м. Київ Справа № 911/2858/23

Господарський суд Київської області у складі судді Мальованої Л.Я. за участю секретаря судового засідання Бельдій С.Я. розглянувши справу

За позовом Бориспільської міської ради, Київська обл., м. Бориспіль

до Приватного акціонерного товариства «Бориспільський експериментальний комбікормовий завод», Київська обл., м. Бориспіль

про стягнення 999 454 грн. 13 коп. та розірвання договору оренди

Представники сторін:

позивача Волошина Ю.Г.;

відповідача не з`явився.

Обставини справи:

Позивач звернувся до суду з позовом про розірвання договору оренди землі від 26.03.2006 року та стягнення з відповідача 999 454 грн. 13 коп. заборгованості з орендної плати.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач невчасно та не в повному обсязі сплачує орендну плату по договору оренди землі від 26.03.2006 року, у зв"язку з чим просить суд розірвати договір оренди.

Представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги та просив суд задовольнити позов в повному обсязі.

Представник відповідача в засідання суду не з`явився, про причини неявки не повідомив суд належним чином, вимоги суду викладені в ухвалах від 18.09.2023 та 25.10.2023 року не виконав. Однак, в матеріалах справи міститься повідомлення про вручення поштового відправлення відповідачу, тобто останній був належним чином повідомлений про розгляд справи.

Відповідно до ч. 9 ст. 165 ГПК України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд

УСТАНОВИВ:

22.03.2006 року між Бориспільською міською радою (орендодавець) та Відкритим акціонерним товариством «Бориспільський експериментальний комбікормовий завод» (орендар) було укладено договір оренди землі № 173335, відповідно до п. 1. умов якого орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку за кадастровим номером 3210500000:04:022:0003 під розміщення зернопереробного комплексу по вул. Привокзальній навпроти існуючого заводу в м. Бориспіль Київської області.

Відповідно до п. 7 Договору розмір річної орендної плати становить 27 156 грн. 04 коп. Орендна плата сплачується щомісячно в розмірі 2 263 грн. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції.

Згідно п. 8. Договору орендна плата вноситься орендарем до 28 числа місяця наступного за звітним на розрахунковий рахунок орендодавця: № 33214812600004, УДК у Київській області, м. Київ, МФО 821018, КБД 13050200, ЗКПО 23570059, «Місцевий бюджет» м. Борисполя.

На виконання умов договору оренди позивач передав відповідачу в платне користування земельну ділянку за кадастровим номером 3210500000:04:022:0003 загальною площею 4,5 га, що підтверджується актом прийому-передачі земельної ділянки від 22.03.2006 р.

13.01.2012 р. сторони уклали договір про внесення змін до договору оренди землі від 22.03.2006 року, посвідченого Дідок В.В., державним нотаріусом Бориспільської міської державної нотаріальної контори Київської області за реєстром № 1-498 між Бориспільською міською радою та ПАТ "Бориспільський експериментальний комбікормовий завод", яким змінили розмір орендної плати.

Так, відповідно до п. 5. даного договору, орендар у строк до 29.02.2012 року зобов`язується сплатити 94 675,50 грн. недоотриманих доходів (орендної плати) за використання земельної ділянки з відсотковою ставкою менше, ніж передбачено законодавством та рішенням міської ради.

Як вбачається із матеріалів справи, відповідач свої зобов`язання щодо орендної плати належним чином не виконував, у зв`язку з чим у нього утворилась заборгованість в розмірі 999 454 грн. 13 коп., що підтверджується довідкою ГУ ДПС у Київській області № 12166/5/10-36-13-06-08 від 02.08.2023 р.

У статті 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України). Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Пунктом в ч. 1 ст. 96 Земельного кодексу України встановлено, що землекористувачі зобов`язані своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

За приписами положень ст. 792 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов`язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 93 Земельного кодексу України, що кореспондується зі ст. 1 Закону України «Про оренду землі», право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для провадження підприємницької та іншої діяльності.

Відносини, пов`язані з орендою землі, регулюються законом (ч. 9 ст. 93 Земельного кодексу України).

Статтею 96 Земельного кодексу України визначено, що землекористувачі зобов`язані, зокрема, своєчасно сплачувати земельний податок або орендну плату.

Основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Згідно ст. 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря, зокрема, своєчасного внесення орендної плати за земельну ділянку.

За таких обставин, позовні вимоги про стягнення з відповідача на користь позивача боргу в сумі 999 454 грн. 13 коп. є обґрунтованими, а тому підлягають судом задоволенню.

Крім стягнення суми боргу позивач просить суд розірвати договір оренди землі від 22.03.2006 року.

Правові підстави для припинення договору оренди землі шляхом його розірвання визначені у ст. 32 ЗУ «Про оренду землі». Так, згідно з частиною першою цієї норми на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов`язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об`єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Підстави для зміни або розірвання договору передбачені статтею 651 ЦК України і за загальним правилом, викладеним у частині першій цієї статті, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Про зміну або розірвання договору в порядку частини першої статті 651 ЦК України сторони вправі домовитися в будь-який час на свій розсуд (крім випадків, обумовлених законодавчо).

Разом з тим, законодавець передбачає випадки, коли розгляд питання про внесення змін до договору чи про його розірвання передається на вирішення суду за ініціативою однієї із сторін.

Так, за частиною другою статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Тож іншими підставами для зміни або розірвання договору в судовому порядку, крім істотного його порушення, відповідно до частини другої статті 651 ЦК України є випадки, встановлені законом або договором, і саме настання таких випадків зумовлює право сторони договору ініціювати в судовому порядку питання зміни чи припинення відповідних договірних правовідносин (постанова Великої Палати Верховного Суду від 08.09.2020 у справі №920/418/19).

Згідно з п. 1 ч.1 ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором, зокрема, розірвання договору.

В пункті 31 договору оренди сторони погодили, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за: взаємною згодою сторін; рішенням суду на вимогу однієї із сторін у наслідок невиконання другою стороною обов`язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визначених законом.

Оскільки відповідач систематично не виконує свій обов`язок зі сплати орендної плати і таке порушення є істотним, основною метою укладання договору оренди є отримання коштів за передану в оренду земельну ділянку, тому це є достатньою підставою вимагати дострокового розірвання договору оренди в судовому порядку відповідно до ст. 651 ЦК України, а тому дана вимога підлягає судом задоволенню.

Враховуючи викладене суд задовольняє позовні вимоги в повному обсязі, у зв`язку з тим, що спір виник в результаті неправильних дій відповідача, що призвело до необхідності позивачу звертатися з позовом до суду та здійснювати додаткові витрати на сплату судового збору, суд, відповідно до свого права, передбаченого частиною 9 ст.129 ГПК України, покладає на відповідача відшкодування позивачу судового збору.

Керуючись ст. ст. 4, 12, 13 73-92, 129, 238-240 ГПК України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Приватного акціонерного товариства «Бориспільський експериментальний комбікормовий завод» (08300, Київська область, м. Бориспіль, вул. Привокзальна, 46, код ЄДРПОУ 00954538) на користь Бориспільської міської ради (08301, Київська область, м. Бориспіль, вул. Київський Шлях, 72, код ЄДРПОУ 04054903) 999 454 (дев`яносто дев`ять тисяч чотириста п`ятдесят чотири) грн. 13 коп. боргу та 17 675 (сімнадцять тисяч шістсот сімдесят п`ять) грн. 81 коп. судового збору.

3. Розірвати договір оренди землі від 26.03.2006 року укладений між Бориспільською міською радою та Приватним акціонерним товариством «Бориспільський експериментальний комбікормовий завод» на земельну ділянку площею 4,5 га з кадастровим номером 3210500000:04:022:0003 під розміщення зернопереробного комплексу по вул. Привокзальній напроти існуючого заводу в м. Бориспіль.

Дане рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга може бути подана протягом двадцяти днів з дня складення повного тексту рішення відповідно до ст. ст. 240-241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення підписано 15.02.2024 року.

Суддя Л.Я. Мальована

Дата ухвалення рішення17.01.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117009214
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 999 454 грн. 13 коп. та розірвання договору оренди

Судовий реєстр по справі —911/2858/23

Рішення від 17.01.2024

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 08.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

Ухвала від 18.09.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні