Ухвала
від 19.02.2024 по справі 910/13976/23
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116 (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

УХВАЛА

про повернення апеляційної скарги

"19" лютого 2024 р. Справа№ 910/13976/23

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Буравльова С.І.

суддів: Андрієнка В.В.

Шапрана В.В.

за апеляційною скаргою Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України"

на рішення Господарського суду м. Києва від 29.11.2023 р. (повний текст складено 11.12.2023 р.)

у справі № 910/13976/23 (суддя - Спичак О.М.)

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія"

до Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України"

про стягнення 592213,10 грн

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2023 року Товариство з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" звернулося з позовом до Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" (з урахуванням заяв про зменшення розміру позовних вимог (т. 1, а.с. 109-110, а.с. 154-155) про стягнення 592213,10 грн.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 29.11.2023 р. (повний текст складено 11.12.2023 р.) у справі № 910/13976/23 позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" задоволено частково. Закрито провадження у справі № 910/13976/23 в частині позовних вимог про стягнення з Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" частини суми боргу у розмірі 163875,07 грн. Стягнуто з Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Миколаївська електропостачальна компанія" грошові кошти у розмірі 428338,03 грн.

Не погоджуючись із вказаним рішенням, Державне підприємство "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" 29.12.2023 р. у встановлений процесуальний строк засобами поштового зв`язку подало апеляційну скаргу (безпосередньо до Північного апеляційного господарського суду), у якій просить скасувати оскаржуване рішення.

Відповідно до протоколу передачі судової справи (апеляційної скарги, заяви, картки додаткових матеріалів) Північного апеляційного господарського суду від 09.01.2024 р. апеляційну скаргу Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" у справі № 910/13976/23 передано на розгляд колегії суддів у складі: Буравльов С.І. (головуючий суддя (суддя-доповідач)), Шапран В.В., Андрієнко В.В.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України", суддею-доповідачем було виявлено недоліки такої скарги, а саме відсутність доказів сплати судового збору за її подання у встановлених законом порядку і розмірі.

За вказаних обставин, ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2024 р. апеляційну скаргу Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" на рішення Господарського суду м. Києва від 29.11.2023 р. у справі № 910/13976/23 залишено без руху, надано скаржникові строк не більше десяти днів з дня отримання копії даної ухвали для усунення недоліків апеляційної скарги, зазначених у її мотивувальній частині.

Пунктом 17 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя №1845/0/15-21 від 17.08.2021 р. (далі - Положення про ЄСІТС), визначено, що особам, які зареєстрували Електронний кабінет в ЄСІТС, суд вручає будь-які документи у справах, у яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення в паперовій формі за окремою заявою.

Згідно з п. 37 Положення про ЄСІТС підсистема Електронний суд забезпечує можливість автоматичного надсилання матеріалів справ в електронному вигляді до електронних кабінетів учасників справи та їхніх повірених. До електронних кабінетів користувачів надсилаються у передбачених законодавством випадках документи у справах, які внесені до автоматизованої системи діловодства судів та до автоматизованих систем діловодства, що функціонують в інших органах та установах у системі правосуддя. Документи у справах надсилаються до електронних кабінетів користувачів у випадку, коли вони внесені до відповідних автоматизованих систем у вигляді електронного документа, підписаного кваліфікованим підписом підписувача (підписувачів), чи у вигляді електронної копії паперового документа, засвідченої кваліфікованим електронним підписом відповідального працівника суду, іншого органу чи установи правосуддя.

Також, відповідно до ч. ч. 1 та 5 ст. 6 ГПК України у редакції від 18.10.2023 р. у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система.

Електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Згідно з ч. 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Як убачається з комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду", Державне підприємство "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" зареєструвало офіційну електронну адресу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі та має електронний кабінет. Дана інформація також зазначена скаржником в апеляційній скарзі.

Водночас, документ в електронному вигляді, а саме копію ухвали від 16.01.2024 р. у справі № 910/13976/23 про залишення апеляційної скарги без руху надіслано в електронний кабінет Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" та доставлено 17.01.2024 р. о 00:34, що підтверджується довідкою про доставку електронного документа, яка отримана з автоматизованої системи документообігу суду комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду".

Відповідно до п.п. 2, 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи. Якщо судове рішення надіслано до електронного кабінету пізніше 17 години, судове рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

Таким чином, датою вручення Державному підприємству "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" копії ухвали про залишення апеляційної скарги без руху є 18.01.2024 р., тому передбачений положенням ч. 2 ст. 174 ГПК України десятиденний строк на усунення недоліків закінчився 29.01.2024 р. (з урахуванням вихідних днів) включно.

Разом з цим, скаржником не усунуто недоліки поданої апеляційної скарги у встановлений процесуальний строк.

Відповідно до ч. 2 ст. 260 ГПК України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених ст. 258 цього кодексу, а також подана особою, яка відповідно до ч. 6 ст. 6 цього кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення ст. 174 цього кодексу.

Згідно з ч. 4 ст. 174 ГПК України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Про вказані наслідки Державне підприємство "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" повідомлене ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 16.01.2024 р. Разом з цим, скаржником у визначений судом строк не усунуто недоліки поданої апеляційної скарги.

За таких обставин апеляційна скарга Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" на рішення Господарського суду м. Києва від 29.11.2023 р. у справі № 910/13976/23 вважається неподаною та підлягає поверненню заявникові на основі вищезазначених приписів процесуального законодавства.

Відповідно до ч. 6 ст. 260 ГПК України питання про залишення апеляційної скарги без руху суддя-доповідач вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги. Питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Згідно з ч. 8 ст. 260 ГПК України копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному статтею 242 цього кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Керуючись статтями 174, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Апеляційну скаргу Державного підприємства "Готельний комплекс "Національний" Управління справами Апарату Верховної Ради України" на рішення Господарського суду м. Києва від 29.11.2023 р. у справі № 910/13976/23 з доданими документами повернути заявникові.

2. Копію ухвали надіслати учасникам справи.

3. Скаржникові надіслати копію даної ухвали та оригінал апеляційної скарги з доданими документами.

4. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена до Верховного Суду у строк двадцять днів з дня її складення.

Головуючий суддя С.І. Буравльов

Судді В.В. Андрієнко

В.В. Шапран

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117070350
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 592213,10 грн

Судовий реєстр по справі —910/13976/23

Постанова від 18.03.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 16.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 09.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Рішення від 29.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 20.11.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Буравльов С.І.

Ухвала від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні