Рішення
від 19.02.2024 по справі 225/2429/23
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дзержинський міський суд Донецької області

========================================================================

Єдиний унікальний номер судової справи 225/2429/23

Номер провадження 2/225/69/2024

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

19 лютого 2024 року

адреса приміщення суду: вул. Дружби, 4, м. Торецьк

Дзержинський міський суд Донецької області у складі: головуючого - судді Геря О.Г., за участі секретаря судового засідання Андрієвої Т.О., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовною заявою представника позивача - ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа - Служба у справах дітей Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області про визнання батьківства,

в с т а н о в и в:

В грудні 2023 року до суду звернувся представник позивача - ОСОБА_1 в інтересах ОСОБА_2 з позовом до ОСОБА_3 , третя особа - Служба у справах дітей Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області про визнання батьківства. В обґрунтування вимог зазначено, що сторони перебували у стосунках з 2016 року. 04.02.2017 на тимчасово окупованій території у м. Донецьк зареєстрували шлюб. На території України шлюб зареєстровано не було. ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території населеного пункту м. Донецьк в Донецькому республіканському центрі охорони материнства та дитинства у них народилась дівчинка - ОСОБА_4 . Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 05.07.2023 встановлено факт народження дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та Дарницьким відділом державної актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) видано свідоцтво про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Через неможливість виїзду батька дитини ОСОБА_3 з тимчасово окупованої території м. Донецька, факт народження дитини було зареєстровано відповідно до положень ст. 135 СК України.

09 січня 2024 року ухвалою Дзержинського міського суду Донецької області відкрито загальне позовне провадження у зазначеній цивільній справі.

25 січня 2024 року ухвалою Дзержинського міського суду Донецької області закрито підготовче провадження та справа призначена до судового розгляду.

Позивач та представник позивача у судове засідання не з`явились. Представником позивача надано заяву про розгляд справи без їх участі, заявлені вимоги підтримують повністю.

Відповідач в судове засідання не з`явився, 20.01.2024 надав заяву про розгляд справи у його відсутність. Заявлені позовні вимоги визнає у повному обсязі та дійсно підтверджує, що 06.05.2018 на тимчасово окупованій території населеного пункту м. Донецьк в Донецькому республіканському центрі охорони материнства та дитинства у нього та позивачки народилась донька - ОСОБА_4 .

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

За результатами розгляду наявних у справі матеріалів та перевірки їх доказами, суд дійшов наступного висновку.

Як вбачається з позовної заяви, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , перебували у стосунках з 2016 року. 04.02.2017 на тимчасово окупованій території у м. Донецьк зареєстрували шлюб. На території України шлюб зареєстровано не було.

ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасово окупованій території населеного пункту м. Донецьк в Донецькому республіканському центрі охорони материнства та дитинства ОСОБА_2 народила дівчинку - ОСОБА_6 , що підтверджено медичним свідоцтвом про народження №808 від 06.05.2018.

Відповідно до п.3 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків, крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного актів цивільного стану.

Відповідно до ст. 13 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», за відсутності документа закладу охорони здоров`я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Рішенням Дарницького районного суду м. Києва від 05.07.2023 встановлено факт народження дитини, ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Дарницьким відділом державної актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) видано свідоцтво про народження ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Як зазначає позивач, через неможливість виїзду батька дитини ОСОБА_3 , з тимчасово окупованої території м. Донецька, факт народження дитини було зареєстровано відповідно до положень ст. 135 СК України.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 10 серпня 2023 року Дарницьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), актовий запис №22, батьками ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначені ОСОБА_7 та ОСОБА_2 .

Відповідно до ч.1 ст.135 СК України запис про батьків дитини, якщо батьківство, материнство не встановлене: при народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Відповідно до ст.125 СК України якщо мати та батько дитини не перебувають у шлюбі між собою, походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за рішенням суду.

Згідно з ст.128 СК України, за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Підставою для визнання батьківства є будь-які відомості, що засвідчують походження дитини від певної особи, зібрані відповідно до Цивільного процесуального кодексу. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений матір`ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття. Позов про визнання батьківства може бути пред`явлений особою, яка вважає себе батьком дитини.

Пунктом 4 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» визначено, що справи про визнання батьківства суд розглядає у позовному провадженні, у таких справах позови осіб, зазначених у ч. 3 ст. 128 СК приймаються до судового розгляду, якщо, зокрема дитина народжена матір`ю, яка не перебуває у шлюбі, немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду і запис про батька дитини в Книзі реєстрації народжень учинено за прізвищем матері, а ім`я та по батькові дитини записано за вказівкою матері (ч. 1 ст. 135 СК).

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму Верховного суду України від 15.05.2006 року № 3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» особа, котра вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала в шлюбі з іншим чоловіком, має право пред`явити до останнього, якщо того записано батьком, позов про визнання свого батьківства.

Пунктом 9 вказаної постанови визначено, що питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це. Визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них.

Згідно з п. 20 п. 1 Розділу ІІІ Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року № 52/5 з відповідними змінами, при вирішенні судом спорів про визнання батьківства, материнства, оспорювання батьківства чи материнства, встановлення фактів батьківства та материнства зміни до актових записів про народження вносяться відповідно до законодавства, яке регулює порядок внесення змін до актових записів цивільного стану.

З огляду на п. 2.13.1 Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, які затверджено наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.01.2011 року за № 55/18793, рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану, є підставою для внесення відповідних змін до актового запису.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову.

Таким чином, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, враховуючи визнання позову відповідачем та те, що позовні вимоги позивача ґрунтуються на вимогах закону, суд прийшов до висновку, що позов ОСОБА_2 про визнання батьківства підлягає задоволенню.

Згідно з чч.1, 6 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

На підставі ст.ст. 125, 128 СК України, керуючись ст.ст. 197, 263-265, 268, 273, 354ЦПК України, суд

у х в а л и в:

Позовну заяву представника позивача - ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), який діє в інтересах ОСОБА_2 ( АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ) до ОСОБА_3 (місце реєстрації: АДРЕСА_3 , місце проживання: АДРЕСА_4 , РНОКПП НОМЕР_3 ), третя особа - Служба у справах дітей Торецької міської військової адміністрації Бахмутського району Донецької області (85200, Донецька область, Бахмутський район, м.Торецьк, вул.Руднича, 35, ЄДРПОУ 24812139) про визнання батьківства -задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , громадянина України, батьком малолітньої дитини ОСОБА_5 , яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Донецьку Донецької області.

Зобов`язати Дарницький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) внести зміни до актового запису про народження ОСОБА_5 №22 від 10.08.2023, складеного Дарницьким відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), включивши відомості про батька, зазначивши батьком дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , уродженця АДРЕСА_3

Стягнути з ОСОБА_3 ,РНОКПП НОМЕР_4 , на користь ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , витрати по сплаті судового збору у сумі 1211 (одна тисяча двісті одинадцять) грн. 20 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржене до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дати складання повного його тексту, у порядку, передбаченому підпунктом 15.5 підпункту 15 пункту 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції від 03.10.2017 року.

С у д д я: О.Г.Геря

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117056493
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —225/2429/23

Ухвала від 16.05.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Геря О. Г.

Ухвала від 14.05.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Геря О. Г.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Геря О. Г.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Геря О. Г.

Ухвала від 09.01.2024

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Геря О. Г.

Ухвала від 14.12.2023

Цивільне

Дзержинський міський суд Донецької області

Геря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні