Ухвала
від 13.02.2024 по справі 6/129-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

13.02.2024м. СумиСправа № 6/129-10

Господарський суд Сумської області у складі колегії суддів: головуючого судді Яковенка В.В., судді Вдовенко Д.В., судді Котельницької В.Л., за участю секретаря судового засідання Павлючок І.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Сумської області матеріали справи № 6/129-10 про банкрутство Приватного акціонерного товариства Ворожбянський машинобудівний завод,

за участі учасників справи:

кредиторів: не з`явились;

ліквідатор: не з`явився,

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 01.08.2013 № 6/129-10 боржника визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено арбітражного керуючого Пересадька Р. І.

Ухвалою суду від 10.02.2021 повноваження Корнілова Є.О., як ліквідатора у справі № 6/129-10 припинено, ліквідатором у справі № 6/129-10 про банкрутство Публічного акціонерного товариства Ворожбянський машинобудівний завод призначено арбітражного керуючого Назаренка Миколу Андрійовича.

До суду надійшло клопотання № 02-01/047 від 20.10.2021 ліквідатора Назаренка М.А. про припинення повноважень ліквідатора у справі № 6/129-10.

Ухвалою від 27.10.2021 суд призначив розгляд клопотання в судове засідання на 24.11.2021 та зобов`язав комітет кредиторів вирішити питання щодо можливості призначення нового ліквідатора у справі та подання відповідної кандидатури суду до 19.11.2021.

Розгляд справи неодноразово суд відкладав і зобов`язував ліквідатора, голову комітету кредиторів і безпосередньо кредиторів скликати збори комітету кредиторів, на яких вирішити питання щодо усунення арбітражного керуючого Назаренка М.А. від обов`язків ліквідатора та, у разі надання згоди, обрати та запропонувати суду іншу кандидатуру(и) на цю посаду.

Проте ці вимоги суду невиконані, а намагання арбітражного керуючого щодо скликання зборів результатів не дали.

Ухвалою від 12.01.2024 суд постановив відкласти розгляд клопотання № 02-01/047 від 20.10.2021 ліквідатора Назаренка Миколи Андрійовича про припинення повноважень ліквідатора в судове засідання на 13.02.2024; запропонувати арбітражному керуючому Побережному Володимиру Трохимовичу надати господарському суду заяву про участь у справі про банкрутство ПАТ Ворожбянський машинобудівний завод в якості ліквідатора банкрута; повторно зобов`язати кредиторів скликати засідання комітету кредиторів, на якому розглянути питання щодо кандидатури арбітражного керуючого для виконання повноважень ліквідатора та звернення до суду з клопотанням про його призначення; запропонувати учасникам справи з`явитися в судове засідання.

18.01.2024 до суду надійшла заява арбітражного керуючого Побережного В.Т. про участь у цій справі про банкрутство.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Статтею 1 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що ліквідатор - арбітражний керуючий, призначений господарським судом для здійснення ліквідаційної процедури .

Згідно з абз. 1 ч. 4 ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий може бути відсторонений господарським судом від виконання повноважень розпорядника майна, керуючого реструктуризацією, керуючого санацією, ліквідатора, керуючого реалізацією за його заявою.

За наявності підстав для відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень або за клопотанням комітету кредиторів господарський суд протягом 14 днів постановляє ухвалу про відсторонення арбітражного керуючого від виконання повноважень.

Пунктом 7 ч.1 ст. 12 Кодексу України з процедур банкрутства визначено право арбітражного керуючого подавати до господарського суду заяву про дострокове припинення своїх повноважень. Жодних додаткових вимог та умов (обґрунтування заяви, підстави для її подачі) для арбітражного керуючого не встановлено.

Ураховуючи, що відповідно до ст. 28 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий має право в будь-який час звернутися до господарського суду з заявою про дострокове припинення своїх повноважень за власним бажанням, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання про відсторонення ліквідатора, та відсторонити арбітражного керуючого Назаренка М.А. від виконання повноважень ліквідатора ПрАТ Ворожбянський машинобудівний завод у справі № 6/129-10.

Разом з цим, за змістом Кодексу України з процедур банкрутства участь арбітражного керуючого у провадженні про банкрутство є обов`язковою під час усіх судових процедур.

Виходячи з аналізу приписів Кодексу України з процедур банкрутства така стадія провадження у справі про банкрутство як ліквідаційна процедура безпосередньо пов`язана з особою ліквідатора, на якого покладаються численні обов`язки у такій процедурі, а тому необхідним є вирішення питання щодо призначення нового ліквідатора банкрута.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства ліквідатор призначається господарським судом за клопотанням комітету кредиторів.

Проте, як зазначалося вище, засідання комітету кредиторів не проведено, відповідне питання не розглянуто.

Але, як вбачається з матеріалів справи, на підставі рішення зборів комітету кредиторів від 18.01.2021 ТОВ ТД Бізнес Консалтінг звернулось до суду з клопотанням про призначення ліквідатором банкрута у справі № 6/129-10 арбітражного керуючого за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з числа арбітражних керуючих, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, за принципом випадкового вибору.

08.01.2024 господарським судом здійснений електронний запит на автоматичне визначення кандидатури арбітражних керуючих.

09.01.2024 до суду надійшла довідка щодо кандидатури арбітражного керуючого Побережного Володимира Трохимовича.

Частиною 3 статті 28 Кодексу України з процедур банкрутства визначено, що Розпорядником майна, керуючим реструктуризацією, керуючим санацією, ліквідатором, керуючим реалізацією не можуть бути призначені арбітражні керуючі: 1) які є заінтересованими особами у цій справі; 2) які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня відсторонення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років; 3) яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов`язків, визначених цим Кодексом; 4) які мають реальний чи потенційний конфлікт інтересів; 6) які є близькими особами боржника - фізичної особи. До призначення арбітражним керуючим особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до осіб, зазначених у цій частині.

18.01.2024 від арбітражного керуючого Побережного Володимира Трохимовича надійшла заява на участь у справі № 6/129-10 про банкрутство ПАТ "Ворожбянський машинобудівний завод".

Ураховуючи те, що до суду надійшла заява арбітражного керуючого Побережного В.Т., визначеного автоматизованою системою, суд дійшов висновку призначити його ліквідатором у справі № 6/129-10 про банкрутство ПрАТ Ворожбянський машинобудівний завод.

Ухвалою від 26.04.2023 було роз`єднано вимоги заяви ТОВ Сучасні технології антикорозійної обробки про визнання недійсними результатів аукціонів з продажу майна банкрута, виділивши для самостійного розгляду в межах цієї справи вимоги про визнання недійсними результатів аукціону від 19.08.2014 з продажу лоту № 2: 5 найменувань колісно-транспортних засобів, 3 найменування інших основних засобів оформленого Товарною Біржою Сумська регіональна біржа Нова протоколом від 19.08.2014 та визнання недійсним договору купівлі-продажу майна банкрута від 09.09.2014, укладеного між Приватним акціонерним товариством Ворожбянський машинобудівний завод в особі ліквідатора Пересадька Р.І. та ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ); зупинити провадження з розгляду цієї заяви до залучення до участі у справі правонаступника ОСОБА_1 .

Насьогодні шестимісячний строк для прийняття спадщини закінчився і можливо є правонаступник, тому слід зобов`язати зацікавлених осіб надати суду відповідну інформацію з метою поновлення провадження за вказаною заявою кредитора.

Керуючись ст. ст. 28, 48, 61 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора Назаренка М.А. № 02-01/047 від 20.10.2021 про припинення повноважень ліквідатора задовольнити.

2. Відсторонити арбітражного керуючого Назаренка Миколу Андрійовича від виконання повноважень ліквідатора у справі № 6/129-10 про банкрутство ПАТ Ворожбянський машинобудівний завод.

3. Призначити ліквідатором приватного акціонерного товариства Ворожбянський машинобудівний завод арбітражного керуючого Побережного Володимира Трохимовича (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) № 332 від 26.02.2013, АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

4. Зобов`язати арбітражного керуючого Назаренка М.А. передати у п`ятнадцятиденний строк ліквідатору ПАТ Ворожбянський машинобудівний завод арбітражному керуючому Побережному В.Т. документи, бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності банкрута.

5. Зобов`язати ліквідатора ПАТ Ворожбянський машинобудівний завод арбітражного керуючого Побережного В.Т. завершити ліквідаційну процедуру ПАТ Ворожбянський машинобудівний завод та надати суду звіт про проведену роботу та ліквідаційний баланс банкрута відповідно до вимог Кодексу України з процедур банкрутства.

6. Зобов`язати ТОВ Сучасні технології антикорозійної обробки та ліквідатора надати суду інформацію про наявність правонаступника ОСОБА_1 та дані, що його ідентифікують.

7. Ухвалу надіслати кредиторам, ліквідатору, арбітражному керуючому Назаренку М.А.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття. Ухвала може бути оскаржена в порядку та строки, що передбачені ст. ст. 256-257 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 15.02.2024.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: htps://court.gov.ua/sud5021/.

Головуючий суддяВ.В. Яковенко

Суддя Д.В. Вдовенко

Суддя В.Л. Котельницька

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117009648
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Приватного акціонерного товариства Ворожбянський машинобудівний завод,

Судовий реєстр по справі —6/129-10

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 12.01.2024

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 30.11.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 14.09.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Отрюх Б.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні