Рішення
від 16.02.2024 по справі 373/2808/23
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/2808/23

Номер провадження 2/373/267/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16лютого 2024 року м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючої судді Хасанової В.В.,

розглянув в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги вивезення твердих побутових відходів,

ВСТАНОВИВ:

27.12.2023 директор ТОВ «Переяслав Буд»Роїн Модебадзезвернувся до суду з позовом та просить стягнути з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Переяслав Буд» заборгованість по оплаті послуг вивезення твердих побутових відходів в розмірі 5602 гривні 85 копійок.

Також просить стягнути з ОСОБА_1 на користь ТОВ «Переяслав Буд» понесені судові витрати в розмірі 2684 гривні 00 копійок.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач ОСОБА_1 , будучи мешканцем будинку АДРЕСА_1 та споживачем послуг вивезення твердих побутових відходів, вчасно не сплачував кошти за надані послуги в добровільному порядку, внаслідок чого утворилася заборгованість по оплаті за послуги вивезення твердих побутових відходів в розмірі 5602 грн 85 коп.

Ухвалою суду від 16.01.2024 справу прийнято до провадження та вирішено проводити її розгляд в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін; запропоновано відповідачу протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення їй даної ухвали подати відзив на позовну заяву, а також всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Одночасно сторонам було роз`яснено, що відповідно до ч. 5 ст.279Цивільного процесуальногокодексуУкраїни (далі - ЦПК України) за клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, а також зазначено строки подання такого клопотання.

Відповідач своїм правом на подачу відзиву на позовну заяву не скористався. Будь-яких клопотань на адресу суду від відповідача не надходило. Про розгляд справи повідомлений належним чином.

Згідно з ч. 8 ст.178ЦПКУкраїни у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 2 ст.247ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Враховуючи, що в матеріалах справи достатньо даних про права та взаємовідносини сторін, суд вважає за можливе вирішити справу на підставі наявних у ній матеріалів.

Відповідач ОСОБА_1 є споживачем послуг з вивезення твердих побутових відходів та платником за вказані послуги за особовим рахунком № НОМЕР_1 за адресою: АДРЕСА_1 .

Згідно з рішенням Переяслав-Хмельницької міської ради від 14.06.2016 № 01-18-УІІ «Про затвердження результатів конкурсу на право на надання послуг з збирання та вивезення побутових відходів на території м.Переяслав-Хмельницький» та рішенням Переяславської міської ради від 17.06.2021 за №121-12-VІІІ, послуги з вивезення твердих побутових відходів на території міста Переяслав-Хмельницький з 2016 року, та на території Переяславської міської територіальної громади з 2021 року здійснює ТОВ «Переяслав Буд».

Нарахування плати за надання вказаних послуг за адресою проживання відповідача ОСОБА_1 , на ім`я якого відкрито особовий рахунок № НОМЕР_1 , проводиться згідно з тарифами, затвердженими рішенням виконкому міської ради №388-21 від 31.10.2016, №84-04 від 27.03.2018, №207-20 від 18.06.2020, №495-25 від 21.12.2021.

Відповідно до Публічного Договору про надання послуг із вивезення побутових відходів від 01.01.2021, який відповідає Типовому договору, затвердженому КМУ від 10.12.2008 №1070, та який опублікований в офіційному виданні - газеті «Вісник Переяславщини» № 1 від 06.01.2022, споживач зобов`язується оплачувати в установлений договором строк надані йому послуги з поводженням побутовими відходами.

Фактом приєднання споживача ОСОБА_1 до умов Договору про надання послуг із вивезення побутових відходів є прийняття оферти у вигляді конклюдентних дій, а також відсутність заперечень проти договору, що підтверджується наявним в матеріалах справи Публічним договором про надання послуг з поводження з побутовими відходами.

Відповідач у встановленому законом порядку не відмовлявся від надання послуг ТОВ «Переяслав Буд».

Із довідки про заборгованість, долученої до матеріалів справи вбачається, що відповідач за період з січня 2017 року по листопад 2023 року включно за надані послуги оплату вносив нерегулярно, останній платіж здійснено в січні 2023 року в сумі 117,74 грн. Отже, свої обов`язки щодо оплати за надані ТОВ «Переяслав Буд» послуги з вивезення твердих побутових відходів відповідач належним чином не виконує.

Відповідно до наданого розрахунку боргу по особовому рахунку на ім`я ОСОБА_1 № НОМЕР_1 загальна сума боргу за період з січня 2017 року по листопад 2023 року - 5602 грн 85 коп.

Відповідач як споживач, плату за послуги з вивезення твердих побутових відходів не сплачує, своїми діями порушуючи зобов`язання щодо оплати наданих послуг.

Як зазначено вст.5 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги»до житлово-комунальних послуг належить послуга з поводження з побутовими відходами.

Згідно з п.5 ч.2. ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» індивідуальний споживач зобов`язаний, в тому числі оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ч.1 ст.9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором.

Згідно ч.5 ст.13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відмова споживача від укладання договору з виконавцем комунальної послуги не звільняє його від обов`язку оплати фактично спожитої комунальної послуги, наданої таким виконавцем.

Як відзначив у постанові у постанові від 20 квітня 2016 року у справі №6-2951цс15 Верховний Суд України, споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Факт відсутності договору про надання житлово-комунальних послуг сам по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Згідно з ч.2 ст.12 цього Закону договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених Кабінетом Міністрів України або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону.

Відповідно до положень ч.ч.1, 2 ст.11 ЦК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч.1 ст.202 ЦК України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 509 ЦК України визначено, що зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникають з підстав, встановлених статтею 11 цього Кодексу. Зобов`язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Відповідно дост.526 ЦК Українизобов`язання повинні виконуватися належним чином у відповідності до умов договору.

Згідно з ч. 1 ст. 527 ЦК України боржник зобов`язаний виконати свій обов`язок, а кредитор - прийняти виконання особисто, якщо інше не встановлено договором або законом, не випливає із суті зобов`язання чи звичаїв ділового обороту.

Статтею 530 ЦК України визначено, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Частиною 1ст. 626 ЦК Українивизначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Відповідно до ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Як передбачено ст.89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, оскільки відповідач як споживач, плату за послуги з вивезення твердих побутових відходів вносив не в повному обсязі, своїми діями порушуючи зобов`язання щодо оплати комунальних послуг, що є підставою для стягнення із нього суми заборгованості за надані послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів у розмірі 5602 грн 85 коп.

Таким чином, відповідач в порушення зазначених вимог не виконує свій обов`язок щодо сплати коштів за послуги зі збирання та вивезення твердих побутових відходів, борг має місце і виник з підстав, зазначених позивачем. Своїх заперечень щодо викладених позивачем фактів відповідач суду не надав. Отже, суд доходить висновку, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, а тому стягненню з відповідача на користь позивача підлягає 2684,00 гривень судового збору.

Керуючись ст. ст. 263-265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за послуги вивезення твердих побутових відходів задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства зобмеженою відповідальністю«Переяслав Буд» заборгованість за послуги вивезеннятвердих побутовихвідходів в сумі 5602 (п`ять тисяч шістсот дві) гривні 85 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства зобмеженою відповідальністю«Переяслав Буд» судовий збір в розмірі 2684 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривні 00 коп.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повні найменування сторін та інших учасників справи:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Переяслав Буд» - місцезнаходження: вул.Богдана Хмельницького, 32, м.Переяслав, Київська область, 08400, ЄДРПОУ 40099993.

ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 .

Суддя В.В.Хасанова

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117041271
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за послуги вивезення твердих побутових відходів

Судовий реєстр по справі —373/2808/23

Рішення від 16.02.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні