Постанова
від 16.02.2024 по справі 729/359/24
БОБРОВИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 729/359/24

1-кс/729/17/24 р.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

16 лютого 2024 р. Слідчий суддя Бобровицького районного суду Чернігівської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

представника скаржника ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Бобровиця скаргу ТОВ «Газорозподільні мережі України» в особі Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» на бездіяльність ВП № 2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області стосовно невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст. 194, 296 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

в с т а н о в и в:

14.02.2024 року ТОВ «Газорозподільні мережі України» в особі Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» звернувся до Бобровицького районного суду із скаргою на бездіяльність ВП № 2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області стосовно невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст. 194, 296 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в якій просить визнати бездіяльність посадових осіб ВП №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області стосовно не внесення відомостей про вчинення кримінальних правопорушень за ст. ст. 194, 296 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань незаконною та зобов`язати посадових осіб ВП №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення відповідно до поданої заяви від 28 грудня 2023 року за вих. №ЧнФ/100/Єл-328/13/1223.

В обґрунтування скарги зазначено, що 28 грудня 2023 року Чернігівською філією ТОВ «Газорозподільні мережі України» за №ЧнФ/100/Сл-328/13/1223 до Ніжинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Чернігівській області скерована заява про вчинення кримінального правопорушення, яка прийнята старшим інспектором ОСОБА_4

12.01.2024 було подано до Ніжинського ВП ГУНП в Чернігівській області та Бобровицького ВП ГУНП в Чернігівській області заяву про видачу витягу з ЄРДР.

Втім, лише 29.01.2024 AT «Чернігівгаз» було отримано лист від 15.01.2024 за підписом т.в.о. начальника відділення, майора поліції ОСОБА_5 , де було повідомлено що вищевказане звернення було розглянуто Відділенням поліції №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП у Чернігівській області (без уточнення дати такого розгляду та прийняття рішення). Також лист містив відомості, що матеріали перевірки свідчать, що завдана шкода є малозначною, не у великих розмірах, тобто менше ніж 250 нмдг, а тому відсутній склад злочину передбачений ст. 194 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Станом на 29 січня 2024 року відомості за фактом вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР не внесені, досудове розслідування не розпочато.

В судовому засіданні представник Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» підтримав вимоги , викладені у скарзі.

Представник ВП №2 (м.Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області не з"явився, належним чином повідомлений про розгляд скарги. Неявка представника не є перешкодою для розгляду скарги в розумінні ст. 306 ч.3 КПК України.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали скарги та додані до неї документи, дійшов такого висновку.

Відповідно до статті 2 Кримінального процесуального кодексу України завданнями кримінального провадження є, серед іншого, захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень. Реалізація вказаних завдань здійснюється шляхом забезпечення кожному громадянину чи юридичній особі права на звернення до уповноважених органів чи осіб із заявою про вчинене кримінальне правопорушення, що породжує відповідний обов`язок органів досудового розслідування відреагувати на таке звернення.

За змістом частин першої, четвертої статті 214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування; слідчий, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення; відмова у прийнятті й реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Бездіяльність має місце в ситуації, коли дотримання прав та інтересів учасників кримінального провадження передбачає необхідність вчинення посадовою особою певної дії або прийняття конкретного рішення, однак ця особа не діє, а в результаті рішення, яке повинно прийматися, не приймається, процесуальна дія не вчиняється. Частина перша статті 303 КПК України регламентує оскарження на досудовому провадженні бездіяльності слідчого, що, крім іншого, полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, оскільки при цьому істотно зачіпаються права й інтереси особи в кримінальному провадженні.

За роз`ясненнями Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ в інформаційному листі від 09.11.2012 № 1640/0/4-12 «Про деякі питання порядку оскарження рішень, дій чи бездіяльності під час досудового розслідування» відповідно до вимог частини першої статті 214 КПК України бездіяльність слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення таких відомостей до вказаного реєстру впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, і саме в цьому контексті слід оцінювати доводи заявників у разі оскарження бездіяльності слідчого, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Із роз`яснень Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, викладених у пункті 1.1 Узагальнення «Про практику розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів досудового розслідування чи прокурора під час досудового розслідування» від 12.01.2017, вбачається, що якщо особа порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК України, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК України; з метою належного дотримання процесуальних вимог щодо розгляду скарг на бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про кримінальне правопорушення, слідчим суддям необхідно зважати на те, що такі вимоги не передбачають здійснення оцінки обґрунтованості заяви про кримінальне правопорушення, а передбачають лише обов`язок уповноважених органів здійснити фіксацію наданих особою відомостей про кримінальне правопорушення, які вона надає усвідомлено для реалізації відповідними органами завдань кримінального провадження.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст. 303 КПК України заявником на досудовому проваджені можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у не внесені відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Відповідно до ч. 1 ст. 304 КПК України скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності.

В судовому засіданні встановлено, що 28 грудня 2023 року Чернігівською філією ТОВ «Газорозподільні мережі України» за №ЧнФ/100/Сл-328/13/1223 до Ніжинського відділу поліції Головного управління національної поліції в Чернігівській області скерована заява про вчинення кримінального правопорушення, а саме: що в період часу з 08.00 год. по 18.00 год. на території Бобровицької дільниці Ніжинського Управління експлуатації газового господарства Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» невстановленою особою пошкоджено вікна офісного приміщення Бобровицької дільниці Ніжинського УЕГГ Філії, розташованого за адресою: м. Бобровиця, Чернігівської області, вул. Олега Бичка, буд. 10, яка прийнята старшим інспектором ОСОБА_4 (а.с.3-4).

В заяві підприємство просило прийняти та зареєструвати заяву про вчинені правопорушення та внести до ЄРДР відомості про вчинені кримінальні правопорушення передбачені ст.ст. 194, 296 КК України та розпочати досудове розслідування.

Відділенням поліції №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП у Чернігівській області не було внесено відомостей про кримінальні правопорушення передбачені ст.ст. 194, 296 КК України до ЄРДР за вказаною заявою, натомість листом від 15.01.2024 року за підписом майора поліції ОСОБА_5 , заявнику було повідомлено, що відомості про вказану подію не підлягають внесенню до Єдиного реєстру досудових розслідувань, оскільки під час опитування жителів вул. О.Бичка в м. Бобровиця, встановити свідків, очевидців та осіб причетних до даної події не виявилось за можливе. Згідно довідки вартості виданої ФОП ОСОБА_6 вартість склопакету становить 1600 грн. Матеріали перевірки свідчать, що завдана шкода є малозначною, не у великих розмірах, тобто менше ніж 250 нмдг, а тому відсутній склад злочину передбачений ст. 194 КК України(а.с.6).

Статтею 214 КПК України передбачається, що слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття.

З наведеного вище вбачається, що всупереч вимогам статей 39, 40, ч. 1 ст. 214 КПК України, якими передбачені повноваження начальника слідчого відділення, слідчого органу досудового розслідування, та обов`язок слідчого невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування, ні начальник ВП №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП у Чернігівській області, ні слідчий цього слідчого відділення відомості до ЄРДР за заявою про кримінальні правопорушення не внесли в установлений строк і досудове розслідування не розпочали, у судове засідання прокурор чи слідчий не з`явилися, доказів протилежного слідчому судді не надали.

Відповідно до ч. 3 ст. 214 КПК України здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається.

Таким чином, якщо зі звернення особи вбачається, що вона порушує перед органом досудового розслідування питання про вчинення кримінального правопорушення, ініціюючи здійснення ним дій, визначених КПК, то навіть за умови, що результати аналізу наведених особою відомостей свідчать про відсутність ознак складу злочину, такі відомості мають бути внесені до ЄРДР з подальшим закриттям кримінального провадження відповідно до ст. 284 КПК.

Враховуючи вищевикладене слід дійти висновку, що уповноваженими особами не було прийнято рішення щодо внесення або відмови у внесенні відомостей до ЄРДР за заявою про кримінальне правопорушення передбачене ст.ст. 194, 296 КК України, а тому скарга обґрунтована та підлягає задоволенню.

Положеннями ч. 2 ст. 307 КПК України визначено, що ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідування може бути, зокрема, про зобов`язання вчинити певну дію.

З огляду на наведене, слід визнати бездіяльність посадових осіб ВП №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області та зобов`язати посадових осіб ВП №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП у Чернігівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення відповідно до поданої заяви від 28 грудня 2023 року за вих. №№ЧнФ/100/Сл-328/13/1223, щодо пошкодження вікна офісного приміщення Бобровицької дільниці Ніжинського УЕГГ Філії, розташованого за адресою: м. Бобровиця, Чернігівської області, вул. Олега Бичка, буд. 10.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 306, 307 КПК України,-

ухвалив:

Скаргу ТОВ «Газорозподільні мережі України» в особі Чернігівської філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» на бездіяльність ВП № 2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області стосовно невнесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення за ст.ст. 194, 296 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань - задовольнити.

Визнати бездіяльність посадових осіб ВП №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП в Чернігівській області стосовно не внесення відомостей про вчинення кримінальних правопорушень за ст. ст. 194, 296 КК України до Єдиного реєстру досудових розслідувань незаконною.

Зобов`язати посадових осіб Відділення поліції №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП у Чернігівській області внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінального правопорушення відповідно до поданої заяви від 28 грудня 2023 року за вих. №ЧнФ/100/Сл-328/13/1223

Копію ухвали направити Відділенню поліції №2 (м. Бобровиця) Ніжинського РУП ГУНП у Чернігівській області - для організації виконання.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Бобровицького районного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117029217
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —729/359/24

Постанова від 16.02.2024

Кримінальне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

Постанова від 14.02.2024

Кримінальне

Бобровицький районний суд Чернігівської області

Бойко В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні