Ухвала
від 13.02.2024 по справі 758/1325/24
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/1325/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2024 року місто Київ

Слідчий суддя - суддя Подільського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі районного суду у місті Києві скаргу Приватного підприємства «ЗІРКА», в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених посадових осіб Подільського УП ГУ НП в місті Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, -

В С Т А Н О В И В :

Адвокат ОСОБА_3 , як представник заявника у кримінальному провадженні, звернувся до Подільського районного суду м.Києва зі скаргою, в якій просить зобов`язати уповноважених посадових осіб Подільського УП ГУ НП в місті Києві внести до ЄРДР відомості за заявою директора ПП «ЗІРКА» про кримінальне правопорушення.

Скарга мотивована тим, що 25.01.2024 р. директором ПП «ЗІРКА» ОСОБА_4 було подано заяву про вчинення кримінального правопорушення до Подільського УП ГУ НП в місті Києві, яка була зареєстрована за № 4670 від 25.01.2024 р., але у встановлений ст.214 КПК України строк відомості за даною заявою не були внесені до ЄРДР.

В судове засідання представник заявника не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, 13.02.2024 р. подав заяву про розгляд справи без його участі.

Прокурор та слідчий, будучи повідомленими про час та місце розгляду скарги у встановленому законом порядку, до судового засідання не з`явилися, про причини неявки суд не повідомили. На підставі ст.306 ч.3 КПК України їх відсутність не є перешкодою для розгляду скарги.

Вивчивши надані заявником матеріали, слідчий суддя дійшов таких висновків.

На підставі ст.303 ч.1 п.1 КПК України бездіяльність слідчого, дізнавача, прокурора, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви про вчинення кримінального правопорушення, може бути оскаржена заявником до слідчого судді.

Згідно ст.214 КПК України слідчий, дізнавач, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Як вбачається зі скарги, представник заявника зазначає про подачу до Подільського УП письмової заяви про кримінальне правопорушення 25.01.2024 р. та реєстрацію її за № 4670.

Поняття джерела інформації про кримінальне правопорушення та порядок реєстрації заяв про кримінальне правопорушення для органів Національної поліції України регламентовані Порядком ведення єдиного обліку в органах (підрозділах) поліції заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення та інші події, затвердженим наказом МВС України від 08.02.2019 р. № 100.

Відповідно до п.1 розділу ІІ вищевказаного Порядку, під час особистого звернення заявника до органу (підрозділу) поліції із письмовою заявою (повідомленням) уповноважена службова особа органу (підрозділу) поліції її (його) приймає і реєструє.

Пунктом 12 розділу ІІ зазначеного вище Порядку передбачено надходження заяв (повідомлень) з використанням засобів поштового зв`язку, мережі Інтернет, електронного зв`язку (електронні звернення), через контактні центри державної установи «Урядовий контактний центр» та телефонну «гарячу лінію» Національної поліції України.

Як вбачається з матеріалів, до скарги долучена копія заяви про кримінальне правопорушення, датована іншою датою, а не тою, яка вказана в скарзі, - 22.01.2024 р. Крім того, до скарги не додано жодного документа на підтвердження того, щоця заява про кримінальне правопорушення надійшла до Подільського УП саме 25.01.2024 р. та має реєстраційний № 4670. До скарги взагалі не додано документу на підтвердження, яким чином заява про злочин, датована 22.01.2024 р. і копія якої долучена до скарги, надходила до Подільського УП (засобами поштового зв`язку, прийняттям через чергову частину тощо).При цьому в скарзі вказується лише щодо заяву про кримінальне правопорушення від 25.01.2024 р.

Відповідно до ст.26 КПК України сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачених цим Кодексом.

Обов`язок посадової особи внести відомості до ЄРДР за заявою про вчинення кримінального правопорушення виникає в разі надходження такої заяви саме до цього органу.

Між тим, скаржником не підтверджено слідчому судді того факту, що заява про кримінальне правопорушеннябуло отримано Подільським УП ГУ НП в місті Києві за № 4670 від 25.01.2024 р.

При цьому, окремі випадки практики розгляду скарг, за результатом розгляду яких ухвалювались рішення про зобов`язання внести відомості до ЄРДР за № і датою заяв, вказаних в скарзі, свідчать про те, що органом досудового розслідування повідомляється суду про ненадходження таких заяв, про які зазначено в скарзі та ухвалі слідчого судді.

Вказані обставини дають підстави дійти висновку, що представником заявника не підтверджено слідчому судді, що Подільським УП, на бездіяльність посадових осіб якої скаржиться адвокат ОСОБА_3 , була отриманавказана в скарзі заява директора ПП «ЗІРКА» про кримінальне правопорушення.

А відтак, доводи представника заявника про порушення уповноваженими посадовими особами Подільського УП ГУ НП в місті Києві обов`язку внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, для виконання якого встановлений обмежений процесуальний строк, за заявою директора ПП «ЗІРКА» не знайшли свого підтвердження в ході судового розгляду.

Отже, відсутні правові підстави для задоволення вищевказаної скарги, в зв`язку з чим вона не підлягає задоволенню.

Крім того, слід звернути увагу особи, що подала скаргу, що положення ст. 214 КПК перебувають у взаємозв`язку з ч. 1 ст. 2 КК, згідно з якою підставою кримінальної відповідальності є вчинення особою суспільно небезпечного діяння, яке містить склад злочину, передбаченого ним Кодексом, і саме тому фактичні дані, які вказують на ознаки складу злочину - кримінального правопорушення, мають бути критерієм внесення його до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Отже, підставами вважати заяву чи повідомлення саме про кримінальне правопорушення є наявність в них об`єктивних даних, які б дійсно свідчили про наявність фактів та обставин, які у своїй сукупності вказують на ознаки кримінального правопорушення.

Така позиція узгоджується з позицією Верховного Суду, викладеною у постанові від 30.09.2021 р. у справі № 556/450/18, в якій суд зазначив, що слідчий, прокурор після прийняття та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, виходячи з її змісту, має перевірити достатність даних, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, за наслідком чого ним приймається рішення про початок досудового розслідування шляхом внесення відповідних відомостей до ЄРДР.

Таким чином, підставою для початку досудового розслідування є не будь-які прийняті та зареєстровані заяви та повідомлення, а лише ті з них, з яких вбачається фактичні обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.307, 309 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні скарги Приватного підприємства «ЗІРКА», в інтересах якого діє адвокат ОСОБА_3 , на бездіяльність уповноважених посадових осіб Подільського УП ГУ НП в місті Києві, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117060598
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —758/1325/24

Ухвала від 13.02.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

Ухвала від 09.02.2024

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Ларіонова Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні