Ухвала
від 09.04.2024 по справі 354/59/24
ЯРЕМЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ 

Справа № 354/59/24

Провадження № 2/354/219/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 квітня 2024 року м. Яремче

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

в складі :

головуючої судді Ваврійчук Т.Л.

за участю секретаря судового засідання Старунчак Н.М.

прокурора Римарука В.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яремче цивільну справу за позовом керівника Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Ворохтянської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування державної реєстрації земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И В:

Керівник Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку 09.01.2024 року звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про усунення перешкод у здійсненні Івано-Франківською обласною державною адміністрацією права користування та розпорядження земельною ділянкою природно-заповідного фонду площею 0,6681 га з кадастровим номером 2611040300:20:005:0184 шляхом зобов`язання ОСОБА_1 повернути з незаконного володіння на користь держави в особі Івано-Франківської обласної державної адміністрації та постійного землекористувача-Карпатського національного природного парку земельну ділянку площею 0,6681 га, що розташована за адресою смт. Ворохта, Ворохтянської територіальної громади вул. М. Грушевського та визнання незаконною і скасування у Державному земельному кадастрі державної реєстрації вказаної земельної ділянки, дата державної реєстрації-10.03.2011 року, виключивши відповідні відомості з Державного земельного кадастру.

Ухвалою суду від 12.01.2024 року позовну заяву керівника Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області залишено без руху та надано строк для усунення виявлених недоліків, а саме: сплати судового збору у розмірі 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб(3028,00 грн.) за кожну із двох заявлених позовних вимог немайнового характеру, що становить 6056,00 грн.

22.01.2024 року виконувачем обов`язки керівника Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області подано до суду заяву про усунення недоліків до якої долучено копію платіжної інструкції №36 від 17.01.2024 року про сплату судового збору у розмірі 6056,00 грн.

Ухвалою суду від 29.01.2024 року відкрито провадження у даній справі та призначено її до розгляду за правилами загального позовного провадження. Залучено до участі у вказаній справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Ворохтянську селищну раду Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Після відкриття провадження у справі судом 29.01.2024 року отримано повідомлення з відділу обліку та моніторингу інформації про реєстрацію місця проживання УДМС України в Івано-Франківській області відповідно до якого відповідач ОСОБА_1 з 20.12.2022 року знята з реєстраційного обліку у зв`язку зі смертю.

06.02.2024 року через канцелярію суду надійшла заява від ОСОБА_1 , який просив долучити до матеріалів справи копію свідоцтва про смерть його дружини ОСОБА_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 19.02.2024 року витребувано у Ворохтянській селищній раді Надвірнянського району Івано-Франківської області належно завірену копію актового запису про смерть відповідачки ОСОБА_1 .

На виконання зазначеної ухвали суду Ворохтянська селищна рада Надвірнянського району Івано-Франківської області листом за вих. №172/07-06 від 12.03.2024 року, який надійшов до суду 13.03.2024 року повідомила про те, що актовий запис про смерть ОСОБА_1 відповідно до наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження правил державної реєстрації актів цивільного стану України» передано до Яремчанського відділу ДРАЦС у Надвірнянському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

На запит суду Яремчанський відділ ДРАЦС у Надвірнянському районі Івано-Франківської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції 28.03.2024 року направив до суду належно завірену копію актового запису про смерть ОСОБА_1 .

У підготовчому судовому засіданні судом поставлено на обговорення питання про закриття провадження у справі відповідно до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України, оскільки відповідач ОСОБА_1 померла до відкриття провадження у даній справі.

Прокурор у підготовчому судовому засіданні вказав, що до звернення до суду із вказаним позовом Надвірнянській окружній прокуратурі Івано-Франківської області не було відомо про смерть відповідачки, при вирішенні питання щодо закриття провадження у справі покладається на розсуд суду та просить ухвалити рішення із урахуванням вимог чинного законодавства.

Інші учасники судового розгляду у судове засідання не з`явились, не повідомивши причин неявки, хоча про день та час судового розгляду повідомлялись належним чином.

Відповідно до ч.1 ст.198, ч.1 ст.223 ЦПК Українинеявка учасників справи (представника) не перешкоджає проведенню підготовчого провадження.

Заслухавши думкупрокурора,дослідивши матеріалисправи,суд приходитьдо наступноговисновку.

Так, відповідно положень ст.189 ЦПК України завданням підготовчого провадження є: остаточне визначення предмету спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставини справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи та вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Як вбачається із долученої до матеріалів справи копії актового запису про смерть №1, складеного 03.01.2023 року виконавчим комітетом Ворохтянської селищної ради Яремчанської міської ради Івано-Франківської області, відповідачка у даній справі ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 . Наведене підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , яке видане 03.01.2023 року Ворохтянською селищною радою Надвірнянського району Івано-Франківської області.

Відповідно до ст.48 ЦПК України, сторонами в цивільному процесі є позивач і відповідач.

Статтями 46,47 ЦПК України передбачено, що сторони можуть мати цивільні процесуальні права та обов`язки сторони (цивільна процесуальна правоздатність) та здатність особисто здійснювати цивільні процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді (цивільна процесуальна дієздатність).

Тобто стороною у справі може бути лише особа, яка має цивільну процесуальну правоздатність і цивільну процесуальну дієздатність.

Відповідно до ч.4 ст.25, ст.37 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Частиною першою ст.55 ЦПК України передбачено, що у разі смерті фізичної особи, припинення юридичної особи, заміни кредитора чи боржника у зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу, усі дії, вчинені в цивільному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку він замінив.

Процесуальне правонаступництво це заміна сторони у справі іншими особами у зв`язку з переходом до цих осіб матеріальних прав і обов`язків попередньої особи.

Підставою процесуального правонаступництва є наступництво в матеріальних правовідносинах.

Відповідно до ст.1216 ЦК України, спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (ст. 1218 ЦК України).

Згідно з ч.1 ст.1219 ЦК України, не входять до складу спадщини права та обов`язки, які нерозривно пов`язані з особою спадкодавця.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 251 ЦПК України у разі смерті фізичної особи, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво, суд зобов`язаний зупинити провадження до залучення до участі у справі правонаступника.

Таким чином, з наведеного вбачається, що вказана норма закону підлягає застосуванню виключно в разі, коли відповідач на момент відкриття провадження мав цивільну процесуальну дієздатність, однак помер після відкриття провадження у цивільній справі.

Тобто правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе в порядку статті 55 ЦПК України шляхом залучення правонаступника лише за умови, що фізична особа померла після відкриття провадження у справі.

Цивільний процесуальний кодекс України не містить норм, які б передбачали здійснення провадження у справах щодо осіб, які померли до відкриття провадження у справі.

Навпаки, ЦПК України визначає порядок процесуального правонаступництва лише у тих справах, де сторона - учасник процесу, вибула з певних причин, у тому числі й у зв`язку зі смертю після відкриття провадження у справі.

Залучення правонаступників особи, яка померла до відкриття провадження у справі, суперечить принципам цивільного судочинства, є порушенням прав, свобод та інтересів третіх осіб.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо: справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Верховний Суд у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду у постанові від 20.06.2019 року у справі №185/998/16-ц дійшов висновку, що суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо позов пред`явлено до померлої особи, так як справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства. Якщо правонаступництво у справі допускається, то правонаступників можна залучити тільки у випадку, коли смерть особи сталася після набуття нею статусу сторони у справі, тобто після відкриття провадження у справі. При цьому незалежно від кількості процесуальних дій, які були вчинені судами та учасниками судового процесу під час розгляду справи, суд зобов`язаний закрити провадження у справі.

Аналогічні висновки викладені у постанові Великої Палати Верховного Суду від 07.04.2020 року у справі №473/1433/18, постановах Верховного Суду від 31.03. 2021 року у справі № 274/1484/17, від 30.06.2023 року у справі №681/1267/22.

За таких обставин, зважаючи на те, що на момент подання позовної заяви та на час відкриття провадження у справі правоздатність відповідача ОСОБА_1 припилася у зв`язку зі смертю і остання на день смерті не набула статусу учасника даної справи, а процесуальне правонаступництво у разі смерті фізичної особи можливе шляхом залучення правонаступників лише за умови, що смерть фізичної особи настала після звернення позивача до суду та відкриття провадження у справі, суд приходитьдо переконання,що провадженняу данійсправі підлягає закриттю у відповідності до п.1 ч.1 ст.255 ЦПК України.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.197-200,255, 256, 258-261, п.15 ч.1 ст.353, ст.354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,-

П О С Т А Н О В И В:

Провадження у цивільній справі № 354/59/24 за позовом керівника Надвірнянської окружної прокуратури Івано-Франківської області в інтересах держави в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Карпатського національного природного парку до ОСОБА_1 , за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Ворохтянської селищної ради Надвірнянського району Івано-Франківської області про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування державної реєстрації земельної ділянки закрити, оскільки дана справа не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Копію ухвали направити учасникам справи для відома.

Учасники справи мають право подати апеляційну скаргу на ухвалу суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини ухвали або у разі розгляду справи(вирішення питання) без повідомлення(виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Головуючий суддя: Т. Л. Ваврійчук

Дата ухвалення рішення09.04.2024
Оприлюднено12.04.2024
Номер документу118256470
СудочинствоЦивільне
Сутьусунення перешкод у користуванні земельною ділянкою та скасування державної реєстрації земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —354/59/24

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

Ухвала від 12.01.2024

Цивільне

Яремчанський міський суд Івано-Франківської області

Ваврійчук Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні