Ухвала
від 14.02.2024 по справі 940/1307/23
ТЕТІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.02.2024 Справа № 940/1307/23

Провадження по справі № 2/940/58/24

У Х В А Л А

14 лютого 2024 року Тетіївський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Мандзюка С.В.

за участю секретаря судового засідання Мудрик Н.А.

представника позивача Завальнюка В.В.

представника відповідачки ОСОБА_1

представника третьої особи Гричанюка О.І.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в м. Тетієві клопотання представника позивача адвоката Завальнюка В.В. та представника відповідачки ОСОБА_2 адвоката Порхун О.П. у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора,

встановив:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» (надалі - ТОВ «ГОРОШКІВ-АГРО») пред`явило позов до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора.

Ухвалою Тетіївського районного суду Київської області від 07.11.2023 року відкрито провадження в справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено у справі підготовче засідання.

10.01.2024 року представник позивача ТОВ «ГОРОШКІВ-АГРО» адвокат Завальнюк В.В. надав до суду клопотання, в якому просить залучити до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ТОВ «АПК Горошків», код ЄДРПОУ 44405754, на обґрунтування якого зазначено, що 17.11.2023 року ТОВ «ГОРОШКІВ-АГРО» було продано ТОВ «АПК Горошків» нерухоме майно, зазначене у позові, що підтверджується Витягами з Державного реєстру речових прав. Серед цього майна відчужено нежитлову будівлю (пилорами) загальною площею 28,1 кв. м (літера К-1), яка знаходиться безпосередньо на земельній ділянці, яка передана у приватні власність ОСОБА_2

10.01.2024 року представник відповідачки ОСОБА_2 адвокат Порхун О.П. надала до суду клопотання, в якому просить зупинити провадження у справі до закінчення касаційного провадження та до набрання законної сили судовим рішенням у справі № 940/668/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора.

Клопотання мотивовано тим, що 12.12.2023 року ухвалою Верховного Суду відкрито касаційне провадження у справі № 940/668/21 за позовом Товариства зобмеженою відповідальністю«ГОРОШКІВ-АГРО»до ОСОБА_3 ,Головного управлінняДержгеокадастру уКиївській області,державного реєстратораШамраївської сільськоїради Білоцерківськогорайону Київськоїобласті ПанасюкВалентини Леонідівни,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог напредмет спору:Тетіївська міськарада,про скасуваннянаказу пропередання увласність земельноїділянки,державної реєстраціїземельної ділянкита рішеннядержавного реєстратора, та зупинено дію постанови Київського апеляційного суду від 18.10.2023 року до закінчення касаційного провадження у справі. Результати розгляду зазначеної касаційної скарги та відповідне рішення касаційної інстанції прямо впливають на вирішення цієї справи, оскільки справа № 940/668/21 стосується одного і того ж наказу ГУ Держгеокадастру у Київській області, який відноситься до предмету спору і в даній справі і в справі № 940/668/21.

У підготовчому засіданні представник позивача ТОВ «ГОРОШКІВ-АГРО» адвокат Завальнюк В.В. позовні вимоги підтримав та просив задовольнити його клопотання у повному обсязі. Разом з тим, не заперечував проти зупинення провадження у справі.

Представник відповідачки ОСОБА_2 адвокат Порхун О.П. у підготовчому засіданні позовні вимоги не визнала та просила задовольнити її клопотання у повному обсязі. Разом з тим, не заперечувала проти залучення до участі в справі в якості третьої, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору особи - ТОВ «АПК Горошків».

Представник Головного управління Держгеокадастру у Київській області у підготовче засідання не з`явився. Разом з тим, надіслав до суду відзив, в якому просить відмовити позивачу у задоволенні позовних вимог та просить розгляд справи здійснювати за відсутності представника.

Відповідачка державний реєстратор Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк В.Л. у підготовче засідання не з`явилась, про дату, час і місце розгляду справи повідомлялась належним чином.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - Тетіївської міської ради Гричанюк О.І. у підготовчому засіданні не заперечував проти задоволення клолопотань.

Заслухавши пояснення представників позивача, відповідачки та третьої особи, дослідивши клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, клопотання про зупинення провадження у справі та долучені до нього матеріали, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1ст. 53 ЦПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи обґрунтованість клопотання представника позивача адвоката Завальнюка В.В. про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - ТОВ «АПК Горошків», суд вважає за необхідне його задовольнити, оскільки рішення у справі може вплинути на його права.

У провадженні Тетіївського районного суду Київської області перебувала цивільна справа № 940/668/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора.

Постановою Київського апеляційного суду від 18.10.2023 року у справі 940/668/21 скасовано рішення Тетіївського районного суду Київської області від 20.06.2023 року та ухвалено нове судове рішення.

На постанову Київського апеляційного суду від 18.10.2023 року у справі 940/668/21 подана касаційна скарга.

УхвалоюВерховного Суду від 12.12.2023 року відкрито касаційне провадження у справі № 940/668/21 та зупинено дію постанови Київського апеляційного суду від 18.10.2023 року до закінчення касаційного провадження у справі.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі: об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Визначаючи наявність підстав, передбачених статтею 251 ЦПК України, за яких провадження у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі, визначена у пункті 6 частини першої цієї статті, застосовується у тому разі, коли в іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосуються підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

Отже, для вирішення питання про зупинення провадження у справі суд у кожному випадку повинен з`ясовувати, яким чином пов`язана справа, яка розглядається іншим судом, а також, чим саме обумовлюється неможливість розгляду цієї справи.

Неможливість розгляду справи до вирішення справи іншим судом полягає в тому, що обставини, які розглядаються іншим судом, не можуть бути встановлені судом самостійно у цій справі.

Пов`язаність справ полягає у тому, що рішення іншого суду, який розглядає справу, встановлює обставини, що впливають на збирання та оцінку доказів у цій справі.

Таким чином, необхідність у зупиненні провадження у справі виникає у випадку, якщо неможливо прийняти рішення у цій справі до ухвалення рішення в іншій справі. Тобто між справами, що розглядаються, повинен існувати тісний матеріально-правовий зв`язок, який виражається в тому, що факти, встановлені в одній зі справ, будуть мати преюдиційне значення для іншої справи.

Такий висновок викладений у постанові Верховного Суду від 09.12.2020 у справі № 520/57/17.

Так,судом встановлено,що предметомпозову уцій справіта справі№ 940/668/21є, зокрема, наказ ГУ Держгеокадастру у Київській області від 15.12.2020 року № 10-18917/15-сг. Між зазначеними справами існує тісний матеріально-правовий зв`язок, який виражається в тому, що обставини, встановлені у справі № 940/668/21, мають значення для цієї справи та можуть суттєво вплинути на її вирішення в частині оцінки певних обставин (фактів), які є предметом судового розгляду.

Відтак, зазначені обставини свідчать про об`єктивну неможливість розгляду цієї справи до вирішення справи № 940/668/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора, яка наразі перебуває на розгляді в касаційній інстанції.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених: пунктом 6 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до набрання законної сили судовим рішенням, від якого залежить вирішення справи.

З огляду на встановлені обставини, що унеможливлюють продовження розгляду цієї цивільної справи та наявність яких є підставою для зупинення провадження у справі, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника відповідачки ОСОБА_2 адвоката Порхун О.П., а саме зупинити провадження у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» - адвоката Завальнюка Валентина Вікторовича про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, до набрання чинності рішенням суду у справі № 940/668/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора.

На підставі вищевикладеного та керуючись статтями 53, 251, 253, 260, 353 ЦПК України, суд

постановив:

Клопотання представника позивача Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» - адвоката Завальнюка Валентина Вікторовича про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, -задовольнити.

Залучити до участі у цивільній справі № 940/1307/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_2 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора, третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «АПК Горошків», код ЄДРПОУ 44405754, адреса: вул. Заводська, 7-А, с. Горошків, Білоцерківський район, Київська область.

Клопотання представника відповідачки ОСОБА_2 - адвоката Порхун Олесі Павлівни про зупинення провадження у справі задовольнити.

Зупинити провадження у справі № 940/1307/23 до набрання законної сили судовим рішенням суду у справі № 940/668/21 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «ГОРОШКІВ-АГРО» до ОСОБА_3 , Головного управління Держгеокадастру у Київській області, державного реєстратора Шамраївської сільської ради Білоцерківського району Київської області Панасюк Валентини Леонідівни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: Тетіївська міська рада, про скасування наказу про передання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Дата складення повного тексту ухвали: 16 лютого 2024 року.

Суддя С.В. Мандзюк

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117011116
СудочинствоЦивільне
Сутьпередання у власність земельної ділянки, державної реєстрації земельної ділянки та рішення державного реєстратора

Судовий реєстр по справі —940/1307/23

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Мандзюк С. В.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Мандзюк С. В.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Мандзюк С. В.

Ухвала від 07.11.2023

Цивільне

Тетіївський районний суд Київської області

Мандзюк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні