Ухвала
від 19.02.2024 по справі 354/59/24
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/59/24

Провадження № 2/354/219/24

У Х В А Л А

19 лютого 2024 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді Ваврійчук Т.Л.

за участю секретаря судового засідання Старунчак Н.М.

прокурора Римарука В.В.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яремче цивільну справу за позовом керівника Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку до ОСОБА_2 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Ворохтянської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування державної реєстрації земельної ділянки,-

в с т а н о в и в:

У провадженні Яремчанського міського суду Івано-Франківської області перебуває вказана цивільна справа.

06.02.2024 року через канцелярію суду надійшла заява від ОСОБА_2 , який просив долучити до матеріалів справи копію свідоцтва про смерть його дружини ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У підготовчому судовому засіданні прокурор із урахуванням отриманої інформації про смерть відповідачки заявив клопотання у якому просить витребувати у Ворохтянській селищній раді Надвірнянського району Івано-Франківської області копію актового запису про смерть ОСОБА_2 та інформацію про те, з ким проживала та була зареєстрована відповідачка на момент її смерть та у Яремчанській державній нотаріальній конторі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції інформацію про те чи була заведена спадкова справа після смерті ОСОБА_2 та за наявності її копію. В обґрунтування заявленого клопотання вказав, що дана інформація необхідна з встановлення та залучення до участі у даній справі правонаступників відповідачки.

Представник позивача Карпатського НПП щодо вказаного клопотання покладається на розсуд суду.

Інші учасники судового розгляду у підготовче судове засідання не з`явились, не повідомивши причин неявки, хоча про день та час судового розгляду повідомлялись належним чином.

Відповідно до ч.1 ст.198, ч.1 ст.223 ЦПК Українинеявка учасників справи (представника) не перешкоджає проведенню підготовчого провадження.

Проаналізувавши заявлене клопотання про витребування доказів та його підстави, заслухавши думку учасникі справи, суд вважає, що вказане клопотання підлягає до задоволення із наступних підстав.

Згідно ч.1 ст.189 ЦПК України завданнями підготовчого провадження є остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

Пунктом 10 ч.2 ст.197 ЦПК України передбачено, що у підготовчому судовому засіданні суд вирішує заяви та клопотання учасників справи.

Відповідно до ч.1 ст.84 ЦПК України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом. У клопотанні повинно бути зазначено:1) який доказ витребовується; 2)обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та(або) причини неможливості самостійного тримання цього доказу-ч.2 ст.84 ЦПК України.

У разі задоволення клопотання у відповідності до ч.3 ст.84 ЦПК України суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази.

Як вбачається із наявної у матеріалах справи копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 від 03.01.2023 року відповідач у даній справі ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Ворохта Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Частиною першою ст.55 ЦПК України передбачено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу, усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони у справі іншими особами у зв`язку з переходом до цих осіб матеріальних прав і обов`язків попередньої особи.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст.1218 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст.1219 ЦК України, не входять до складу спадщини права та обов`язки, які нерозривно пов`язані з особою спадкодавця.

Оскільки предметом даного спору є вимога про усунення перешкод у здійсненні Івано-Франківською обласною державною адміністрацією права користування та розпорядження земельною ділянкою природно-заповідного фонду площею 0,6681 га з кадстровим номером 2611040300:20:005:0184 право власності на яку зареєстроване за ОСОБА_2 шляхом її повернення з незаконного володіння відповідачки у державну власність, суд приходить до висновку, що спірні правовідносини не пов`язані нерозривно з особою померлої відповідачки і тому допускають правонаступництво.

За таких обставин, приймаючи до уваги те, що відповідач у даній справі ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , враховуючи, що спірні правовідносини допускають правонаступництво і безпосередньо стосуються спадкоємців відповідачки, суд приходить до висновку, що з метою належного, повного та об`єктивного розгляду справи слід витребувати у Ворохтянській селищній раді Надвірнянського району Івано-Франківської області(78595, вул. Д. Галицького, 41 смт. Ворохта Надвірнянський район Івано-Франківська область) належно завірену копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; інформацію про те чи посвідчувались заповіти від імені померлої, якщо так, то надати належно завірену копію; довідку про зареєстроване місце проживання відповідачки із зазначенням осіб, які проживали та були зареєстровані разом із нею на момент її смерті. Окрім цього слід витребувати у Яремчанській державній нотаріальній конторі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(78501, вул.Курортна, буд. 4/2, м.Яремче, Надвірнянський район Івано-Франківська область) інформацію про те чи відкривалась спадщина після смерті ОСОБА_2 , чи складався заповіт останньою та в чию користь, чи звертались спадкоємці із заявою про прийняття спадщини або про відмову у її прийнятті та у чию користь, чи видавались свідоцтва про право власності про прийняття спадщини та за наявності належно завірену копію спадкової справи.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.55, 84, 189, 197, 258-261 ЦПК України, суд,-

п ос та но ви в:

Клопотання прокурора задовольнити.

Витребувати уВорохтянській селищній раді Надвірнянського району Івано-Франківської області(78595, вул. Д. Галицького, 41 смт. Ворохта Надвірнянський район Івано-Франківська область): належно завірену копію актового запису про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ; інформацію про те чи посвідчувались заповіти від імені померлої, якщо так, то надати належно завірену копію; довідку про зареєстроване місце проживання ОСОБА_2 із зазначенням осіб, які проживали та були зареєстровані разом із нею на момент її смерті.

Витребувати у Яремчанській державній нотаріальній конторі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(78501, вул.Курортна, буд. 4/2, м.Яремче, Надвірнянський район Івано-Франківська область) інформацію про те чи відкривалась спадщина після смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,чи складався заповіт останньою та в чию користь, чи звертались спадкоємці із заявою про прийняття спадщини або про відмову у її прийнятті та у чию користь, чи видавались свідоцтва про право власності про прийняття спадщини та за наявності належно завірену копію спадкової справи.

Підготовче судове засідання у даній справі відкласти на 15 год. 00 хв. 11 березня 2024 року.

Копію ухвали направити для виконання уВорохтянську селищну раду Надвірнянського району Івано-Франківської області(78595, вул. Д. Галицького, 41 смт. Ворохта Надвірнянський район Івано-Франківська область) та Яремчанську державну нотаріальну контору Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції(78501, вул.Курортна, буд. 4/2, м.Яремче, Надвірнянський район Івано-Франківська область) та зобов`язати надати запитувані судом документи в п`ятиденний строк з моменту отримання даної ухвали суду, однак не пізніше ніж до 11.03.2024 року.

Роз`яснити, що відповідно до ч.7 ст.84 ЦПК України, особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, а також за неподання доказів, у тому числі із причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом (ч.8 ст. 84 ЦПК України). Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати суду докази (ч.9 ст. 84 ЦПК України).

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя: Т. Л. Ваврійчук

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117065789
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин

Судовий реєстр по справі —354/59/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні