Ухвала
від 15.02.2024 по справі 160/2881/24
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

15 лютого 2024 р.Справа №160/2881/24Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Дєєва М.В., розглянувши заяву Фермерського господарства «Мрія» про забезпечення позову по справі за позовом Фермерського господарства «Мрія» до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Головне управління ДПС у Дніпропетровській області, Головне управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про визнання протиправним та нечинним рішення,

ВСТАНОВИВ:

31.01.2024 року до Дніпропетровського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Фермерського господарства «Мрія» до Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області, в якому позивач просить:

- визнати протиправним та нечинним рішення 16 сесії 8 скликання Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області «Про затвердження технічної документації із нормативної грошової оцінки земель Петриківської селищної ради з формуванням бази даних програмного комплексу» від 16 червня 2023 року № 523-16/VIII.

06.02.2024 року ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче судове засідання, залучено до участі у справі третіх осіб.

07.02.2024 року через систему «Електронний суд» від Фермерського господарства «Мрія» надійшла заява про забезпечення позову відповідно до якої заявник просить:

- зупинити дію рішення від 16 червня 2023 року №523-16/VIII 16 сесії 8 скликання Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області «Про затвердження технічної документації із нормативної грошової оцінки земель Петриківської селищної ради з формуванням бази даних програмного комплексу» до розгляду справи по суті.

08.02.2024 року ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду відмовлено у задоволенні заяви про забезпечення позову.

14.02.2024 року повторно через систему «Електронний суд» від Фермерського господарства «Мрія» надійшла заява про забезпечення позову відповідно до якої заявник просить:

- зупинити дію рішення від 16 червня 2023 року №523-16/VIII 16 сесії 8 скликання Петриківської селищної ради Дніпровського району Дніпропетровської області «Про затвердження технічної документації із нормативної грошової оцінки земель Петриківської селищної ради з формуванням бази даних програмного комплексу» до розгляду справи по суті.

Перевіривши подану заяву, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.1ст.153 КАС України, заява про забезпечення позову подається, зокрема, до подання позовної заяви - до суду, до якого має бути подано позов за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом.

Згідно з ч.1ст.154 КАС України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Вирішуючи питання щодо наявності підстав для прийняття та розгляду заяви про забезпечення позову, суд зазначає наступне.

Кодекс адміністративного судочинства Українивизначає юрисдикцію та повноваження адміністративних судів, встановлює порядок здійснення судочинства в адміністративних судах. (ч. 1ст. 1 Кодексу адміністративного судочинства України).

Так, відповідно до вимогКодексу адміністративного судочинства Українипісля одержання заяви про забезпечення адміністративного позову суд з`ясовує чи відповідає вказана заява вимогам ст.152,153 Кодексу адміністративного судочинства України.

Відповідно до вимог ч. 1ст. 152 КАС Українизаява про забезпечення позову подається в письмовій формі і повинна містити:

1) найменування суду;

2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб); поштовий індекс; ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України; реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності; або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку, офіційну електронну адресу або адресу електронної пошти;

3) предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову;

4) захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності;

5) інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Також, згідно з ч. 4ст. 152 КАС Українидо заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Так, згідно з ч. 1 ст. Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з пп. 6 п. 3 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до адміністративного суду заяви про забезпечення доказів або позову справляється судовий збір у розмірі 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.4 ст.4 Закону України «Про судовий збір» при поданні до суду процесуальних документів, передбачених частиною другою цієї статті, в електронній формі - застосовується коефіцієнт 0,8 для пониження відповідного розміру ставки судового збору.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» від 09.11.2023 року № 3460-IX, станом на 1 січня 2024 року встановлено розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на рівні 3028,00 гривні.

Таким чином, за подання до адміністративного суду заяви про забезпечення позову справляється судовий збір у розмірі 726,72 грн.

Судом встановлено, що до поданої заяви про забезпечення позову позивачем подано платіжну інструкцію №2630 від 02.02.2024 року, яка відповідно до даних наявних в КП «ДСС» було зараховано за попередньою заявою заявника про забезпечення позову від 07.02.2024 року,

Таким чином, заявником не сплачено судовий збір за звернення з даною заявою про забезпечення позову та не додано належних документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених чинним законодавством України порядку і розмірі.

Відповідно до частини сьомої статті 154 КАС України суд, із врахуванням частини десятої статті 169 КАС України, встановивши, що заяву про забезпечення позову подано без додержання вимогстатті 152 цього Кодексу, повертає її заявнику без розгляду, про що постановляє ухвалу.

Враховуючи, що заявником не надано документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, суд дійшов висновку про повернення заяви про забезпечення позову без розгляду.

Крім того, суд звертає увагу, що позивачем подавалась аналогічна заява від 07.02.2024 року про забезпечення позову та яка була розглянута судом, про що винесено ухвалу від 08.02.2024 року про відмову у задоволенні такої заяви.

Керуючись ст.ст. 150, 151, 154, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Фермерського господарства «Мрія» про забезпечення позову - повернути заявнику без розгляду.

Копію ухвали про повернення заяви без розгляду, направити особі, яка її подала.

Відповідно до статті 256 КАС України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст. ст. 294-297 КАС України.

Суддя М.В. Дєєв

Дата ухвалення рішення15.02.2024
Оприлюднено19.02.2024
Номер документу117046086
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері

Судовий реєстр по справі —160/2881/24

Ухвала від 13.03.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

Ухвала від 16.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

Ухвала від 15.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

Ухвала від 08.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

Ухвала від 06.02.2024

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Дєєв Микола Владиславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні