Ухвала
від 14.02.2024 по справі 348/290/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

(про залишення заяви без руху)

Справа №348/290/24

14 лютого 2024 року м. Надвірна

Суддя Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області Міськевич О.Я., вивчивши позовну заяву Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат, заінтересована особа: Делятинська селищна рада, про призначення опікуна над недієздатною особою,-

УСТАНОВИВ:

Заявник КО Делятинськийпсихоневрологічний інтернат звернулось до суду з заявою, заінтересована особа: Делятинська селищна рада, про призначення опікуна над недієздатною особою.

Ознайомившись із даною заявою та додатками до неї суддя дійшов наступних висновків.

За змістом ч. 3 ст. 294 ЦПК України , справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Відповідно ст.187ЦПК України суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

За правилами цивільного процесуального законодавства позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статті 175 ЦПК України, а також вимогам статті 177 цього Кодексу.

Зазначена заява подана з порушенням вимог ст.ст. 175, 177 ЦПК України, а саме: з матеріалів заяви вбачається, що рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області від 16.04.2010 встановлено опіку на д недієздатною ОСОБА_1 , та призначено опікуном над нею ОСОБА_2 .

Відповідно до ст. 75 ЦК України, суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

За заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Зі змісту заяви вбачається, що 14.06.2023 КО Делятинський психоневрологічний інтернат звернулась до Виконавчого комітету Делятинської селищної ради з клопотанням про встановлення опіки над недієздатною ОСОБА_1 , та призначення їй опікуна. 20.06.2023 висновком Опікунської ради при Виконавчому комітетіДелятинської селищноїради про доцільність призначення опікуна було встановлено, що ОСОБА_1 в даний час перебуває в інтернаті фактично без опікуна, оскільки призначений опікун не виконує своїх обов`язків, зокрема не відвідує свою підопічну, не цікавиться нею і не надає жодної допомоги. Інші особи, які виявили б бажання здійснювати опіку над недієздатною ОСОБА_1 , Опікунській раді не відомі. У зв`язку з тим, що ОСОБА_1 не може самостійно здійснювати свої права та виконувати обов`язки, з метою захисту її особистих немайнових та майнових прав, а також створення всіх необхідних умов для проживання та отримання належного догляду, Опікунська рада вважає за доцільне призначити КО Делятинський психоневрологічний інтернат опікуном недієздатної особи ОСОБА_1 .

З наведеного вбачається, що на засіданні Органу опіки та піклування розглядалось питання про звільнення ОСОБА_2 від обов`язків опікуна у зв`язку з неналежним виконанням обов`язків. Разом з тим рішення суду, чи рішення органу опіки та піклування про звільнення попереднього опікуна, або заява самого опікуна про відмову від опікунства, до матеріалів заяви суду не надані.

За таких обставин, для правильного та належного розгляду справи, до матеріалів заяви заявнику необхідно надати належним чином засвідчені копії рішення суду, чи рішення органу опіки та піклування про звільнення попереднього опікуна ОСОБА_2 , або копію заяви самого опікуна ОСОБА_2 про відмову від опікунства. Відсутність вказаних документів є перешкодою для розгляду даної справи по суті.

Враховуючи викладені обставини суддя вважає необхідним залишити заяву без руху, надавши заявнику строк для усунення вказаних недоліків, так як зазначені вище недоліки заяви перешкоджають відкриттю провадження по даній цивільній справі.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

На підставі викладеного суддя дійшов висновку, що заяву КО Делятинськийпсихоневрологічний інтернат необхідно залишити без руху та надати заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

На підставі ст. 75 ЦК України, керуючись ст.ст. 175, 177, 185, 258-260, 261, 294, 353 ЦПК України, суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат, заінтересована особа: Делятинська селищна рада, про призначення опікуна над недієздатною особою залишити без руху.

Надати заявнику Комунальній організаціїДелятинський психоневрологічнийінтернат строк для усунення недоліків, зазначених в ухвалі, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

У відповідності до ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивач, відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені в ухвалі, позовна заява буде вважатися поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усуне недоліки заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважатиметься неподаною і повернеться позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Міськевич О.Я.

Дата ухвалення рішення14.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117024793
СудочинствоЦивільне
Сутьпризначення опікуна над недієздатною особою

Судовий реєстр по справі —348/290/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 14.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні